Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Lokacija HI v temeljni plošči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lokacija HI v temeljni plošči
#1
Živjo, pri izvedbi plavajoče plošče imam po pzi predviden podložni beton, dvoslojni xps 12cm, vmes HI, zgoraj plošča 25 cm, vertiklani del xps vmes HI. Hiša bo montažna. 

Zanima ali je lahko karkoli spornega če se horizontalni HI preseli na vrh, na betonsko ploščo spodaj pa nič, razen vertiklani del? 

Izvajalec in nadzorni sta soglasna, da tu ni problema, arhitekt nima mnenja... Mene pa skrbi kar visoka podtalnica, torej bo beton vedno zelo blizu vodi. Trenutno je  120 pod koto pritličja, kar jaz vem je bila največ na cca 90cm pod pritličjem, beton pa na 20-45 pod.koto. Blizu je reka, torej teoretično lahko pride voda tudi višje... 

Torej ali je boljše izolirat s HI med xps, pa mirna Bosna ali ni nič narobe če HI preselim na ploščo. Tu me skrbi se ena... poskodbe med izvedbo del instalacije, montaža hiše...

Razlog, ki ga navaja nadzorni je ta, da se beton po predvidenem po pzi ne posuši še leta in gre  vsa vlaga v hišo na robovih med estrihom in zidom. Po  njegovem predlogu pa sicer ni nikoli suha, ampak vlaga tudi v hišo ne gre... 

Hvala
#2
robertli,
projektanta imaš za projektirat.
V kolikor ti gradbinec in nadzorni data garancijo, ki bo pregnala tvoj strah, upoštevaj njihov namig.
Dva sloja XPS , pa brez veziva med njima ni niti približno v redu!! To bi že nadzorni moral vedet, če že gradbinec nima pojma o " lepenju " in izdelanih raziskavah o tem.
Lep pozdrav


Skok na forum:
Zadnje novice

Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
17.03.2023 ob 14:13:43
Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
Inovativna gradnja LUMAR - V ŽIVO na edini slovenski certificirani aktivni hiši in izjemno priljubljeni hiši Lumar Primus-D... Beri dalje »
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
17.03.2023 ob 10:07:26
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
V Marlesu verjamemo v zdravo in tehnološko napredno okolje. Verjamemo, da z uporabo sodobnih zelenih tehnologij pri snovanju... Beri dalje »