Gradnja in obnova > Energijski viri
Izbira načina ogrevanja - pomoč prosim

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izbira načina ogrevanja - pomoč prosim
Medetažno hišo, dokaj slabo izolirano, ogrevamo na plin, s starim kotlom KIV NTK PB 25. Voda v radiatorjih nastavljena na 59 stopinj, temperature prostorov  s termostatom nastavljena na 22 stopinj delovanje od 7.00 do 24.00, čez noč naj ne bi delovalo. Odprt je radiator v dnevi sobi in kuhinji - srednja etaža, v prvi in kletni etaži po en radiator, v zgornji etaži trije radiatorji. Skupna kvadratura je cca 120 m2. S tem kotlom ogrevamo tudi prizidek k tej hiši, ki pa je odlično izoliran ( sendvič fasada), površine 70 m2. Radiatorji nimajo regulacije in so vsi odprti na ful. Poraba plina cca 500 kwh v decembru, januar bo nekoliko več.
Prizidek je super topel, v hiši, kjer živi le moja 90 let stara mami z mačkom, pa temp težko doseže več kot 21 stopinj. Res je, da vrat zaradi mačka ne zapiramo.Pa s kotlom ogrevamo še vodo v maminem delu. Porabimo letno 3200 kw plina za ogrevanje in cca 7500 elektrike za oba dela. Bi želela spremeniti način ogrevanja, sem tudi že zbrala nekaj podatkov. Pri TČ me skrbi poraba elektrike za neizolirano hišo( baje blizu 7000 letno) Sončna elektrarna in TČ se mi zdi previsoka investicija - z možem sva stara okrog 70 let. Tako se mi zdi najbolj ustrezna rešitev nakup sodobnejše plinske peči in vložek v vizolacijo severne stene. Prosim za nasvet še vas , imate boljši predlog? 
Če pa je komu jasno, zakaj se prostori v maminem delu ne ogrejejo, pa tudi prosim za mnenje! Hvala vsem za odgovore in predloge!
Če porabiš 3200 kwh plina, tl je nekje 300 m3, pust kot je,ker če.tudi menjaš ogrevanje na tč, te bo to stalo vsaj 6000 eur, za to se v teh pogojih in cenah lahko ogrevas 20 let, seveda če se ne bo nič menjavalo. Torej sedaj stršek s plinom cca 330 eur, recim na tč ob cop 3 pa te pride cca 1000 kwh, torej 150 eur, razlika je 150 eur na leto, če se to upšteva se ti tč nikoli ne poplača.

Torej premajhna poraba plina... Samo.za primerjavo, tudi če boš kuril na elektro peč.je strošek ogrevanja na leto po sedanji ceni 450 eur. Sedaj pa računaj... Tč 150, plin 300 in električno ogrevanje 450. Vse je relativno poceni.
Hm... tukaj nekaj ne štima? 500kw toplotne energije za December? To je poraba zelo varčne novogradnje, že malce pogleduje po pasivi!?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
500m3?
Hm... 5000kw je pa že kar precej. Če je možnost sistema voda voda, bi šlo brez razmišljanja, pri zrak voda je pa že vprašanje, če je sploh na voljo dovolj zmogljiv elektro priključek, pa tudi poraba preko zime bo kar konkretna.
Citat;Poraba plina cca 500 kwh v decembru,

To je cca 50 m3,kar znese cca 50 evrov.
Avtor naj dodatno napiše koliko kubikov je porabil,to piše na položnici.
Mogoče plačuje zgolj pavšal pa potem enkrat ali dva krat na leto ima poračun,ker to,kar je napisal ni šans,da bi samo toliko porabil.
Ops, se vidi, da se na tole bolj slabo razumem. Seštevala sem m3, namesto KW. No poraba december v KW je 4922 kw, letna pa cca 34.483 kw. Decemberski račun blizu 500,00 eur

Ops, se vidi, da se na tole bolj slabo razumem. Seštevala sem m3, namesto KW. No poraba december v KW je 4922 kw, letna pa cca 34.483 kw. Decemberski račun blizu 500,00 eur
Aha,to je že druga zgodba,zaradi lažjega računanja,vedno upoštevaj kubike,kar ti tudi doma števec pokaže,kubik je enak enemu evru,to je najlažja opcija,da sproti veš kaka je poraba.
Distributerji pa spalamudijo kubike v kwh,da zmedejo uporabnika plina.
Po mojem izračunu,kubik plina stane cca 1 €,kubik vode pa cca 3€.
Sramota za Slovenijo,da je kubik vode dražja od kubika plina.
Hm... 5000kw je pa že kar precej. Če je možnost sistema voda voda, bi šlo brez razmišljanja, pri zrak voda je pa že vprašanje, če je sploh na voljo dovolj zmogljiv elektro priključek, pa tudi poraba preko zime bo kar konkretna.

A voda voda je geosonda? Kakorkoli razmišljam, je nakup nove plinske peči, ki naj bi imela za pol boljši izkoristek - je to res?- verjetno najboljša možnost?
Namenski plinski kotel in dvoplaščni dimnik s predgrevanjem zraka bi precej izboljšal izkoristek ogrevanja. Je pa potrebno preračunat ceno postavitve takšnega ogrevanja in v kakšnem času se investicija povrne.
Dolgoročno je pa rešitev ustrezna toplotna izolacija hiše.
Jaz sem precej trd. Bi kazalo ponovno razložiti, kaj je kW, kaj je kWh, pa še kaj o A pri varovalkah... Mogoče bi od pričakovane razlage še kdo kaj odnesel...
Glede na obstoječ kotel, se bo z novo plinsko pečjo izkoristek dvignil med 20 in 30%, kar je že konkretna razlika pri tako veliki porabi.
Investicija v nov plinski kotel bo najnižja, na mesečnih stroških se bo pa tudi poznalo.
Investicija v TČ bo precej konkretnejša, v primeru zrak voda, pa ne pričakovati čarobnih prihrankov.
Kot sem že napisal. Za tako potraten objekt, je edina res top investicija TČ voda voda, za kar pa seveda potrebujete kvaliteten podtalni vir. Mikrolokacija?
Geo vrtine bodo v tem primeru zelo drage, pa je investicija vprašljiva? Razen, če denar ni ovira.
Če si lastite dovolj veliko in primerno parcelo, je lahko tudi zemeljski kolektor dobra predvsem pa precej cenejša rešitev.
Trenutno sem tudi sam v fazi menjave plinskega kotla pri mami v stanovanju. V ta namen spremljam porabo med mamo, ki si zaradi starosti več ne kuha, tudi tušira se ne vsaki dan, pa ima kljub temu konkretno večjo porabo kot soseda, ki ima zgolj kotel z elektronskim vžigom, med tem ko je naš še klasičen na na plamenček (Ferolli).Kvaliteten kondenzacijski kotel bi še porabo krepko zmanjšal.
Spremljam prodajo rabljenih kondenzacijskih kotlov, ki jih ljudje zaradi panike glede cene plina mečejo iz stanovanj. Po navadi so to kotli zveliko kurilno močjo zaradi ogrevanja tople vode v pretočnem načinu, tako da lahko z lahkoto ogrevajo tudi večje kvadrature.
Dejstvo je, da klasičen kotel od Kiva ne spada ravno v neke bisere glede varčnosti in bi že lahko bil iz tega naslova prihranek precejšen. Glede na to, da so trenutne cene rabljenih plinskih peči (Vaillant, Vissman, Imergas itd.) na bolhi smešno nizke, bi bil ukrep adaptacije relativno poceni, ostali denar pa se vloži v kakršno koli sanacijo objekta (menjava oken ..., ali kompletno z izolacijo).
Dejstvo je, da so se karte v zadnjem obdobju temeljito premešale, tako, da je edina dolgoročna rešitev temeljita energetska sanacija objekta.
Citat:Po mojem izračunu,kubik plina stane cca 1 €,kubik vode pa cca 3€.

Sramota za Slovenijo,da je kubik vode dražja od kubika plina.
Verjetno je pri tistih 3 € za vodo poleg tudi strošek za čiščenje odpadnih vod.
Drugače pa- če meniš da bi moral kubil enega stati enako kot kubik drugega a sprejmeš menjavo, da ti jaz dam kubik domačega sena za ti pa meni kubik  zlata? Angel Angel
Hm, bi bil čisto zadovoljen z menjavo kubik sena za liter zlata. Pa še problemov s transportom skoraj 20 tonske kocke ne bi imel Smile

Skok na forum:

Zadnje novice

Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »