PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Notranja hidroizolacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Kupil sem manjšo kraško hišo, vrstno, je prva v vrsti. Teren je rahlo nagiben, en vogal hiše je približno en meter vkopan pod nivo. Zidovi so na tem mestu vlažni, delno že lisasti. Vsi ostali prostori so ok, so suhi. Vem da bi bilo najbolje najprej ta vogal odkopati, drenažirati in izdelati zunanjo hidroizolacijo, pa je ta poseg precej težaven, ker je hiša tik ob vaški cesti, verjetno bi rabil soglasje občine za odkop in potem asfaltiranje, tudi odvod drenaže je problematičen. Sprašujem, ali bi bilo dovolj, če bi izvedel horizontalno in vertikalno hidroizolacij z notranje strani in potem zid dodatno obzidal z distanco od starega zidu? Distanco bi potem prezračeval preko npr manjših zračnikov.
Vnaprej hvala za mnenja.
Brez slik (iz notranje in zun. strani) ne bo uporabnih odgovorov.
Glede na opisano, za moje pojme, je edina opcija HI z zunanje strani. Vse ostalo bojo vizuelni popravki, ki bojo zakrili, ne pa odpravili zamakanje stene.
Kaj pa ti zamaka od znotraj? Pušča bazen v hiši?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!

Fotki.

Priložene datoteke Predogledne slike

Če boš ta zid na notranji strani zaprl, se bo vlaga širila še višje. Sedaj se sušu na notranjo stran v prostor.
Mislim, da boš moral kar na zunanji strani sanirati.
Povprašaj na občini o kolobocijah okrog ceste in razkopavanju.
Sej vem, najbolje bo izolirat, ampak bo brez haska, če ne bo drenaže.
Po moje ne rabiš nič narediti,si na neki vzpetini,bajta je stara,nekoriščena,fajtnoba se nabrala,ni se luftalo itd.
Po moje bi rabil postrgati staro malto,na novo inštalacije narediti,pomaltati,pokitati,pobrusiti pa bo.
Ne pozabit rednega zračenja.
Povsod imaš ali beton ali asvalt,kar pomeni,da nimaš od kje dobiti dežni naliv,edino poglej,da ti kje ne nagaja kakšen žleb,kateri vodo pušča na steno ta pa naredi prepustnost v notranjost.
Nisi na močvirnem področju,da bi se bal vlage.
Voda in "voda" je povsod. Sam to se nekaterim ne da dopovedat... ena parcela ki sem jo gledal za kupit je bila na vrhu hribcka. In na njej stirna polna vode... tudi ob susi! Talna vlaga nima nujno nobene direktne povezave s dezjom in povrsinsko vodo!
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Vseeno bom najprej poskusil tako, da bom zunaj na stiku asfalta in hiše vse zadihtal, notri pa ostrgal poškodovan del in nazaj zametal s sanirnim ometom. to me ne bo kaj veliko koštalo, probam pač. Potem še redno zračenje kot pravite, hiša namreč ni bila več let naseljena. Glede vode na vrhu hriba pa, to bo tu na Krasu bolj težko, če že zanemarimo apnenčasta tla, pa iz izkušenj ki jih ima sosed čez cesto. Ima zakopano klet kot je ta, je obnovljena, v njej ima seveda teran, pa suši tudi mesnine. In mora polivat po tleh da ustvari potrebno vlago za zorjenje.
Pozanimaj se ti kakšna tla so zunaj.
Če so prodnata,meni verjemi,da ne bi smelo biti problemov.
Kakorkoli obračaš, kaj bi smelo biti in kaj ne, iz slike od znotraj se vidi, da je zid močno vlažen. In ta vlaga je iz tal, ne iz zraka. Če želiš imeti ta zid suh, je treba najprej vlagi iz tal preprečiti vstop v zid (zunanja hidro izolacija horizontalno in vertikalno), znotraj pa morebitne preostanke odvajati od zida (sušilni omet in redno zračenje).

L.p., Kloko
Nabavi razvlažilec za poleti in ob ne dovolj prezračevanja, tudi za pozimi.
edina primerna je zunanja drenaža, če je možno jo naredi za imet mir za vedno(pomeni se s sosedi in ponavadi ne rabi nič obveščat občine-to so vzdrževalna dela), vertikalna HI bo že zadostovala. če znese glede na višine jo spelji na to meteorno vodo ki gre pod cesto(verjetno boš mogel skopati še nekaj metrov nižje-od kontejnerja navzdol zaradi višin), verjetno ti slednja tudi dela te težave, mogoče ni prav izvedena in dobiš vso meteorno na hišo, ki izteka iz ceste v te zgornje rešetke.
Imaš težave z meteorno vodo (iz neba ali od soseda, vseeno), ki priteče po asfaltu navzdol do hiše in tam najde razpoko.  Potem zamaka ob steni, ki vlago sesa v sebe in propada. Zatesnil ne boš nikoli 100%, prej ali sloj se bo razpoka spet pojavila, ker gre za stik različnih materialov.

Meteorno vodo moraš preusmerit stran, ŠE PREDEN pride do stika asfalt-hiša.
Očitno jo tiste rešetke na ulici ne požrejo popolnoma, kar je ob močnem nalivu logično.

Sam razmisli, kako - potrebuješ nekakšno pregrado oz. oviro ali usmerjevalni kanal.
Morda bi šlo z robniki, ki bi jih postavil v zarezo v asfaltu in zatesnil, morda kakšen trak iz pocinkane ali inox pločevine, ki bi ga vtisnil in z montažnim polimernim lepilom prilepil v ozko zarezo v asfaltu.... Morda z novim slojem asfalta, ob hiši pa bi moral biti primerno dvignjen in pred to grbino v smislu kanalčkov urejeni padci na vsako stran, ki bi preusmerili vodo od hiše.

Razmisli v tej smeri in znajdi se malo. Samo ti vidiš dejansko stanje ob hiši, iz slik tega ne moremo oceniti ker ne vidimo padcev natančno.
1 2
Iskanje po temi