Gradnja in obnova > Napeljave
Ponikalnik meterone vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponikalnik meterone vode
#1
Pozdravljeni,

trenutno se meteorna voda iz strehe steka po žlebu v zunanji jašek, ki je tik ob hiši. Od tega jaška gre meteorna voda po betonski cevi pod ploščo v kleti na drugo stran hiše, kjer se steka v kanalizacijski jašek. V kleti je tudi jašek, ki pa je bil zabit z zemljo in peskom. Sumim, da je betonska cev poknjena in meterona voda v jašek prinese to zemljo in pesek.

Odločili smo se, da bi meterono vodo speljali v ponikalnik, ki bo stran od hiše. Hiša je delno podkletena (če ima to kaj veze z globino ponikalnika). Od hiše so ca 3 metre položeni tlakovci, naprej je ca 10 metrov zelenica.

Prosim bi za nasvete, kam dat ponikalnik (kako daleč od hiše) in kako se to v praksi izvaja.


Hvala.
#2
Učinkovito ponikovanje voda je mozno v prodnatih tleh, v slabše prepustnih tleh še manjše količine, recimo od vrtnega umivalnika, komajda pozirajo. Strešnih vod je pogosto v kratkem času ogromno in ni pogojev, da bi ponikovalnica za meteorne vode lahko delovala.
Razmisliti o razlivanju prosto po zelenici, seveda če je zelenica tvoja in razlivanje ne bo motilo tebe in še manj sosedovih zemljišč. 

Verjetno imaš razlog, zakaj obstoječega sistema oz betonske cevi, ne bi zatesnil?
#3
Tudi, če se skoplje do proda in se do tja naredi ponikovalnik (recimo 2m globoko) ne bo učinkoval? Streha ima 120m2.

Kako velik bi naj bil ponikalnik za takšno površino strehe, da bo uspel požirati vso vodo?
#4
fanglc ,
na mestu kjer imaš namen izdelati ponikovalnico = prodec, izvedi nalivni/ponikovalni test.
Hidravlični izračun izdela projektant ali projektant strojnih.
Nekako, " čez prst " potrebuješ vsaj 2m3 zadrževalnik/ponikovalnica.

Če bi malce pobrskal po forumu, sem ( smo)  o tem že pisali. Wink
Lep pozdrav
#5
Meteorna voda se itak ne bi smela speljati v (fekalno) kanalizacijo. Ampak verjetno ne govoriš o neki urejeni mestni fekalni kanalizaciji.
#6
Obstoječega sistema ne bi popravljal, ker je hiša letnik 1964 in je to betonska cev, ki predvidevam, da s časom popoka (očitno je že), potem pa pod temelji teče voda. Betonska cev ima presek ca 150mm, in dvomim, da bi uspel v to cev stlačit kakšno pvc zadovoljivega preseka, ki bi tesnila. Poleg tega je v cevi ostal kup kamenja, ki ga mojster s strojem za odmaševanje ni uspel povsem ščistit, z vapom pa tudi ni šlo. Štemat plošče pa se mi tudi ne zdi smiselno, da bi menjal betonsko cev za pvc. Poleg tega se ta voda izteka v kanalizacijo fekalij, kar verjetno ne bo več dolgo dovoljeno. Če ima kdo kakšno idejo obnovit opisano situacijo se priporočam. 

Kaj pomeni " potrebuješ vsaj 2m3 zadrževalnik/ponikovalnica."?

A to pomeni, da je potrebno pred ponikovalnikom narediti tudi zadrževalnik in je volumen obeh 2m3, kar naj bo zadostovalo za vodo iz 120m2 strehe? 

Koliko pa približno stane nalivni / ponikovalni test in kako to izgleda?

Hvala
#7
Zanimiva reč - ponikovalni blok "Pipelife":

https://www.pipelife.si/content/dam/pipe...ormbox.pdf

.. pa zagožen ima tudi nekaj podobnega:
https://www.zagozen.si/si/kanalizacija/p...alna-polja

Te plastične zabojčke se položi in ovije s filcem pred zasutjem, da se ne zapacajo z zemljo. Število oz. površina se prilagodi potrebi.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#8
Da si malo sposodim temo..kako zelo narobe bi bilo naredit ponikovalnico za škarpo? .. podporni zid bi bil visok 2m , parcela pravokotna, poleg javne ceste..razmišljamo ali naredit zid po celotni spodnji dolžini parcele , ga ob javni cesti zalomit in ga naredit do konca parcele ob cesti.. ( tukaj bi bila ponikovalnica za škarpo) ali pa ga zalomit na spodnji strani parcele kjer se konča hiša , nadaljevat proti hiši potem zopet pravokotno zalomit proti javni cesti in naprej..ter s tem naredit cca30m2 področja za ponikovalnico ki bi bila v tem primeru pod podpornim zidom..?.. upam da je razumljivo Smile
#9
Schani,
ni razumljivo.
Nalimaj kako je v projektu predvideno.
Kakšen imaš teren v predelu, kjer hočeš vgraditi ponikovalnico? Globina. Meje menenje je, da mora biti ponikovalnica dostopna za servis/kontrolo. Kakšen je izračun za " kubaturo vode " ?
Priklop na meterorno ni mogoč/izvedljiv? Tu je opcija zadrževalnik.
Že za opornim zidom moraš imeti drenažo; ne pozabi.
Lep pozdrav
#10
Ve kdo, kakšen kot kolena bi rabil za žleb ki bo povezan v ponikovalnico? Voda bo pritekla s strehe, kjer je padec cca. 6m potem pa bi rabil tik pred zemljo koleno, pa ne vem kateri kot?


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
29.09.2022 ob 13:16:41
Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
Najnovejše smernice bivanja in energetske učinkovitosti skoraj nič-energijskih hiš. Naselje DRENovo: naravni... Beri dalje »
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
26.09.2022 ob 12:19:36
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
Trajnostna gradnja prihodnosti  - V ŽIVO na prvi slovenski certificirani aktivni hiši V podjetju Lumar, pionirju in... Beri dalje »
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
21.09.2022 ob 07:43:24
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
Brez stresa, brez dela. Samo sprostite se in uživajte z družino in prijatelji. Vljudno vas vabimo na dan odprtih vrat v Krmelj, v... Beri dalje »
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
16.09.2022 ob 14:27:50
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
Smo vaš zanesljiv partner na področju gradnje in obnove, s ciljem uresničiti vaše projekte in nadgraditi vaše... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »