Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Razpokane stene po potresu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razpokane stene po potresu
#1
Pozdravljeni,

po decembrskem potresu 2020, ki je razdejal Petrino na Hrvaškem, sem po enem tednu opazil, da so tudi meni popokale VSE stene v pritlični hiši.

Po dveh tednih sem sicer vse skupaj prijavil zavarovalnici, kjer pa so rekli, da naj pošljem predračune slikopleskarja, da se vse skupaj sanira samo površinsko.

Vendar so nekatere razpoke široke, na parih stenah lahko komot vstavim recimo bančno kartico:

   
   

Del stene oz. ometa se je celo nabral v dolžini 2m:
   
   

Še enkrat poudarjam, da so razpoke vidne na vseh stenah v hiši. Knauf ni popokal.

Kakšen mesec kasneje pa sem opazil še, da se mi je tudi ostrešje začelo povešati, pri izhodu špirovcev skozi fasado se opazi, da stranski špirovci lezejo ven, saj se vidi obroba, kjer se je fasada dotikala lesa, zdaj že več kot cm stran od fasade.

Na sliki pa primer sprednjega špirovca, ki pa se je začel nagibati v desno, vidi se odstopanje od fasade, tak obroč je na stranskih špirovcih zdaj od fasade oddaljen vsaj 1,5cm:
   


Za začetek imam problem, ali bi moral v to mešati tudi statika. Predračun statika v višini 2.5k€ sem sicer pridobil, vendar so to trenutno zame prevelike cifre, da bi zalagal. Problem je tudi v 1% odbitni franšizi za potres..

Predračuna slikopleskarja pa nikakor ne morem dobiti, klical sem vsaj 7 različnih, dva iz okolice, 5 iz Ljubljane, ali so zasedeni ali pa jih tako delo nekako ne zanima.

Tudi vprašanje, ali bi bilo potrebno v to mešati kakšne gradbenike ali je dovolj, da se to samo površinsko zadela z slikopleskarskimi deli?
#2
Pomoje ce poklices Soma (iz foruma, ce se ti ne javi mi pisi) in ti pride za "parsto" eur pogledat hiso, bo enako kvalitetno ocenil situacijo kot statik za 2.5k... samo dokumentacije ne bo tako lepe Smile

Saj malarja ne rabis za izvedbo. Sam za predracun... pa se ta je lahko precej visji kot bi bilo potrebno... izplacilo gre k tebi a ne?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Iz katerega območja pa si, to tudi veliko pomaga mojstrom, če se bo kateri javil. Če boš samo flikal bo spet popokalo, če se stavba poseda. Lahko kontaktiraš tudi firme, ki ti opravijo meritev posedanja stavbe, temeljev.
#4
Območje Turjaka.

@firefly: ne vem, kako te stvari delujejo pri zavarovalnicah. In kako delujejo potem pri izvajalcih del..

Bom poklical in povprašal Soma.
#5
Starost osnovnega objekta in kdaj ke bila izvedena zadnja obsezna obnova (fasada.ostresje..).
Zanimivo kako se zavarovalnice izmotavajo.
Ce je to res posledica potresa bo treba pa odvetnika aktivirat. Oni pac igrajo nanto karto da bo 3/4 oskodovancev odnehalo z zahtevkom al in pa sprejelo prvo (mizerno) ponudbo.
Sonce naj sveti vsak dan!
#6
Območje Turjaka? Pod Tischerjem?
#7
Ja, Hanzi, tega se bojim.

Ampak zaenkrat so rekli, da naj pridobim ponudbo slikopleskarja, da se to sanira, vendar samo površinsko.

Ko sem jim prijavil še streho, so rekli, da lahko pridobim ponudbo statika in se bodo naprej potem sami odločali.

Problem je, ker ne dobim ponudbe slikopleskarja oz. nisem prepričan, ali bi moral pridobiti ponudbo gradbinca.

Še več, sem mnenja, da bi moral vse skupaj najprej pregledati statik in nato on predlagati, ali je to površinska sanacija li kaj drugega.

Je pa fora, da če plačam statika, in statik ugotovi, da je to samo površinska sanacija potrebna, da mi zavarovalnica ne bo povrnila 2.5k€ stroška statika, ki jih pa enostavno nimam..

@Lust: ne poznam Tischerja..
#8
Tischer je bivši kupleraj. Kateri del Turjaka?
#9
Gradez nad 100..
#10
Saj zavarovalnica ima v bistvu prav. Stene so pocene, tu nimas kaj veliko za sanirati, razen estetsko, pa se to se ti bo skozi ponavljalo.

Ce se razpoke take velikosti (par mm), gre za konstrukcijske. Pocil ti je zid. Zdaj, ali je hisa res stara (dvomim), ali pa nimate sploh vezi. Nikakrsnih. Pospeski na nasem koncu (sem blizu tebe, parkm stran) so bili max 0,02g, kar bi morala hisa bp prenesti. Sploh pritlicna.
Vecji problem je posedanje ostresja ali bolj verjetno nagnjenost zidov. Imate lege sidrane v zid? Ce se pomiki vecajo, imas velik problem.
Moj nasvet:  povprecen statik ti tu ne bo kaj veliko pomagal. Dobi raje zrmk/igmat/zag, najprej za ogled, kasneje lahko vec. Treba je ugotoviti resnost poskodb in ugotoviti, kaj se dogaja s streho. Sanacija je vprasljiva, prvo zaradi cene (vgradnja jeklenih vezi, itd), drugo pa imajo najbrz tudi pri zavarovalnici koga, ki bo hitro skopcal, da tu ni vse, kot bi moralo biti.

Je pa to lep primer za gospoda zerjavarja, ki najbrz se vedno mocno zagovarja, kako pri nizki seizmicnosti in pritlicni bajti ne rabis ne vezi, ne vencev.
Leta gospodovega smo celo neke silne strani debatirali, zakaj ja in zakaj ne.

Kako da ti ni popokali ze prej? Saj smo imeli ze tudi kaksnega mocnejsega. Je to novogradnja?


Skok na forum:
Zadnje novice

S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »