Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
19.12.2021 ob 17:40
(*Zadnja sprememba objave: 19.12.2021 ob 17:50 uporabnik vuego.)
Zdravo vsem. V našem kraju je elektro omrežje očitno zelo slabo in kar pogosto prihaja do kratkotrajnih prekinitev napetosti. Tukaj gre za par sekund (recimo 5-10s) večkrat na teden
Razmišljam, da to za naprave, predvsem tč in podobne, ni ravno ugodna situacija. Ima kdo pri sebi kako varovanje pred takimi mrki?
Če bi vzpostavil nek ups sistem, kakšen bi moral biti? Se pravi, bi moral “pobrati” sorazmerno visoko moč (recimo 2kw) za kratek čas (do ene minute bi bilo dovolj).
Kaka ideja?
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
UPS ni rešitev za toplotno črpalko, sploh pa ne ne dolgi rok. Najprej se pozanimajte zakaj so izpadi omrežja tako pogosti kot pravite, ker to ni normalno. Če ni nobene obnove omrežja v bližini, zaradi česar bi lahko bli kratkotrajni izklopi, od distributerja zahtevajte pojasnila in odpravo napak.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Objave: 1478
Teme: 16
Ocena:
37
Problem so avtomatski ponovni vklopi, ki večkrat poskusijo in jim potem uspe ali ne, za TČ pa sigurno niso zdravi, ker povzročajo neke špice napetosti.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Avtomatski vklopi se enostavno rešijo z "zakasnitvenim stikalom". Tako smo pri nas v službi uredili za nekaj mašin, da se vklopijo šele, ko je stalni štrom vsaj 10min...prej ne moreš vklopit. Ker zaradi teh vklopov in takoj za tem izlopov smo imeli kar na nekaj kištah težave z okvarami, zato smo iskali rešitev.
Ocena:
17
21.12.2021 ob 15:34
(*Zadnja sprememba objave: 21.12.2021 ob 15:35 uporabnik vuego.)
Energetik hvala, tudi pri meni ne tč na eni fazi. Zakaj si predlagal 4kw, če potrebujem maks 2kW?
Tak apc je jurja, kar se mi pa zdi že kr ok.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
21.12.2021 ob 15:37
(*Zadnja sprememba objave: 21.12.2021 ob 15:39 uporabnik Energetik81.)
@pentax:
Ko UPS ni več v garanciji, ti nič ne preprečuje da 12V priklop spelješ iz UPS in ga priklopiš na navadni trakcijski aku, magari s tekočim elektrolitom za nekje 140€/120Ah. Tak je pa dovolj za pokriti tistih 10s ali 1min izpada.
Sem sam probal to, z APC UPSom, brez težav ga fila, vzdržuje in uporablja, navadnega avtomobilskega!
@vuego: samo kot primer sem dal, ne vem koliko ti max lahko žre TČ. Vseeno je bolje vzeti nekaj rezerve, da ne boš dal jurja in potem videl da je 100W prešvoh...
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Seveda je UPS možen tudi za TČ. Mora pa biti on-line, kar pomeni da se TČ ves ćas napaja iz presmerjene napetosti UPS, sam UPS pa je priključen na omrežno napetost. Seveda takšni UPS nisi najcenejši. Cena pa je potem odvisna še od zahtevane moči ter predvidene avtonomije.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Mislim da je UPS za TČ neekonomična in zato nesmiselna rešitev.
Zakasnitev vklopa je dovolj dobra rešitev.
Ocena:
53
Niti ne, če je TČ glupa in si ne zapomni ure in datuma kot moja. In ima potem zblojene urnike ko štarta. Itak pa ima TČ že implementirano zakasnitev vklopa. OK, pamet že takoj štarta, za kompresor pa traja kar 5min+, da se ponovno zažene po izpadu.
Ocena:
53
Pa to bi bilo, zame, da postavim nekam ven in tam stoji lepo zaščitno pred vremenom...
@Fantocci, OP nima težav za ure in ure napajat TČ, ampak očitno nekaj sekundne prekitnitve, tja do 1min. Za to pa imaš dosti tudi 50 Ah akumulator.
Ocena:
17
Tako, ja. Do ene minute.
Pa tudi moč variira. V večini primerov je precej manj kit 2kw.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
23.12.2021 ob 14:22
(*Zadnja sprememba objave: 23.12.2021 ob 14:25 uporabnik mirator.)
Kakšne izvedbe bi moral biti UPS, sem navedel že v prejšnjem postu. Malo sem preračunal glede na že obravnavano moč TČ 2 kW in bi povsem ustrezal on-line UPS 3000 VA s 5 minutno avtonomijo (sicer mislim, da je najnižja avtonomija UPS-ov 10 min). Cena takšnega UPS-a pri recimo Elektronabavi (seveda je ponudnikov kar veliko, zato se je dobro prej malo pozanimati glede cen) je 830 evrov. Verjetno so na TČ točni podatki o delovni moči, cos fi, zagonskim momentom itd., tako da je mogoče potrebna tudi manjša moč in seveda precej nižja cena.
Seveda je smiselnost nabave UPS naprave za TČ pogojena s pogostostjo izpada električne energije. Če je pogostost velika in ne gre samo za nihanje napetosti, potem je smiselna pritožba na pristojnega elektrodistributerja.