PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri kAJ PA KURJVA SAMO Z ELEKTRIKO???

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tudi to se mi je že park krat prevrtelo po glavi

ogromno ljud se greje z elektriko
strah da bi se elektrika drastično podražila, mislim da ni variante, ker celotna industrija, ki je ni malo vezana na elektriko, in to bi sprožilo pravi kaos!
sicer pa tudi pri olju ne vemo kaj nas čaka!

TČ predrage-trenutno!

najceneje še vedno z elektriko!!

Kaj pravite?

miha
Pri nas doma, smo se s starši 10 let greli s centralno kurjavo na elektriko (no, saj oni se še vedno Wink ). Res, da je račun za elektriko kar visok, samo ni nobenega računa za plin, olje, drva, ni nam bilo treba kupovati raznih cisteren in graditi posebnega dimnika, pa še neposredno ne onesnažuješ okolja (posredno pa odvisno iz kje je elektrika Wink )
Ati in mami sta sprva mislila imeti centalno kurjavo na električno peč samo začasno, samo potem se je pa izkazalo, da je prav super in jo imata še sedaj.
Več glav, več ve ...
Samo pazi, da te vincent ne sliši! :wink: :lol: 8)

Večina tukaj se nekako ogreva za toplotne črpalke, ki so z okoljevarstvenega stališča mogoče res najboljše. Ampak za to, da se lahko greš okoljuprijaznost, moraš kar imeti pod palcem. Drugo dejstvo: investicija v TČ se povrne šele v daljšem obdobju. Večina tu je še mladih in bodo prihranke tudi dočakali.

Moja kmečka računica je pa taka: za ogrevanje na elektriko porabim zdaj kakih 600 EUR letno za staro, poplnoma neizolirano stanovanje. Recimo, da se bo kasnejša večja kvadratura približno skompenzirala z veliko boljšo izolacijo in bo poraba elektrike za gretje približno enaka. Če bi imela TČ, bi porabila približno polovico te energije; letni prihranek 300 EUR. Za nakup TČ in izvedbo ogrevanja (verjetno talno?) imam 10.000 premalo. Za nakup električnih radiatorjev pa zadošča 500 EUR. Z razliko 9.500 EUR pri začetni investiciji pa lahko dobrih 30 let pokrivam razliko pri letnem strošku.

In ker hodim v službo peš in ker ne uničujem plevela s škropivi, mi bo tudi mati Zemlja verjetno oprostila, da pa svinjam okolje s kurjavo.
tudi jaz se že 7 let grejem na elektriko.........veliko sem pisal o tem na forumih.

Bom rekel takole: ni najbolj "častno" (beri: elektrika je predragocena za ogrevanje) ......je pa sigurno najceneje če upoštevaš strošek investicije in gretja skupaj v obdobju manj kot recimo 20 let.

Kar je več kot 20 let pa bi si že upal reči da se "splača " tudi toplotna črpalka.

Jaz sem bom sigurno še lep čas grel samo na elektriko....Smile

P.S: ne pozabite pa naslednje: poceni ogrevanje = odlična izolacija (neglede na energent)
popek: da ne iščem starih tem: kako veliko hišo ogrevaš z elektriko in kakšno imaš izolacijo? Če se prav spomnim, še nikoli nisi vključil dodatnega 6kW grelca - torej si imel 6kW dovolj za vsako zimo doslej? Kaj pa sanitarna voda - imaš posebej bojler ali je tudi vezan na to peč?
LP, Goran
Se mi je kar zdelo da je elektrika prava stvar.

predlagate da si vseeno pustim recimo cevi za ogrevanje na olje oz TČ?

ali naj kar elektriko dam in konec?

miha
goran_r:
izolacija je nekako takole:
stena : porotherm 38 + 10 cm demit
tla proti neogrevanemu delu: 8 cm stiropor
streha: gips, parna zapora, 30 cm tevol, paropropustna folija, deske, zračni most, strežniki
okna: k stekla 1.1, 6 komorni profil

- ogrevalna površina 135 m2
- talno gretje brez radiatorjev (voda v ceveh največ 28-29 stopinj)
- v kopalnice dodane "lojtre" (bolj za sušenje brisač kot kaj drugega)
- termostat v prostoru nastavljen na 22-23 stopinj
- sanitarno vodo ogrevam popolnoma ločeno z navadnim električnim bojlerjem

...res je nikoli ni bilo potrebno vključiti dodatnega 6kw grelca

borkom:
nikoli se ni dobro vezati samo na eno rešitev. Jaz sem si pustil tudi možnost priklopa TČ, pa tudi dimnik v kurilnici sem naredil.
Res pa je da zaenkrat ne razmišljam o čem drugem kot o elektriki. Vsaj dokler cena TČ ne pade oz. se cena el. energije drastično ne poveča.
S kaksno elektriko se vi to grejete(talno ogrevanje) pa da nima veze z TC?
toplotna energija se meri v enoti kW/h in ko delaš primerjavo med količino toplote pridobljene iz plina, kurilnega olja ( izstopa utekočinjeni naftni plin) in primerjaš s ceno električne energije, lahko ugotoviš, da imamo pri nas "podcenjeno "električno energijo in smo lahko ves čas v strahu kdaj se bo tudi ta cena dvignila.

zaradi že sedaj previsoke stopnje inflacije se to še ne bo kmalu zgodilo..
vsekakor pa je to pričakovati in razmišljati o rabi obnovljivih virov energije.
in zato toliko napreduje razvoj toplotnih črpalk po celem svetu.
sedaj lahko pričakujemo samo še vstop kitajcev v evropo s toplotnimi črpalkami ( eno ponudbo smo že dobili!)

torej je moj odgovor ,dolgoročno ni računati na ugodno ceno električne energije,

termal
čista energija
ralliart: ?????????
kdo je govoril o tem da nima veze z TC??????
Pojma nimam kaj bi rad povedal!

termal:
Se popolnoma strinjam. Dejstvo pa je da je danes elektrika še poceni in zato jaz pravim da dokler bo tako ne razmišljam o drugem energentu.

Iz razloga, ker bo elektrika v prihodnje res precej dražja je tudi jasno, da je smiselno pripraviti si kurilnico tudi za drugačen tip ogrevanja (TČ, plin,....)
popek Napisal:goran_r:
izolacija je nekako takole:
stena : porotherm 38 + 10 cm demit
tla proti neogrevanemu delu: 8 cm stiropor
streha: gips, parna zapora, 30 cm tevol, paropropustna folija, deske, zračni most, strežniki
okna: k stekla 1.1, 6 komorni profil

- ogrevalna površina 135 m2
- talno gretje brez radiatorjev (voda v ceveh največ 28-29 stopinj)
- v kopalnice dodane "lojtre" (bolj za sušenje brisač kot kaj drugega)
- termostat v prostoru nastavljen na 22-23 stopinj
- sanitarno vodo ogrevam popolnoma ločeno z navadnim električnim bojlerjem

No, točno tako imam jaz - razen:
- fasade, ki je še nimam... na fasado bom pa dal 14cm tervola
- tla proti neogrevanemu delu le 7cm.
ostalo je popolnoima enako kot pri tebi, razen da imam cca 175m2 ogrevane površine, kar pa znese 30% več kot ti.

S to razliko, da nisem nabavil električne peči ampak kar 500l zalogovnik, ki mi bo pozneje prišel prav pri TČ zemlja/voda (če bo kdaj TČ) in sem vanj vstavil en 6kW grelec in enega 4kW.
Dimnik pa tudi imam v kurilnici (je že bil, ko sem kupil hišo v III. gr. fazi.

Edit: pa še dve inverterski klimi sem si umislil: po eno za vsako nadstropje.
LP, Goran
popek Napisal:ralliart: ?????????
kdo je govoril o tem da nima veze z TC??????
Pojma nimam kaj bi rad povedal!

Citat:tudi jaz se že 7 let grejem na elektriko.........veliko sem pisal o tem na forumih.

elektrika je predragocena za ogrevanje ......je pa sigurno najceneje če upoštevaš strošek investicije in gretja skupaj v obdobju manj kot recimo 20 let.

Kar je več kot 20 let pa bi si že upal reči da se "splača " tudi toplotna črpalka.

Nevem,jest sem to razumel kot kar je pod 20 let se grejes na elektriko,kar pa nad 20 let se pa splaca ze TC
kakorkli gledaš je ogrevanje na elektriko hudo potrtatno...le začetna inevsticija je majhna..kar pa marsikoga zavede (pa seveda neumna oglaševanja pnudnikov el. grelcev ki navajajo 100 % izkoristke).

TČ draga inevsticija?

hm..kakor se vzame!

klima = TČ -> v povprečju 3 - 4 x (!) cenejše od elektrike!! Naložba: 1.000 EUR/kos...torej za 2 štuka 2.000 EUR.

Koliko časa se grejemo?....ja če nas kak 'rak' ali kaj drugega ne poklopi...lahko računaš dobo 40 let in gor.

navsak način pa ob klimi rabiš konvencionalno centralno ogrevanje - to je dejstvo. Ampa če klime pošteno izkoristiš ga uporabljaš minimalno -torej so temu rpimerni tudi stroški. Če je pa stavba še izolirana pa sploh idila.
Komur se smili elektrika naj si gre enkrat ogledati našo deželo v mraku s kakšnega hriba. Vse ceste so na široko in potratno osvetljene z javnimi lučmi. Večina tiste svetlobe koristi samo podganam in živcera vešče...

Komur se zdi javna razsvetljava družbeno koristna, ta naj si ogleda kaj vse se počne z elektriko po podjetjih... to da se z njo kuha aluminj je še čisto ok...
toplotna energija se meri v enoti kW/h in ko delaš primerjavo med količino toplote pridobljene iz plina, kurilnega olja ( izstopa utekočinjeni naftni plin) in primerjaš s ceno električne energije, lahko ugotoviš, da imamo pri nas "podcenjeno "električno energijo in smo lahko ves čas v strahu kdaj se bo tudi ta cena dvignila.

zaradi že sedaj previsoke stopnje inflacije se to še ne bo kmalu zgodilo..
vsekakor pa je to pričakovati in razmišljati o rabi obnovljivih virov energije.
in zato toliko napreduje razvoj toplotnih črpalk po celem svetu.
sedaj lahko pričakujemo samo še vstop kitajcev v evropo s toplotnimi črpalkami ( eno ponudbo smo že dobili!)

torej je moj odgovor ,dolgoročno ni računati na ugodno ceno električne energije,

termal
čista energija
1 2
Iskanje po temi