Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Ledene sveče na NEH

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ledene sveče na NEH
#1
Pozdravljeni vsi.

V bistvu bi se moral včlanit na forum že tekom gradnje naše hiše pred 4., 5. leti, a sem takrat že samo s prebiranjem izvedel, kar me je takrat pač zanimalo.
Kar nekaj kalvarij sem od takrat prebrodil, bolj ali manj uspešno.
No, zadnja pa mi ne da miru in zaenkrat še ne najdem odgovora, zato se obračam na vas. Zelo na kratko:
klasično zidana pritlična hiša po smernicah za NEH izpred 5. let, talna plošča izolirana odspodaj z 20 cm XPS, zidaki porotherrm 25 cm, stiropor izolacija 20 cm, kritina bobrovec. Delni tloris je uporabljen tudi kot galerijsko ostrešje, kjer je 30 cm steklene volne 032, stena, ki loči neuporabljeno ostrešje od galerijskega pa je s strani podstrehe izolirana prav tako s stiroporjem 20 cm. Tla na podstrešju pa so zaenkrat iizolirana z 20cm striroporja, da mi toplota s pritličnih prostorov ne uhaja skozi AB plato. Tudi kolenčna zidova sem na podstrešju izoliral z 1m visokim stiroporjem debeline 10 cm. Ostrešje s strani podstrešja zaenkrat še ni izolirano, ker ni potrebe. Morda v naslednjih letih, ko se še ta večji prostor uredi v multifunkcionalno uporabo (hobi delavnica, fitnes, savna, igralnica...) Torej nekako vse špila. Ogrevalni stroški sprejemljivi, po trenutni ceni elektrike, nekih 85€ za celo hišo s TČ voda-zrak.
Ni pa mi jasno, od kje se pojavlja toplota na strehi, saj imamo na celotni S strani ogromno ledenih sveč in tudi že zelo debelo (10 - 20 cm) plast ledene gmote nad žlebom. Ni pa razlike, ali gledam žleb, ki je pod izoliranim ostrešjem ali pa pod neizoliranim. Preverjal sem s termokamero in ne najdem toplotnih mostov. No, ko sem odstranil notranji stiropor kolenčnega zidu, je termo kamera pokazala temperaturo stika plate in kol.zidu cca 12 stopinj, tempertura pa proti vencu hitro pade na 2-3 st. C. Edini, ki je bil še sumljiv in po svoje logičen je bil neizoliran kolenčni zid z zgornje strani, na katerem leži spodnja lega ostrešja. Sem še to prekril z 20 cm volne, tako, da je sedaj kolenčni zid v celoti oblečen. To sem naredil samo na S strani na podstrehi, kjer lahko pridem zraven. Pri galerijskem delu smatram, da so majstri pa menda ja volno dobro zabasali čez lego in speli z zunanjim obodom vertikalne izolacije. Ves vesel nad odkritjem prehoda toplote sem stolkel vse sveče in čakal naslednje jutro. Pa je prišlo ledeno razočaranje, spet nove 10-20 cm sveče.
Sem že prebral mnenje na tem forumu, da je to zato, ker se pozimi zamašijo zračniki pod slemenom in se streha ne ohladi dovolj. Ampak jaz imam na podstrehi 2 stopinji, ko je zunaj recimo -2. Ne najdem odgovora, zakaj mi recimo danes zjutraj pri -7 in pol metra snega na strehi curlja s strehe, kot da je totalna odjuga. Tega pojava je zanemarljivo malo na J strani, kjer je kol. zid višji za dve šari.
Prilagam dve fotki in prosim za kakršnokoli pomoč, mnenje. Me že skrbi, da napušč ne bi zdržal in bi ga zalomilo proti hiši.

   
   
#2
To ni zaradi prtirane toplote iz hise... potem bi sneg fajn kopnel tam kjer bi uhajalo.

Pomoje se cez dan mal stali. Na severu pa zmrzne prej. Na jugu pa odtece v zleb. Po moje.

Ce bi se talil sneg na polno bi bile svece samo na sekundarni kritini.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Po opisu sumim na napačno nalepljeno izolacijo, ki nudi potek zraka od spodaj do vrha.
Zrak se ob notranji steni ogreje, zgoraj pa uhaja ven. To gre za zelo ozko vendar intenzivno špranjo po celi dolžini. Ali se vsaj takrat, ko je recimo komaj bela streha od snega vidi kje se najprej stali? Imaš slike kako so ti mazali EPS plošče z lepilom?
#4
Jaz tudi sumim na dvig toplega zraka izza fasadne izolacije. V tem primeru bi se moral videti kondenz na spoju fasade z ostrešjem, npr. na deskah ali foliji.
#5
Mokrc, pri nas je letos prvič enak pojav, na južni strani ni nič sveč, na severni pa led v žlebih in sveče dol, ne sicer tako na gosto kot pri tebi, a so vseeno, ledu pa polno. Do letošnje sezone tega nisem enkrat opazil (vseljeni smo 7 let), tako da tole je očitno malce posebnost trenutnih razmer bi rekel. Na celotni strehi in slemenu je pri nas še vedno cca 20-30cm snega.
#6
Najlažje opaziš toplotni most, ko je nekaj cm snega gor ali slana, ustrezna temperatura, da vidiš, kje se na strehi sneg najprej stali.
#7
Mislim da tukaj ni nič narobe.
Take ledene sveče so se nam letos pojavile na neogrevani garaži. Gre samo zato, da sneg zdrsi čez rob in ko posije sonce namesto da bi voda ob taljenju tekla v žleb, kaplja mimo in dela sveče. Tega prej isto ni bilo že enih 10 let.
#8
Hvala za odzive in razmišljanja. Vidim, da smo na istih frekvencah.

