PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Vloga za Uporabno Dovoljenje od 01.06.2022

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Ali je že kdo izpolnil in oddal vlogo za pridobitev Uporabnega Dovoljenja z novimi obrazci, ki veljajo od 01.06.2022?
Jaz sem ravno danes dal elektronsko za stanovanjski objekt, zgrajen še v času veljave ZGO-1. Poročam, ko dobim
Katere dokumente pa si vložil?
Če prav razumem prakso, se trenutno še ni nič spremenilo.
Spodaj je dopis od IZS.

Gradbeni zakon (GZ-1), se je že začel uporabljati s 1.6.2022, žal pa podzakonski akti še vedno niso sprejeti, zato bo do njihovega sprejema potrebno smiselno uporabljati stare. Ker uporaba starih podzakonskih aktov ob novem zakonu v praksi pomeni kar nekaj težav, upamo, da bodo ti akti sprejeti čim prej. In da bo v njihovi končni verziji upoštevanih čim več naših pripomb.
Ministrstvo za okolje in prostor je v izjavi za javnost sporočilo, da so predpisi v zaključnih fazah priprave. Pravilnik o začasnih objektih naj bi bil v Uradnem listu RS objavljen v petek, 3. junija, Uredba o razvrščanju objektov drugi polovici meseca junija, Pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji in obrazcih pri graditvi objektov v drugi polovici meseca junija ali začetku julija, Uredba o gradbiščih v mesecu juliju.
Gradbeni zakon določa, da se do sprejema novih podzakonskih aktov še naprej uporabljajo:
• Uredba o razvrščanju objektov (Uradni list RS, št. 37/18);
• Uredba o kriterijih za izračunavanje višine nadomestila za degradacijo in uzurpacijo prostora in o načinu njegovega plačila (Uradni list RS, št. 33/03, 79/09, 6/14 in 61/17 – GZ);
• Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov (Uradni list RS, št. 36/18, 51/18 – popr. in 197/20);
• Pravilnik o gradbiščih (Uradni list RS, št. 55/08, 54/09 – popr. in 61/17 – GZ).
MOP je v izjavi zapisal, da se v primeru, kadar Gradbeni zakon določene obveznosti in upravne postopke, dokumentacijo, izjave ali druge listine predpisuje drugače, kot to določajo prej našteti podzakonski predpisi, ali obstoječi predpisi tega niti ne urejajo, neposredno uporabi določbe Gradbenega zakona, kot kasnejši predpis višje ravni.
Podrobnejša pojasnila MOP so dostopna tu: https://www.gov.si/novice/2022-06-01-poj...kih-aktov/
Preko e-uprave izpolnil Zahtevo za izdajo uporabnega dovoljenja (priloga 15). Priložil kopijo katasterskega vpisa, kopijo gradbenega, izpis parcele, pa izpis iz Javni vpogled v podatke Geodetske uprave Republike Slovenije. Sem pa v vsebini zahteve napisal, da gre za gradnjo po ZGO-1 in da vlagam na podlagi 148 člena GZ-1. Zdaj pa čakajmo, kaj me bodo prosili.
Zdravo, mogoče že kak update na to temo? Je kdo izvedel kaj novega? Dobil kakšen odziv?
Lp T
Noben bav bav, tako kot prej, samo da ne potrebuješ DZO za enostanovanjske objekte. Aja pa fasade ni treba še imeti - glupost na kubik, ampak to pa so predvolilni bombončki. Moraš pa obljubit, da jo boš naredil v roku 3 let. Častna Titova pa to.
Še nisem prejel odgovora. Čakam...
Enako kot predhodnik. 
Še dokazil nisem prilagal, ker imajo vse na vpogled.
Predelal obstoječo izjavo in se skliceval na omenjeni člen. 
Čakalna doba na UE 3 mesece. 
Bom počakal na odgovor.
Koliko pa stane uporabno dovoljenje za hišo? Okvirna cena.
Samo taksa za vlogo. Cca 5 ali 20eur. Seveda, če imaš vso potrebno dokumentacijo, če pa te ni, pa hja razpon je ogromen, odvisno od tega kakšna je situacija.
Danes preveril na UE glede moje vloge za uporabno dovoljenje. Povedano mi bilo, da moram priložit PID (projekt za izvedbo del) in pa v skladu z 4 odstavkom 80 člena GZ-1 še izjavo nadzornika...

GZ-1 80 člen:
(4) Ne glede na drugi odstavek tega člena se za enostanovanjske stavbe namesto dokazila o zanesljivosti objekta zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja priloži izjava nadzornika in vodje nadzora, da so dela dokončana v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem in projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje ter da objekt izpolnjuje bistvene zahteve.

Tak da moram it do nadzornika, pa da bomo videli kako in kaj.
@joegsm zakaj pa PID, kaj si pa spreminjal?

Sem naredil v lastni režiji, je kdo imel kakšne komplikacije? Piše, da je potrebno dati izjavo, da si dobro opravil.... pa dokazila o ustreznosti materialov.
PID je projekt izvedenih del. PZI je projekt za izvedbo del. Zdaj pa vedi, kaj je mislil. Kolikor jaz vem, je za enostanovanjsko stavbo dovolj PZI, če ni bilo sprememb med gradnjo in izjavo nadzornika.
Morda kdo od projektantov še pove, ali je treba oddajati tudi vodilni načrt in izjavo projektanta...
zdele, ko naj bi bilo poenostavljeno, sem nameravala iti v to tudi sama, pa ne razumem točno kaj zdaj rabim.

torej hiša zgrajena 2014, uporabnega nima, ker ga takrat ni bilo potrebno imeti, je vrisana in vpisana v kataster (torej prišel geodet in meril in to). Imam PZI (katerega zdaj - za gradnjo najbrž, ali tudi zaostale zadeve?).

Potrebujem še kaj? je potrebna izjava nadzornika, je kaki obrazec. Kaj če ga ni več? (penzija, umrl, kaj te vem?). moram najeti koga tretjega. Koga?

Bi še to zrihtala za piko na "i"...
1 2 3
Iskanje po temi