Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Prekinitev venca hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prekinitev venca hiše
#1
Pozdravljeni

Prosim za vaš nasvet glede prekinitve venca hiše. Gre za klasično zidano hišo 2 nadstropja. Ker si v zgornjem nadstropju urejama stanovanje bi si želel narediti tudi svoj vhod. Sedaj edini možen prostor za stopnice oz. vrata bi bil povečanje odprtine, kjer je sedaj okna, vendar nad to okno poteka venec hiše. Prilagam sliko.

Mislite, bi bilo smiselno prekiniti venec in narediti vrata.

Hvala za nasvete.


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#2
Venec je tam z razlogom. Zagotavlja povezanost zidov in monolitnost zunanjih sten. Njegova prekinitev je poseg v nosilno konstrukcijo in zahteva statika oz. gradbenega ing. ki bo predvidel ukrepe za zmanjšanje vpliva.
Velika verjetnost je, da prekinitev na kratek rok ne prinaša vidnih sprememb. V primeru potresa, neenakomernega posedanja hiše ipd pa bo nestrokoven poseg pomenil da bodo v najboljšem primeru nastale razpoke v steni
#3
Kot je razvidno iz fotografije, gre za okno na podestu stopnišča, torej okno ni v 1. nadstropju, ampak pol etaže nižje. Na označenem mestu poteka horizontalna AB vez v nivoju etažne plošče; da ne bo nesporazuma, beseda venec se običajno uporablja za zadnjo horizontalno vez pod streho.V vsakem primeru pa je to element nosilne konstrukcije stavbe, v katerega ni dovoljeno posegati brez statične preverbe in gradbenega dovoljenja.
#4
Postemat, se za širino venca ob straneh, narediti ob straneh betonska stebrička nad obstoječim vencem, na vrhu pa oba stebrička povezati z novo preklado (vencem).
Pa boš mirno spal.
Za zidarja z nekaj izkušnjami in nekaj teoretične osnove noben bavbav in potreba po strokovnjakih in birokratih okoli gradbenega dovoljenja.
Če za 1km dolgo pot (tudi po privat zemljiščih) ni potrebno gradbeno dovoljenje, niti ni potrebno obvestiti lastnike zemljišč, potem ne vem zakaj bi tule kogarkoli spraševal.
Seveda pa nimajo nič proti če jim za za neko skico stisneš Jurja, birokrati za gd pa tudi nekaj da bo šlo hitreje skoz
Sonce naj sveti vsak dan!
#5
Photo 
Se pravi bi bila najboljša rešitev kot je na sliki prikazano z rdečo barvo. Sem že razmišljal, da bi šel nad vencem, ampak imam potem veliko težavo z izpeljavo stopnic.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#6
Tako ja, poderes po možnosti gor do strešne lege
S čim bi šel nad vencem. S stopnicami?
Ne vem če je potrebno podirati do medetazne plošče.
Sonce naj sveti vsak dan!
#7
Zgoraj se lego spotoma sidraj v novi del venca
Sonce naj sveti vsak dan!


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »