Gradnja in obnova > Energijski viri
Cevna klima - hlajenje brez notranje enote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cevna klima - hlajenje brez notranje enote
#1
Imamo stanovanje na vrhu bloka. Nad nami je samo podstrešna, ki se ne uporablja.

Pred leti sem razmišljal, da bi montiral klimo in ne bi dajal notranje enote, ampak če se da hlajenje po ceveh iz neke centralne enote preko razvodov do vsae sobe. Bi lepo navrtal skozi ploščo luknje kot recimo za napo in dal gor rešetke in izolirane cevi do klime. In sem raziskval malo in videl, da se je reči reklo "cevna klima".

No in letos se spet lotim in gledam in ne vidim nič pametnega pod "cevne klime". Milijon teh z notranjimi enotami, cevne pa kot da so neka huda eksotika.

In me je že zaskrbelo, da če ne zaradi drugega bo pa zato drago.

Se kdo spozna na to? A je to v bistvu rekuperator s hlajenjem ALI je to pač zgolj cevna klima s "prisilnim zračenjem" ALI kako bi temu rekel?

Ker v bistvu ne vem niti razložit komu, ki montira klime kaj želim ker ne vem točno kaj obstaja in kako se temu reče.

Je kdo vgrajeval kaj podobnega? Cena?
#2
Temu se reče kanalska, ne cevna klima.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#3
Ah! Hvala.

To je že bolje. Sicer to so še vedno kao neke notranje stropne variante, ampak jih načeloma lahko skrijem pod dodatno narejen knauf.

Še ena sitnost... kondenz.

A obstajajo kake klime, ki imajo kako posodo za shranjevanje in pumpico, ki to spumpa ven? Ker najlažje bi mi bilo to speljat 10-20 cm višje pod knauf in pol v kuhinji podometno dol pa pod pult...

Če moram vse stene razkopavat, da v 2 spalnici in dnevno napeljem tole...
#4
Sistem s pumpico imajo kondenzacijski sušilni stroji, šraufciger v roke in v kak zbirni center.

Glede klime pa za hlajenje rabiš zelo konkretne pretoke zraka, zato 2 fi 7cm cevi za sobo ne bo dovolj, razen če se boš zadovoljil z razvlaževanjem, za kar rabiš švohotno klimo. Kupi prenosno klimo in jo predelaj. Posrčaj mojo samogradnjo prezračevanja z razvlaževanjem, kup enih objav je.
#5
Kam boš dal pa zunanjo enoto te centralne klime? Sicer pa kanalska klima te bo na koncu prišla veliko več denarja kot pa običajna stenska klima.
#6
Kanalska klima obstoji tudi v mono kompaktni izvedbi, pumpice za kondenz obstojijo takšne navadne z membransko črpalko, do popolnoma neslišnih peristaltičnih. Predizolirane cevi za razvod hladnega zraka, serijsko od fi 100 pa vse do fi 400mm.
Za € dobiš skoraj kar si poželiš.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si


Skok na forum:
Zadnje novice

Ujemite priložnost za dober kredit
09.06.2022 ob 13:14:06
Ujemite priložnost za dober kredit
Izjemna priložnost za stranke vseh bank Ujemite ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo ponudbo NLB Stanovanjskega... Beri dalje »
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »