Gradnja in obnova > Energijski viri
Preklop med kotlom in toplotno črpalko

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preklop med kotlom in toplotno črpalko
#1
Pozdravljeni,
doma imamo kotel na drva s katerim prek radiatorjev ogrevamo hišo in toplotno črpalko za sanitarno vodo. Toplotno črpalko lahko preklopimo v program delovanja na kompresor ali na drva (torej da obtočna črpalka kroži vodo iz kotla skozi toplotno črpalko). Zanima me, če se lahko kako nastavi, da bi tudi sanitarno vodo ogrevali na drva, ko pa ne kurimo, bi avtomatsko preklopilo na kompresor. Vem, da imajo nekateri tako narejeno, vendar ne vem ali je za to potrebna kakšna posebna avtomatika, ali se kako drugače to nastavi. Hvala.
#2
Nič ne nastavljaš s kotlom greješ vodo na temperaturo višjo kot je za vklop kompresorja na STČ ko pa se voda ohladi takrat ko ne kuriš pa kompresor tako vklopi
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
#3
pepe16,pa ni mogoče problem prevroča voda v izmenjevalec STČ?
Nekje se mi zdi da sem zasledil nekaj glede temperature vode v TČ?
#4
Ja, pri klasični TC. 
Pri stc se nisem slišal za to tezavo. Stc imaš nastavljeno na 40-45, na kotlu pa na 50-55. Ce imas zalogovnik, bo stc pocivala pol leta.
#5
Nimam zalogovnika, ravno zato nevem kako to povezati. Če ne kurimo, je voda v centralni 20 stopinj, torej greti sanitarne vode ne moremo. Takšnega programa, da bi samo preklopilo pa ni na toplotni črpalki, ali greje samo na centralno ali samo na kompresor. Je pa črpalka termotehnika, stara ene 13 let.
#6
Običajno se glede na temleraturo v kotlu krmili obtočno črpalko ogrevalne vode. Torej ta signal preko nekega releja veži na napajanje sanitarne toplotne črpalke- ko deluje OČ ne more delovati STČ, ko pa se OČ ustavi pa lahko STČ začne z delom. Če tega ne znaš narediti sam najdi štormarja. Vsak bi moral to znati narediti- če je res štromar.


Skok na forum:
Zadnje novice

Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
17.03.2023 ob 14:13:43
Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
Inovativna gradnja LUMAR - V ŽIVO na edini slovenski certificirani aktivni hiši in izjemno priljubljeni hiši Lumar Primus-D... Beri dalje »
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
17.03.2023 ob 10:07:26
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
V Marlesu verjamemo v zdravo in tehnološko napredno okolje. Verjamemo, da z uporabo sodobnih zelenih tehnologij pri snovanju... Beri dalje »