PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Zabavna elektronika Home Assistant nastavitve

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav, 
ima kdo kaj več izkušenj z nastavitvami HA.
Od elektro števca za toplotno črpalko sem preko Shelly Uni pripeljal digitalni signal v Home Assistant.
Impulz mi daje samo naslednje: 800 imp/Kwh. Ob vsakem prejetem impulzu mi senzor sporoči prisotnost.
Želel bi te impulze pretvoriti, da bi odčitaval porabo v realnem času in pa porabljeno energijo.
Zanima me če obstaja kakšna integracija kjer bi samo vnesel podatke in dobil željene rezultate,
ali moram sam sestavit programček ki bi mi to računal.
Če 800 imp/Kwh pretvorim dobim da je interval med dvema impulzoma 4500 sekund pri porabljeni 1 watni sekundi (ws) energije.
Če ni druge opcije bi za začetek v avtomatizaciji potreboval programček, ki bi mi izmeril čas med dvema impulzoma v sekundah ter dobljeno vrednost delil z 4500.
Dobljeno vrednost bi priredil spremenljivki trenutni moči P[W]. 
Za porabljeno energijo pa sploh ne vem, kako bi se lotil zadeve, ampak to niti ni pomembno saj porabo lahko odčitavam tudi direktno iz števca.
Dodam samo, da imam tudi Shelly Plus 1PM, ki mi merijo porabo za druge stvari, pa me zanima če lahko kako vstopim v te aplikacije, jih skopiram in jih kako v ta preoblikujem v ta namen.

Priložene datoteke Predogledne slike

Cisto enostavno ne bo, sam bi se lotil v NodeRed integraciji znotraj HA. Kaksno malenkost kalkulacije omogoca tudi ze Grafana. Za kaj vec pa 3EM ... Wink

Drugega vprasanja pa ne zastopim cisto ... Kaj bi ti rad bral porabo 1PM? To imas svoj Entity za to.

Lp, G
Mislil sem v bistvu da bi se dokopal do integracije 1PM, jo prekopiral in preuredil tako da bi noter vstavil podatke od Shelly Uni, ter pod novim imenom nazaj integriral v HA, ampak vidim, da o tem sploh nima smisla razmišljat.
Pregledoval sem HACS respozitorije, pa ne najdem ničesar kar bi znalo obdelovat binarne podatke. Na tem področju sem bolj začetnik, zato bi bil hvaležen vsakršne pomoči.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Zakaj pa kompliciraš? Home assistant sam najde Shelly-je in z njih vse pobere.
Zakaj bi nekaj preračunaval in študiral ali so vsi impulzi prišli?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Pozdravljeni, ali je še komu danes nehal delati HA, preko telefona? Nič nisem spreminjal. Preko računalnika lokalno žično dela, preko prenosnika WiFi lokalno dela, preko računalnika server NE DELA, preko telefona NE DELA ne lokalno ne preko strežnika nikakor, ne preko aplikacije, ne preko brskalnika. Omrežje je v redu, vse ostalo dela.
HA dela normalno.
Preveri zunanje porte ali ip-je. 
Na ruterju ali operaterjevem box-u.

