Gradnja in obnova > Napeljave
Cisterna in hidropak

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cisterna in hidropak
#1
Zdravo, na vikendu kjer ni vodnega priključka, bi rad 5m3 cisterno priključil prek hidropaka na vodovod, ki je razpeljan v dveh etažah. 
Pri prodajalcu cisterne pravijo da cisterna ne sme biti pod tlakom (pumpa ne sme ustvarjat pritisk na pumpo). Če je mogoče komu znan problem, bi bil hvaležen nasveta, glede na to, da sem hotel kupiti hidropak z vgrajenmim protipovratnim ventilom in integriranim filtrom za trdne delce.
#2
priklopi pa uživaj,ne vem kaj oz. v čemu bi bil problem,če hidropak pošilja vodo v sistem.
#3
Ali rezervoar z vodo ni pod pritiskom (podtlakom), zaradi črpalke?
#4
Vodohram-cisterna ima verjetno nek oddušek, pri polnenju gre zrak ven, pri črpanju pa izravnava eventuelni podtlak, če ga nima, ga je treba zagotoviti in ne bo nikakršnih problemov pri priklopu hidropaka, tako kot je napisal kolega zgoraj.
#5
Hidropak črpa vodo iz cisterne. Kvečjemu bi lahko ustvaril podtlak. 
Tlak v cisterni pa bi ti lahko povzročile padavine. Če bi imel z velike višine napeljano vodo v vodo(zrakom)tesno cisterno (brez odduska)
Sonce naj sveti vsak dan!
#6
Malo je čudno napisal. Mogoče je mislil da bi imel 5000l cisterno vezano kot tlačno posodo?

No to, kot so že povedali ne bo šlo. Lahko pa hidrofor, ki že ima tlačno posodo vežeš tako, da vodo črpaš iz te 5000l cisterne in jo pošiljaš po ceveh do pip. Pri tem cisterna ne bo pod nobenim tlakom.
#7
Sem mislih če bi lahko v kakem primeru črpalka naredila takšen podtlak v rezervoarju da bi počil, ampak če pravite da oddušek izravna pritisk, potem bo ok
#8
Podtlaka, takšnega da bi rezervoar poškodovalo oz. skupaj potegnilo, te navadne črpalke ne morejo proizvesti. Bodo prej same zaribale, če vode nebi mogle potegniti.  En oddušek na vrhu rezervoarja bo popolnoma zadostoval.

Zbiral boš verjetno deževnico, zato ne rabiš skrbet za kak podtlak ali nadtlak. Edino dodaj nekakšno varovalo, da črpalka nebo delovala na suho, ko se bo rezervoar spraznil. V kakšni suši sredi poletja se to lahko zgodi, da bo sfalilo 5000l vode.
Jaz imam 1000l cisterno iz katere črpam vodo z hidroforjem. Hidrofor imam vezan preko plovca od potopne črpalke. Črpalka se ugasne prej kot pa črpalka potegne zrak.
#9
Ta hidropak po specifikaciji ima neko varavalo proti prostem teku, upam da bo delovalo v praksi, če zmanjka vode.
Ali je pomembno kakšen bojler montiras na tak sistem ki ga žene hidropak?
#10
To misliš bojler za toplo sanitarno vodo? Mislim da je vseeno kak je.

Samo jaz ne bi bojlerja vezal na deževnico, če imaš tudi vodovod.
#11
Sebek,
verjetni je imel " Dejan1 " v mislih raztezno posodo , nekaj litrov v kompletu ( https://www.google.com/search?sa=X&sxsrf...36&bih=722
Lep pozdrav
#12
No da se še jaz pridružim tej temi.
Na vikendu ni vodovoda. Elektriko pa proizvajajo sončne celice in razsmernik 12-220V.
1000L cisterna je na višini 2m in zadeva pogojno deluje. Ker pa je tlak premajhen bi želel oz. skoraj moral dodati neko tlačno črpalko, ki bi dvignila tlak in pretok.
Hkrati pa bom do konca leta moral dodati še en grelec vode. To bo predvidevam en 80 L bojler z 12V grelcem. (temperaturo vode je potrebno dvigniti samo za nekaj stopinj).
Kaj predlagate ? Hidrofor se mi zdi, da je prevelik in preveč požrešen.
#13
Hidrofor je požrešen toliko koliko deluje črpalka. Torej če boš porabil veliko vode bo tudi več porabil. Če najdeš kakšno črpalko na 12V in da da, 3bare pritiska jo lahko zamenjaš na tem hidroforju, saj tlačno stikalo lahko ostane enako.
#14
To že to ... kot si rekel.
Gledam in iščem ali so kakšni z manjšimi motorji. 300W al kaj takega. Zakaj bi celga kilovata gnal če ga ne rabim Wink
#15
Hidrofor na razsmernik je smrt zaradi brutalnih zagonskih tokov. Kot pravi Sebek, iščeš 12V DC črpalko ki da 3bare pritiska, tlačno stikalo, raztezna posoda za zmanjšanje št. vklopov in to je to.

Tale črpalka s tlačnim stikalom npr. je plug & play. Na Amazonu dobiš tudi kakšne podobne, bolj zmogljive in verjetno ceneje. Preizkušeno deluje na 3 bar (črpamo vodo skoraj 30m visoko), tlačno stikalo za avtomatični vklop-izklop glede na tlak v sistemu pa tudi deluje odlično.

P.S.: Moč je 100-120W in je načeloma dovolj.


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »