Objave: 51
Teme: 17
Ocena:
0
Pozdravljeni,
sem v fazi zapiranja knauf sten v kopalnici in posledično tudi izdelave grobe elektro inštalacije (cevi).
Zanima me, kakšna bi bila težava, če bi imel v kopalnici eno razvodno dozo (ker sem si življenje zakompliciral z razsvetljavo, bi mi bilo najenostavneje vse luči povezati v eno dozi).
Sicer vem, da se v kopalnico načeloma ne daje doz in stikal...
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Težava bi bila, da ni pravilno izvedeno, kot si že sam ugotovil. Če kljub temu to želiš izvesti, je pa tudi vprašanje kje - definitvno upam da ne v okolici kadi. In če že, poskusi dati vsaj ustrezno dozo z tesnilom (vsaj IP 65). Kako boš pa to "skril" med ploščice pa ne vem.
P.S. - če ta "doza" ni mišljena na stropu, naredi preboj skozi steno in zmontiraj dozo na drugi strani.
LP,
Samojed
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
Kot je že Samojed napisal. Vse je odvisno kje bo doza postavljena. Če v kopalnici res ne bo kakšne parne kopeli, jaz ne bi preveč kompliciral. Doma imamo stikalo za ventilator s senzorjem vlage, ki stalno prikazuje vlažnost, postavljeno v bližini tuš kabine in zdajle v tem času kaže med 25% in 45%, poleti pa ne preseže 75%. Če boste v kopalnici imeli poskrbljeno za odvajanje vlage pri tuširanju, večjih težav ne bi smelo biti, če pa tega ne bo, potem pa doze v kopalnici nimajo kaj iskati.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Narediš tako kot jaz. Naša je hotela nad banjo bralno lučko, na steni, 30 cm višje od roba banje. Torej sem potegnil dve žice tja in zmontiral 12V led žarnico. Šalter in napajalnik sta, seveda, zunaj kopalnice.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
V coni 3 v kopalnici, je vgradnja razdelilnih doz dovoljena. Cona 3 pa je od zunanjega roba kadi oddaljena 0,6 m do 2,4 m. V območju 0,6 m od kadi je cona 2 in tam ni dovoljena vgradnja ne doz ne vtičnic. Ne glede na vodoravne razdalje, se vse cone končajo v višini nad 2,25 m. Vseeno pa nad kadjo, ne glede na višino, ne bi vgrajeval ničesar.
Objave: 2380
Teme: 2
Ocena:
9
Danes,tudi če ne bi bila kopalnica,niti ene same razdelilne doze osebno ne bi dal - nikjer.
Vi po želji.
Ocena:
0
Hja... nekateri dajo v hišo samo eno vtičnico, ker imajo itak razdelilce če rabijo več vtičnic mene pa to moti... ampak nisem spraševal po osebnih preferencah ampak o možnih zapletih, težavah in nevarnosti, ki so lahko povezane z dozo v kopalnici.
Doza bi bila cca 2m stran od banje ob radiatorju (lojtrca) na višini cca 2,5m.
Ocena:
33
Torej si izven vseh varnostnih con in je, kar se predpisov tiče, vgradnja razdelilne doze dovoljena.
Ocena:
0
Kako pa je sicer z varnostjo? V kopalnici bo sicer tudi električno talno gretje in je že s tega vidika neka "doza" v kopalnici...
Ocena:
33
Varnost je zagotovljena, če je inštalacija izvedena skladno s predpisi. Opisal sem ti varnostne cone in če v njih ne boš vgrajeval doz, vtičnic in stikal, bi moralo biti vse varno. Sicer pa so v coni 0 lahko samo porabniki na malo napetost 12 V, v conah 1 in 2 porabniki na malo napetost, ki ne presega 24 V in v coni 3, porabniki na napetost 230 V priključeni preko KZS stikal z diferenčnim tokom 30 mA ali pa preko ločilnih transformatorjev .
Ne glede na predpise, v kopanice ni priporočljivo vgrajevati doz, ki se vedno lahko montirajo v eno zunanjo steno kopalnice (npr. predsoba). Torej talno ogrevanje priključi na dozo v zunanji steni kopalnice.
Ocena:
0
Mirator, najlepša hvala za kvaliteten, izčrpen in strokoven odgovor. Po pravici povedano tega res nisem pričakoval.
Bi te pa ob tej priložnosti vprašal še nekaj...
Po moji kurji logiki sem dozo za talno gretje pripravil ob vhodu v kopalnico, vendar sem jo sedaj prestavil noter, po nasvetih mnogih strokovnjakov...
Torej, kje naj bi se nahajala doza za talno in kasneje tudi termostat?
Razdelilne doze pa ne morem prestaviti na zunanjo steno, ker ena stena meji na soseda (tam res ne želim doze), 2 sta pa zunanji.
Ocena:
33
Če je ta doza stran od tekoče vode torej v coni 3 je v redu. Sicer bi bolje vseeno bilo, da bi jo obdržal izven kopalnice. Dejansko je v kopalnicah problem vlaga v zraku, ki lahko prodre tudi v doze, kjer potem prihaja do kondenza in korodiranja. Vsekakor pa termostat mora biti v kopalnici ampak zopet nekje v coni 3 ali izven cone.
Objave: 202
Teme: 1
Ocena:
2
Ok, kaj pa npr. vtičnice zunaj na prostem?? Sej to imamo vsi menda kje kako, tam pa ni problem z vlago?
Pa recimo vtičnice v 2 coni.. ne razumem zakaj bi bila problem vtičnica, če je recimo 50 cm stran od banje in recimo da ima pokrovček?
Zdej, če ti tuš pade iz roke lih tako lahko pošprica tisto, ki je 50 cm od banje al tisto, ki je 2m stran..
Ocena:
0
No jasno mi je, da tist pokrovček ščiti samo pred direktnim stikom z vodo, para pa vseeno prodre v dozo, ali pa recimo ogledala v kopalnici, ki tudi nimajo neke IPx5 zaščite pa ni s tem nič narobe in so blizu tekoče vode...
Kako pa je s tem?