Gradnja in obnova > Napeljave
Kanalizacijski jaški v hiši

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kanalizacijski jaški v hiši
Pozdravljeni!

Na tem forumu sem našel OGROMNO odgovorov in res hvala vsem članom ter vas tudi zato prosim lepo za pomoč pri kanalizacijskih jaških ki jih imam v kleti in garaži.
Predlani sva s partnerico kupila hišo in od takrat sem vso notranjost že obnovil. V tem času se mi je ena kanalizacijska cev že zabila ki sem jo zaradi dostopnosti jaškov zlahka odmašil.

Po enem letu odprem en jašek in vidim da bodo le-ti večni problem.

Vsak jašek ima dotoke iz kopalnic, WCjev, kuhinje, pralnice katerih odtoki se združijo v enega ki vodi v greznico.

V teh jaških stoji voda logično, kislina razjeda beton in pokrov. Parafinsko olje se izsuši, venomer je tudi zaradi tega prisoten smrad.
Sanacija odtokov "zunaj sten" ne pride v poštev ker je že vse obnovljeno.

Prosim povejte, kako naj te cevi združim da bi voda takoj odtekla v greznico?
Ali obstaja kakšen izvajalec ki naredi plastičen jašek ki se bo prilagodil cevem in večno tesnil ter ločil vodo od temeljev.

Ali morda dno jaška pozidam in naredim z bitumensko hidroizolacijo kanalčke do odtoka? Vendar bo v tem primeru vlaga še vedno prisotna...

Imam dva jaška en velikosti cca 55x55cm in en 40x40cm.
V prilogi tudi slika večjega.

Huh

A je pa odtočna cev najnižja? Pa ima narejen ustrezni padec? Jaz sem ravnokar razbil pol kleti, da sem eno 9m horizontalo ponovno položil. So majstri naredili tako, da je že v prvih dveh metrih izgubila vsa višinska razlika, saj je bil padec cevi 5%, nato je cev šla v blagem padcu še ene 4 cm pod končni nivo in zadnjih nekaj metrov s kontra padcem, da so ulovili spodnji nivo glavne odtočne cevi, na katerega so šli preprosto s T-kosom. Skoraj bi imeli sifon. Skratka, pucal sem to cev (pritoki samo iz kuhinje) na vsako leto in pol.

Jaz sem vse obstoječe "oljne" jaške zdaj ven poštemal in dal revizijske kose, ki lepo tesnijo, čez pa pokrov. Pri vas bi morda lahko rešili s plastičnim kanalizacijskim jaškom, vendar bi vseeno morda bilo potrebno malce več poštemat, da bi lahko s koleni premostili višinsko razliko med cevmi.

[Slika: JASEK-CRN-TROJNI.jpg]
SebaR ,
kakor si napisal, izgleda da so tvoji revizjiski jaški z usedlanikom!!
Daj kakšno sliko nalimaj kako se vidi.
Imaš kakšnega mojstra ( pravega ) , da se oglasi in pove - da idejo?
Takole, se ne da primerno odgovoriti.
Lep pozdrav
Običajno so ti jaški brez posedalnikov. Tole niso delali mojstri. Dno jaška se zabetonira, naredi žleb od vseh vtočnih cevi do iztične v padcu in zapuca na fino z cementom. To mora držat 50 let. Oljni jaški so nek standard, ki je bil dolgo časa edini, če se je na par let olje dotočilo ni smrdelo.
Kot že rečeno bi moral imeti v jašku zabetonirano muldo (žleb) da steče naprej.

Jašek ti koristi bolj če bi se zadeva zamašila.
Odtočna cev v obeh jaških je na dovolj nizkem nivoju za odtekanje. Voda in pesek stojita notri ker so pač poglobljeni. Prejšnji lastniki so baje to pucali na 10 let, grajeno pa konec 80ih.
Sem jih šel tudi izmerit in en je 30x30 sm večji pa 40x40cm.

Oprosti som16 za samo eno sliko, sem večjega še malo bolj poslikal za predstavo:
Tu se vidi da je odtočna cev v najnižjem nivoju, z desne prihaja cev od garažnih sifonov in umivalnika:

Iz kontra strani so dve cevi. Leva je pralni stroj in WC iz 1. nadstropja, desna pa iz jaška iz kurilnice (ta združuje kopalnici in kuhinjo):

Za predstavo višinski nivoji:

Jaški so zaprti z betonskim pokrovom:

@kitajskizid jaz sem tudi tako pomislil. Očistim ven vodo in pesek na dnu, zalijem z betonom ter naredim kanalčke. Želel bi edino potem te kanalčke le nekako hidroizolirat?

Ali pa kupim plastičen jašek primernega fi in potem z drsnimi sponkami podašljam cevi vanj?

Imel sem mojstra (vodovodarja), ki je samo kimal in priporočal nove povezave po zunanji strani sten.
Očistiš, dobetoniraš do nivoja odtoka in narediš muldo.
Lahko tudi čez z Hidrostopom.
Na vse dovode daš kolena in podaljšaš cevi do mulde.
Mah najdi majstra.Ko smo bili še v bloku je bil to večen problem. Majster je rešil zadevo za zmerej .Poštukal je cevu med seboj ter jašek zalil z eno gumo. Nikoli več se ni zamašilo
Trenutno prevlada mnenje da dozidam do cevi. Čeprav tu bo potem samo še problem vlage v jaških.
Je kakšen hidrostop posebej za greznice? Hidrostop penetrat? Prekrijem muldo s tem?

@letalec007Za izvajalca verjetno ni mogoče da poizveš?
@sebar, ne živim v bloku že več let ampak ja lahko pokličem upravnika,če ima še kontakt.
No, prosim.
SebaR ,
glede izvedbe , da zabetoniraš podn in izdelaš muldo , so ti napisali.
Ena opcija : poizkusi nabavit, na reverz, "" Y "" kos in ga primerjaj z linijami , ki prihajajo v jašek. Da vidiš ali lahko to uporabiš; nato priklop na iztok.
Tudi v primeru betonaže, bi predlagal tak poseg = poizkus.
Sem izdelal v 4-ih primerih; zabava z investitiorjem.
Lep pozdrav
SebaR imaš ZS
Evo strokovnjak je tudi priporočal zaliti jašek do cevi + na koncu uporabiti 2cm beton protekt rtf.

Za Hidrostop penetrat pravi da bo prej ali slej popokal.

Še kakšen teden in se lotim, bo treba Dixija postavit Big Grin
https://youtu.be/Ul4_NbX7_Og

Stene sem moral dodatno dvigniti ker je zalovalo beton. Polovica cevi ni bila dovolj.
Sedaj le še uredim notranjost. Smrada ni več.

Skok na forum:

Zadnje novice

Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
17.03.2023 ob 14:13:43
Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
Inovativna gradnja LUMAR - V ŽIVO na edini slovenski certificirani aktivni hiši in izjemno priljubljeni hiši Lumar Primus-D... Beri dalje »
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
17.03.2023 ob 10:07:26
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
V Marlesu verjamemo v zdravo in tehnološko napredno okolje. Verjamemo, da z uporabo sodobnih zelenih tehnologij pri snovanju... Beri dalje »