PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kontrolna plošča TAM-STADLER kotla na drva, l.1978, 35kW

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej, centralna peč na drva TAM-STADLER, l.1978, 35kW, s potopnim bojlerjem, kontrolna plošča pa kot prikazuje spodnja slika:

[Slika: EfjPjLS.jpg?1]

Pod označbo 2.) predvidevam, da je cevna varovalka?

Predvsem pa me zanima vrtljivi gumb pod številko 1. Ne morem preizkusiti, saj kotel ni pri meni. Zanima me, kaj naj bi ta gumb opravljal? Ali je to nastavitveno termostikalo (termostat), pri kateri temperaturi požene obtočno črpalko? Recimo nastavitev na 65°C
Ali je po vašem obratno, da izključi, ko potencialni oljni gorilnik segreje na določeno (nastavljeno) temperaturo?
Na kratko po elektrotehniško, ali gre za Normally Open ali Normally closed Termostat? Morda celo s tremi kontakti, da izbiram, če želimo eno ali drugo izvedbo?

Upam, da je kdo tukaj, ki še pozna to peč... Big Grin
Hvala

EDIT: Aja, pa s čim (katero topilo) bi lahko dol očistil to umazanijo od dima?
Vrtljivi gumb je termostat s tremi kontakti, ali vklopi ali izklopi pri nastavljeni temperaturi, večinoma služi za izklop gorilnika, lahko bi ga izjemoma uporabil za obtočno črpalko črpalko v primeru kurjenja na drva v kolikor ni drugega načina regulacije. Drugo je lahko cevna varovalka ali eventuelno varnostni termostat, ki prekine napajanje gorilnika v primeru, če pride do previsoke temperature v peči.
Za čiščenje bo zgolj detergent, topila bodo pobrala tudi barvo.
Pri teh kotlih je bila ta "kontrolna plošča" takrat opcijska ponudba. Služi kot termostat ob prigrajenem oljnem ali plinskem gorilniku.
Kaj boš sedaj s tem počel?
Tole bolj kot po čiščenju kliče po odpadu.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Mogoče je dobil naročilo od spomeniškega varstva.
To bolj spada v arheologijo .....
Točno tako peč sem jaz lani vrgel ven iz kurilnice. Pri nas je ta gumb bil namenjen za izklop gorilca pri določeni temp. mi smo imeli mislim, da 65 stopinj. Ta peč je pri nas požrla za 22 metrov drv na leto ali 2500 litrov olja. Pa še nismo imeli toplo cez cel dan. Sedaj smo z novo na 15 metrov, celo leto brez prekinitrve kurjenja.
@markII, hvala. to sem želel slišati. Torej, da je termostat s tremi kontakti in da se izbira po želji.
@kadotr, hvala. Upam, da bo šlo dol.
@ostali, peč ni pri meni. Sam imam Eko CK-P + CM pelet set.
Dobil sem prošnjo od znancev, če bi se uredilo prižig na termostat, da bi bil kot varovalo, da ne bi kotel kondenziral in obenem, da po pogorenju obtočna črpalka ne izprazni bojlerja v radiatorje, če se jo pozabi ročno izklopiti. Sedaj menda obtočna deluje samo na knof, nobene avtomatike.
Ker pa je lokacija peči kar malo oddaljena, sem vprašal vas, da vem, kaj moram vse imeti pri sebi, da ne bi 2x hodil.
Tako da peč še ne bo šla v odpis, dokler dela, pa četudi je stara.

Hvala
Za vse tvoje želje boš potreboval vsaj nekakšno osnovno krmilje kot je Seltron wdc10, tole pa naj roma tam kamor spada. V smeti
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Skratka to nikakor ne bo šlo po tvojih priporočilih. Kotel deluje, drva so na razpolago. Zalogovnika toplote ni, je pa 4-potni ventil, tudi brez motornega krmiljenja. Enostavno se ga ročno malo pripre, če je v hiši prevroče.
Da poenostavim, cilj je, da črpalka, ki je tudi edina v sistemu, požene vodo v radiatorje, ko se kotel segreje na 70°C in jo izključi, ko T pade pod 65°C.
Če je tisti termostat 3-polni, bom preko varovalke, stikala in termostata vezal črpalko in bo urejeno.
S temle starim ˇkompjuterjemˇse ne zafrkavaj, ni siguren. En cevni objemni termostat za res malo denarja bo rešil problem.
Sem tudi jaz razmišljal v tej smeri. Ali pa pač kapilarni..Se mi zdi, da je na boljši lokaciji in z manj (časovnega) zamika
Skratka, ta kontrolna plošča je samo za odpad in niti ne pomišljaj na popravilo.
Če je kotel OK, pa vse skupaj krmili s Seltronom
Hvala za mnenje, ampak ta rešitev tretja višje zneske, ki pa si jih oni ne bodo privoščili. Vem tudi jaz, da bi bilo tako najbolje.
Tako da bo s te "plošče" ostalo stikalo črpalke in ležišče cevne varovalke, ki ga bom kot elektronik znal preveriti. Če ne bo OK, pač menjava. Zaradi varnosti bo najbolje vgraditi nov ločen kapilarni termostat in na ta način bo zadoščeno pričakovani in zahtevani avtomatiki - da črpalka požene šele ko ima kotel zadostno temperaturo in predvsem da črpalka kotla in s tem bojlerja ne ohladi, ko vsa pogorijo.
Fantje, nasveti v stilu "zamenjaj vse", objektivno gledano niso konstruktivni, saj vsakdo ve, da je stvar zastarela, če je iz 1978. In vsakdo ve, da bi novejša kurilnica porabila manj kuriva ob večjem komfortu.
Kdaj bi se investicija povrnila, se da tudi pozanimati.
VENDAR vsak ima svoje razloge, zakaj ne gre v to. Recimo lasten gozd, lastna drva, pa morda še pomanjkanje gotovine na TRR ali pa varčevanje za kaj drugega z višjo prioriteto, morda načrt potencialne selitve drugam že v kratkem...
Skratka ne morem nekoga siliti, naj mnenja kotel, naj da vremensko regulacijo itd...<br><br>Edit: <span id="sceditor-end-marker" style="line-height: 0; display: none;" class="sceditor-selection sceditor-ignore"> </span><span id="sceditor-start-marker" style="line-height: 0; display: none;" class="sceditor-selection sceditor-ignore"> </span>Aja, še eno vprašanje, če bo kdo vedel odgovor. 4-potni ventil se menda
"zapekel". Morda kak nasvet, če in kako se da to rešiti? Ali je nujno
potrebna menjava?<br><p><br></p><br>
Za štiripotni ventil vzemi odvijač sprej, večkrat nabrizgaj na os, da olje potegne v tesnilo, potem narahlo poizkušaj deblokirati.

Če lahko nabaviš obe tesnili, izpusti vodo, odvij štiri vijake na prednji strani ventila, ob demontaži boš verjetno potrgal stara tesnila, nato vse očisti in montiraj nazaj z novimi tesnili. Kje boš dobil tesnila, ti ne znam svetovati za tako stare ventile.

Si kaj razmišljal, kako bo glede menjave celotne peči po zakonu? Že sedaj sploh ne ustreza. Dimnikar ni še nič rekel?

Kapilarni termostat je bil sicer namenjen krmiljenju oljnega gorilnika, obtočna črpalka se je običajno vklapljala s cevnim objemnim termostatom, da ni prihajalo do kondenza v kotlu. Torej nabavi cevni objemni termostat, ostalo pusti pri miru.
1 2 3
Iskanje po temi