Ups, a imaš svoj server ali cloud?
Še vedno sem v iskanju rešitve.
Ha poganja Raspberry pi4 model B.
Na računalnikih v domačem omrežju dela normalno.
Domače omrežje je sestavljeno iz treh Asus routerjev povezanih AiMesh, priklopljenih na T2 modem, kjer pa imam Wifi ugasnjen. Modem je v Brigde povezavi.
Na telefonu (android) v domačem omrežju dela samo če vnesem IP številke 192.168..., Če pa v telefon vnesem homeassistant.local:8123, pa ne dela in to enako v aplikaciji ali brskalniku.
Na daljavo sem imel povezavo preko Duck DNS in NGINX in je do predvčerajšnjim vse delalo brez problema. Zvečer je vse delovalo normalno, ko pa sem zjutraj hotel dvigniti rolete preko HA pa ni več delal. Nisem čisto nič spreminjal, zato ne vem kje je problem.
Zdajle raziskujem opcije, da vzpostavil povezavo preko VPN, ki ga ima Asus router v nastavitvah ali tunelsko omrežje in bi ukinil Duck.
V omrežja in internet se nisem nikoli tolk poglabljal zato bi prosil za kakšno polj podrobno razlago čim bolj po domače, mogoče bo še komu koristila.
Čeprav po nekaj dneh nisem dobil pomoči, sem zadevo vseeno rešil.
Pobrisal sem DuckDns in NGINS, glede na to da se preko tega nisem več mogel povezovati (pač ne maram smeti, ki mi ne koristijo) preko mobilnega omrežja s telefonom in sem naložil Tailscale ter se povezal preko tega. Zadeva je enostavna za namestitev in špila kot šus.
Zakaj pa rabiš vse te stvari?
A nimaš fiksnega ip-ja?
Od T2 imam dinamični IP (Bridge), ker pač fiksnega ne dajo. Na innboxu ne morem spreminjati ničesar drugega, kot Port forwarding, tako da je innbox mojemu ruterju najbrž dodelil dinamični naslov. Na domačem omrežju je ogromno možnosti za nastavitve, tako da sem določenim odjemalcem, med drugim tudi HA dodelil statični IP.
"Fery", če imaš kakšno konkretno idejo, kako naj dosežem, da bom dostopal do HA od zunaj, brez vsega bom zlo vesel, pa kot sem že prej omenil, bo napotek še komu koristil.
Če ti ne dajo fiksnega, ti ga pač ne dajo. Meni so ga, ravno pri T-2.
Mogoče sem ujel še zadnji vlak.
Imaš več variant, kako z dinamičnim IP naslovom dostopati od zunaj do domačega serverja...
- domena + NGINX (npr. kakšen brezplačen DuckDNS dela zanesljivo),
- wireguard (npr. dostop preko mobilnega telefona preko kriptirane povezave)
- specifično za HA - > skleneš naročino za Nabu Casa in imaš "high end" varnost.

Odvisno od preferenc, znanja, časa, da se s tem ukvarjaš, da nastaviš...ne pozabit pa na varnost Wink Mene je tega najbolj strah.

PS: DuckDNS ti je najbrž nehal "delat", ker si spremenil IP (dinamičen) in najbrž nisi imel skripte za osvežitev IP naslova, kamor DuckDNS preusmerja promet...
Ok, vse lepo in prav. Zdajle sem povezan preko Tailscale in dela super, zaenkrat. Kljub vsemu, pa bi rad dobil kakšen konkreten napotek kako se povezati preko statičnega IP. Kot ugotavljam dosti razlike med dinamičnim in statičnim IP ni. Dinamični IP imam večinoma enak, spremeni se zelo poredko, eventualno, če bi za dalj časa izključil internet ali ob kakšnih posodobitvah, v tem primeru bi pač pri sebi popravil nastavitve na novi IP. Statični IP je za razliko od dinamičnega vedno enak in vezan na MAC innboxa.
Malo poguglaj.
HA zna delati tudi z dinamičnim zunanjim IP-jem, vsaj mislim, da je tako.
Druga možnost je, da si naložiš program, ki ti javi kdaj se spremeni zunanji ip in ročno popraviš na telefonu. Ali kjerkoli že.

Ne razumem pa tega, "kako se povezati prek statičnega ip-ja"!?
Vpišeš v HA na telefonu svoj zunanji ip in se poveže. Ali kako bi ti?
Ok, pa port odpreš na ruterju. Ali dveh, odvisno, kako imaš vezano.
Ja, dinamični se res ne spreminja pogosto, ampak moja izkušnja pri tem je bila, da ravno, ko me ni bilo doma, in sem želel na telefonu pogledal nekaj v HA, se zadeva ni povezala Sad Ko si doma, zunanjega dostopa ne rabiš. Največkrat je bila nevihta in izpad elektrike in ker se je po določenem času modem ISP nazaj postavil, večino ni bil dan enak IP.
Ampak tudi to se da rešit brez doplačila za statični IP.

Pa še en nasvet: ne odpiraj portov na ruterju kar tako, če ne veš kaj delaš. Sploh je problem, če imaš statični IP in si bolj izpostavljen napadu, če kdo izve tvoj IP.
Če imaš izpostavljen samo npr. nekaj BV (torrent ali kakšen serverček...) ni tak problem, HA pa zna biti hec Smile

Sicer pa z DuckDNS + skripta za DDNS in NGINX (ali podoben reverse proxy) imaš rešen dostop od zunaj.
1 2
Iskanje po temi