PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Zvočna izolacija mansarde pod estrihom - Fonotec

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

v mansardi bomo vlivali tlak. Pod tlakom bo betonska plošča izolirana s 3cm stiroporja. Želeli smo pod stiropor položiti tudi zvočno izolacijo Pluvitec Fonotec Plus.
Omenjena zvočna izolacija je cca 3x dražja od stiroporja, po mnenju kolega pa skoraj da nima boljšega učinka za zvok kot stiropor.
Ali ima kdo izkušnje s to izolacijo? Ali mislite, da se investicija splača?
Odgovora verjetno ne boš dobil, pa bom jaz nekaj napisal. Kot prvo - nimam izkušenj. Malce sem le pogledal tehnični list in tovarniški video na youtubu.
Všeč mi je na primer, ker navajajo zelo nizko resonančno frekvenco, pogrešam pa kakšen graf frekvenčne odvisnosti dušenja...
Brez veze sigurno ni, izkušenj pa ti ne more dati nihče, ker bi moral primerjat (in premerit) dva enaka objekta. Enega z in drugega brez te protihrupne izolacije.

Materijal vsebuje tudi folijo, ki odbija toploto nazaj v prostor, zato služi tudi kot toplotna izolacija.

Glede stiropora - ta je načeloma zelo slab izolator zvoka. Za ta namen je boljša volna, ki pa ima neke druge slabosti.
Za zmanjšanje udarnega zvoka lahko uporabiš uporabiš stiropor Stiroestrih T (oz. Silent T650) od Fragmata, ki je razvit posebej za ta namen in ni drag.
https://www.fragmat.si/si/gradbeni-progr...ilent-t650

Če ti finančno znese, kombiniraj oba materijala. Spodaj Fonotec in preko njega ta Fragmatov EPS. Ponavadi se ravno sendvič materijali zelo dobro obnesejo za dušenje zvoka, ker imajo vsak svojo resonančno frekvenco in se piki celote tako zmanjšajo.
Pa poročaj, kako si zadovoljen z rezultatom.
In seveda vse ostale zadeve okoli prenosa zvoka preko konstrukcije in radiatorjev. Ker vibracije, ki jih ustvarjaš s hojo se lahko prenesejo na konstrukcijo in potem le ta oddaja tump tump spodaj... Govor in televizijo je lažje zatreti, kot pa udarne zvoke, od padanja objektov do hoje v petkah, do navadne hoje ker nekateri pač tako hodijo da vse ropota.
Tako je. Če ti je dušenje udarnega zvoka bistvenega pomena, daj zgoraj tekstilno talno oblogo (itison, tapison) ki bo zelo ublažil te zvoke.
Hvala za vse nasvete. Na koncu sem nabavil Fragmat Silent 44mm. Sporočim kako se obnese!
Iskanje po temi