Včeraj sem za širino lopate skidal sneg s strehe od žleba do slemena. Snega je na strehi cca 45 cm, pri slemenu pa ga je opazno manj, samo kakih 30. Sneg se dejansko tali od kolenčnega zidu navzdol. Ni pa to zdaj videt kot mini slap vode pod snegom, vidi se samo bolj zbit zmrznjen plundrast sneg. Višje proti slemenu sem ga precej laže skidal do kritine. Praktično bi ga lahko na koncu pometel z bobrovca.
Bom danes spet preveril s termo kamero ta skidan pas, če se je že kaj spremenilo. Včeraj ni bilo razlike po celotni višini strehe.

Tudi sam se razmišljal o tej špranji med izolacijo in opeko. Na podstrehi se dobro vidi spoj EPS-a s kolenčnim zidom oz. vencem. A sem vseeno še zabasal volno med notranjo stranjo vrha fasadne izolacije in notranjo izolacijo kol. zidu. Pa ni bilo nič boljše. Edino, da bi še s purpenom našprical po celi liniji spoja izolacije z vencem.
Napušč na zunanji strani ob stiku s fasado je čisto suh, še vedno lep. Sem že tuhtal da najvišje vrste izolacije niso rezali pod kotom, kot je napušč, a je vse, kot mora bit.
Kadar je snega manj, se ne vidi, da bi se kje prej topil. No, najprej se stopi na slemenu, kar mi ni povsem všeč, a je logično. Toplota gre najprej proti najvišji točki in očitno mi je ravno toliko uhaja skozi vrata na podstreho, da se v recimo tednu dni že opazi, da se na vrhu hitreje topi, a še vseeno zelo počasi.
Marsikatera hiša v okolici ima tudi nekaj sveč, a ne tako zabit žleb. Marsikatera jih pa nima prav nič. Bojim se, kaj bo ob odjugi, kam bo odtekala vsa voda, ker ledu nad žlebom je vsak dan več. Včeraj sem z ličarskim fenom probal malo talit, pa se mi je led samo smejal. Po pol ure sem stopil samo par cm debeline na polovici metra.
Ampak je res čudno, da na polno kaplja pri -8°C
Trenutno vidim edino rešitev, da zmečem sneg s polovice strehe in tako zmanjšam količino vode zaradi taljenja.
#9
Kam ti pa odteka voda ko na polno dežuje? Smile 
Saj se tudi otajalo ne bo vse skupaj v treh urah, tko da ne skrbi, če so žlebi ok, bo tudi voda bp šla svojo pot po njemu.
#10
Ja po žlebu Smile
No, predno se bo led pričel konkretno topit v žlebu, je bo kar nekaj odteklo mimo.
Razmišljam, da bi na polno kuril kamin in odprl vrata na podstreho, da jo ogrejem in pospešim taljenje snega.

Tako pa je trenutno stanje: 

   

   
#11
Kako imete speljano cev od žleba pod fasado ali nad fasado?
#12
Voda v zlebu zmrzne in ce teza ne pokrivi kljuk, je velika verjetnost da odpre led odtocno cev. Jaz imam "odprto" -raztrgano.na spoju. 
Ze dolgo pa ni vec snega. Ne na strehi, ne na tleh. 
V slemenu se sneg yopi tudi zaradi tega ker imas tam zracnike.
#13
Mislim, da tukaj kaj velikega ni možno narediti, verjamem pa, da je moteče na kvalitetno grajeni hiši gledati ledene sveče na strehi.

Pač igra narave..., kot si ugotovil, so pod streho temperature v rahlem plusu in zunaj skozi daljše obdobje v  rahlem minusu. Sneg na strehi predstavlja dodatno izolacijo in masa kritine pomeni neko akumulacijo toplote, ki je ravno tolikšna, da se sneg na strešnikih začne rahlo taliti in na površini napušča že začne zmrzovati (na odstranjenem pasu snega se na strešnikih dobro vidi tanka plast ledu).

Ker so temperature ozko okoli nule in igra zmrzovanja na severni strani malce intenzivnejša in proti noči malce hitrejša...

S kurjenjem kamina in "z ogrevanjem" podstrehe bi nastanek sveč še pospešil. 

Jaz bi razmišljal v kontra smeri. Če imaš možnost podstreho - morda s stranskimi okni - intenzivno prezračiti, da se temperature zunaj/znotraj podstrešja čim bolj izenačijo.
#14
Meni je to vseeno čudno. Tudi mi imamo ponoči minus, podnevi plus, pa niti pod razno ni take ledenice na žlebovih.
Pa je bolj švoh NEH, 15cm stiropora, ki pa se nad kolenčnim zidom stika z 20cm volne nad mansardo.
Sneg se čez dan tali in lepo curlja direktno v žleb.

Si res preveril, da je kolenčni zid oz. stik horizontalne izolacije spojen s fasadno izolacijo? Malo poslikaj na podstrehi.
#15
Energetik, predvidevam, da tudi 30cm snega nimaš na strehi in da tudi zračniki niso prekriti z debelim slojem snega.


Skok na forum:
Zadnje novice

Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
17.03.2023 ob 14:13:43
Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
Inovativna gradnja LUMAR - V ŽIVO na edini slovenski certificirani aktivni hiši in izjemno priljubljeni hiši Lumar Primus-D... Beri dalje »
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
17.03.2023 ob 10:07:26
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
V Marlesu verjamemo v zdravo in tehnološko napredno okolje. Verjamemo, da z uporabo sodobnih zelenih tehnologij pri snovanju... Beri dalje »