Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
izsuševanje kapilarne vlage iz kamnite stene 150 let stare hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
izsuševanje kapilarne vlage iz kamnite stene 150 let stare hiše
#1
Pozdravljeni,
v stari kamniti hiši nameravam v pritličju hiše preurediti dva prostora v bivanjska prostora. Na severni strani hiše je v stenah kapilarna vlaga, sa je na zunanji strani kamnita stena skoraj v celoti pod "zemljo" kamenjem. Odkopavanje in hidroizolacija na zunanji strani stene ne pride v poštev, saj je teren kraški in je stena oziroma so "temelji" dejansko vzidani oziroma nadzidani na skalah v brežini.

Problem vlage v severni steni (v drugih stenah ni izrazite vlage) nameravam rešiti na način, da bi steno na notranji strani obzidal in sicer bi novo steno pozidal na bitumenski hidroizolaciji z odmikom 5 -10 cm od kamnite stene. Na notranji steni bi spodaj naredil prezračevalno odprtino ali več ter prezračevalno odprtino zgoraj na zunanji kamniti steni z namenom, da bi zrak krožil in sušil steno.

Kaj se vam zdi takšen način izsuševanja kapilarne vlage iz kamnitega zida stare hiše?
#2
Imel sem podobno situacijo pred 17 leti, ko sem obnavljal 100let staro hišo.
Steno, zidano iz kamna z zunanje strani v zemlji, sem temeljito očistil z vapom, malto med kamni malo počistil in ometal s sušilnim ometom. Po 17 letih vlage ni.
Drugo, bolj suho sem obložil s knauf ploščami na podkonstrukciji, zgoraj in spodaj montiral zračnike in do sedaj ne vidim problemov. Je pa res, da je ob tej steni kuhinja, pa bi lahko bilo za omaricami kaj vlage, pa nisem opazil.
#3
Hvala za hiter odgovor.
Tudi sam nameravam imeti v tem prostoru kuhinjo in na tej dodatno zazidani steni kuhinjske elemente.
Strojni inštalater mi je svetoval, da bi mi cev, ki poteka od kaminske peči do strojnice 4-5 m (kljub toplotnim izgubam) povlekel po tleh med omenjenimi stenami, tako, da bi še dotano pospeševalo ventilacijo zraku in sušilo steno. V tlakih bi bilo pa talno gretje.
#4
Strojni inštalater naj ti nekje blizu te stene pripravi cev za odtok kondenza, ker boš po vsej verjetnosti nekoč montiral razvlažilnik ali pa klimo, ki bo razvlaževala prostor.
#5
...tako mi je inštalater predlagal...
Kaj mi pa vi svetujete oziroma predlagate...?


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »