Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Izravnava tal v pritličju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izravnava tal v pritličju
#1
Pozdravljeni,

V hiši imamo namen renovirati celotno pritličje (pod njim je neogrevana klet). To je nujno storiti, ker je zaradi izolacije fasade in stropa proti neogrevanemu podrstrešju sedaj v tem pritličju občutno bolj mrzlo kot zgoraj v prvem nadstropju (izolacijski ovoj je torej okrog in na vrhu, spodaj proti kleti pa ne, kar ustvarja to neprijetno razliko bivanja).

Radi bi torej vsaj malo izolirali tla (AB ploščo) proti kleti (XPS?). V pritličju so v različnih prostorih različna tla, nekje parket, drugje topli pod, kopalnica ploščice. Skoraj zagotovo je pod parketi dovolj prostora za položitev vsaj nekaj cm izolacije + estrih (kolikor se spomnim, ko smo enkrat dvigovali par parketnih deščic, je bila spodaj lesena podlaga, pod tem pa luft). Moje vprašanje pa je:
- kaj pa pod toplim podom? Ali je zagotovo spodaj vsaj nekaj estriha, ki bi ga šlo odstranit, da bi po celem nadstropju potem naredili enako (se pravi nekaj XPS, nov estrih, nato nova talna obloga) oziroma:
- ali je sploh možno, da bi bila "plata" različnih debelin, torej da ko dvignemo parket v dnevni ugotovimo, da je višine za načrtovan poseg dovollj, ko pa pridemo do hodnika, pa da ni možno tega izvest?

vprašanje je morda butasto, pa vendar. Ker sem v fazi načrtovanja bi se rad naprej malo pripravil in ne šele takrat, ko bomo začeli (čeprav bo takrat seveda to zagotovo možno ugotovit, zdaj pa je bolj sklepanje/ugibanje)?

hvala
#2
Naredi fasado v kleti
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
o stropni izolaciji sem razmišljal, tj. s spodnje kletne strani. Samo je cel kup razvodov centralne napeljave.. pa mi zato ni najboljša opcija. Ker pritličje je pa itak treba razkopat, ker so talne obloke itak zanič, tako da od zgoraj bo v vsakem primeru odprto, pa neke prezidave stten bodo in tako....
#4
Vrtaj v tla ter tako meri debelino do betonske plošče.
#5
@ivank_: hvala, bomo seveda, ko odpremo zadevo.

zunaj sem že marsikaj delal in zidal, noter pa ne. Zato me tako po občutku zanima, če bi lahko bil kdo tako trapast, da bi v vsakem prostoru naredil drugačno debelino plate?
Namreč če sklepam po dnevni sobi (kjer smo že imeli nekje na robu en del parketa ven pred leti), je dovolj prostora.
#6
V kleti vidis ce je ravna plata.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#7
ja v kleti je ravno, gledano čez vse prostore.
#8
Pa ne boš imel problemov z višino prostorov, če boš od zgoraj izoliral? Par cm je malo, moral bi stisniti vsaj nekih 6-7cm XPS. Zato resno premisli, da vseeno izoliraš strop kleti (če ti tam ne krade preveč višine).
Potem lahko tlake v pritličju narediš kar brez estriha, če je plata sicer dovolj ravna. Odstraniš vse plasti do plate, zaliješ z izravnalno maso in direktno gor talne obloge. Spodaj na stropu pa lepo 10cm+ izolacije.
#9
Imel sem podobno situacijo. Vse sem razbil - stare tlake vrgel ven, ker so bili katastrofa. Ena soba malo višje, ena malo nižje, tretja pa parket direkt na plato ;-))
Plata hiše je bila močno zvita - v sredini hiše je bila cca 3 cm višja kot v vogalih, baje je bilo to včasih normalno. Plato sem najprej izravnal z izolativnim betonom Termo Vermit, tako da sem probal polovit tistih 3 cm (ponekod sem dal kar 2 cm stirodur spodaj, da ni šlo toliko materiala).
Ker ni bilo prostora za stiropor, sem položil izolativno folijo SFUF – Visokotehnološka folijska izolacija (SuperFoil), namestil talno gretje in nato še klasičen estrih. Zaenkrat vse ok in zadovoljen
#10
@energetik81: nadstropje je treba sanirat vsekakor, zato sem mislil ob tej priliki še izolirat. Tla bi bila v končni fazi enako kot so zdaj (ali je spodaj zrak pod parketom, ali je neka tretja podlaga toplemu podu in podobno. Ne bi zmanjševal višine prostora. Ni namen neke pasivne zadeve ustvarit, ampak nekaj v okviru obstoječih možnosti, da je boljše kot sedaj. S spodnje strani vidim težavo, da je klet že sedaj nizka (kar se vidi sploh pri prenašanju kakšnih elementov), pa še razvodi centralnega ogrevanja so s spodnje strani (oblečeni v srebrne izolacijske cevi). Zato bi bilo treba to izolacijo izrezovat hujše kot da sem pri likovnem pouku.

@nos3: hvala za izkušnjo, veselica bo, ko odpremo Wink
#11
5cm pod estrihi ni ravno pasivno...

Potem itak nimaš druge variante kot vse odpret, si začrtat šlaufris do max višine tal, ki jo še toleriraš in poskušaš pod estrih stlačiti max XPSa kolikor gre.

Morda pomisli na kakšen drug estrih, ki zasede manj placa kot betonski.
Npr. 2x15mm OSB lepljeno in šraufano med sabo. Pridobiš 2cm napram 5cm betonskemu.
#12
@energetik81: ali je s temi OSB platami namesto estriha kaka nevarnost, da se začne spodaj to drobiti?

Namreč sedaj so pod enim toplim podom neke iverne plošče ali nekaj podobnega spodaj, in je po občutku vse zdrobljeno, samo čakamo, da se bo vdrlo... Saj nisem mislil nevemkako izolacijo (pasiv), ampak izboljšati obstoječe stanje v okviru možnega, če se že dela.
#13
OSB in iverka sta neprimerljivi.
2x15mm OSB šraufano in lepljeno med sabo, plavajoče na namenski kameni volni za tlake, je primerljiva rešitev betonskemu estrihu. Ima to kontrukcijo navedeno tudi Knauf v načrtih, poguglaj.
Načeloma lahko na to polagaš vse obloge, vključno s keramiko.


Skok na forum:
Zadnje novice

Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
23.02.2024 ob 14:22:34
Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
Sploh od epidemije dalje veliko bolj cenimo trenutke na prostem, preživite z družino in najbližjimi. Zakaj ne bi torej preobrazili... Beri dalje »
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
23.02.2024 ob 13:21:40
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
Vabimo vas, da nas obiščete na dnevu odprtih vrat, ki bo v petek, 1.3.2024, od 14:00 do 18:00 in v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »