Gradnja in obnova > Energijski viri
Klasična peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klasična peč
#1
Pozdravljeni...ali je dovoljeno uprabiti klasično peč na drva v kombinaciji z zalogovnikom, namreč sel bi jo iskat na hrvaško, ker pri nas se ne dobijo več.
#2
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED7731#
gl. predvsem 25. člen. vse je vezano na izpuste.

nekaj pa še tukaj:
- https://oe.finance.si/8950371/%28pojasni...nih-naprav
- https://www.delo.si/novice/okolje/umazan...z-prodaje/
#3
Raje upoštevaj naše predpise, da ne bo nepotrebnih težav z dimnikarji in inšpekcijo. Ni druge... Hrvaško pozabi... saj se tudi tukaj najde kaj primernega.
#4
Predpisi gor al dol. Drugače sem ful za zeleno, čisto... Ampak ko se folk začne zgražat nad eno pečko v vasi... Dajte lepo vas prosim. Kupi peč pa montirajo, kaj pa kdo ve kdaj si montiral peč
#5
Ljudje se ne zgražajo nad malo pečko, ampak nad temno modrim, pekočim dimom, ki ob neveščem kurjaču vali iz dimnika. Čez vratca v peč še mokra drva, priprt zrak, pa so centri vasi ob zimskih večerih, kot da bi obešal klobase v rauhkamri.
#6
dimnikar vnaša v evidenco kurilne naprave (s serijsko in letom proizvodnje, domnevam) - razen če niti dimnikarja ne bo nikoli klical in ga ne bo noben prijavil??
#7
Uradno ne in pri prvem obisku dimnikarja bo le ta popisal peč, pogledal tablico (leto proizvodnje 2023) in te bo moral po uradni dolžnosti prijaviti inšpekciji.
Ne me držati za besedo, ampak po 2028 navadne peči brez lambda sonde naj ne bi bile več dovoljene.
#8
Pozabi na Hrvaško peč.

Če si pripravljen dograditi zalogovnik, investiraj še v uplinjevalni kotel, velik del razlike investicije pokriješ z subvencijo Eko sklada.  
Poleg tega boš s kotlom, kot se sliši, pokuril 20 do 30 % manj (suhih) drv ter zadovoljen v kurilnico vsaj pol manj krat zašel, vmes pa opazoval, kako se nad tvojim dimnikom skoraj nič dima (ali kondenza) ne vidi.

Dajmo tukaj in zdaj, nekaj pozitivnega narediti za svoje okolje.
#9
Obstoječi kotli so vsekakor popisani, podatki vneseni v državno evidenco, če je le enkrat bil dimnikar pri hiši. Predpisi so veljavni, ni druge. Montaža tudi ne bo zastonj, torej vzeti namesto nedovoljenega dovoljen kotel. Atmos DC18 S 14-20 kW je danes v Kranju na voljo za 2.241,00 EUR + DDV, če ga dobavi podjetje, je DDV le 9,5%. Kotel ustreza pogojem Ekosklada, torej je treba odšteti še lep znesek na skupen projekt. Je tu kaj za razmišljati? Ekosklad ima tudi kredit... pa Leanpay ipd.

Kazni tudi niso majhne, inšpekcija pa vztrajna. Poznam ljudi, ki so napisne tablice starih kotlov prestavljali na nove, pa dimnikar ni bil neumen...


Skok na forum:
Zadnje novice

Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
17.03.2023 ob 14:13:43
Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
Inovativna gradnja LUMAR - V ŽIVO na edini slovenski certificirani aktivni hiši in izjemno priljubljeni hiši Lumar Primus-D... Beri dalje »
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
17.03.2023 ob 10:07:26
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
V Marlesu verjamemo v zdravo in tehnološko napredno okolje. Verjamemo, da z uporabo sodobnih zelenih tehnologij pri snovanju... Beri dalje »