Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Sušenje/razvlaževanje novogradnje s klimami?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sušenje/razvlaževanje novogradnje s klimami?
#1
Pozdravljeni! 

Eno vprašanje oz. dilema! Konec poletja se selimo v novogradnjo, masivna gradnja, takrat bo od začetka gradnje (temeljna plošča) kakšno leto in pol. Zadnja betonaža je bila lani poleti, jeseni estrihi in strojni ometi, konec januarja malarija. Mesec nazaj je prišla še fasada torej v hiši mankajo zgolj še talne obloge. Po celotni hiši so montirane klime zato sem dobil idejo da bi "pomagal" hišo prisilno sušiti s klimami. Torej vklopil bi program razvlaževanje in ga pičil do vselitve. A ima to smisel? Prav tako sem zasledil eno staro temo o tej ideji, kjer pa je govora zgolj o tem da je potrebno hladiti in ni nobenega govora o programu razvlaževanja, kako torej?

Sicer ne da bi bile kakšne težave z vlago saj je bila vlaga pozimi v hiši ob talnem gretju cca. 45-50%, te dni pa je konstantno 70%. Prav tako še trenutno talno dela na minimumu torej na 20 stopinj. A je smiselno še pustiti talno za sušnje ali izklopiti? 

Edino kar me moti ko stopim v hišo je še malenkost zatohel vonj ampak verjetno rabi stvar svoj čas da se matriali prezračijo (ometi, estrihi)? Ali..?

Hvala za mnenja!

Lp,
Miro
#2
S talnim gretjem bo najbolje sušilo. Naj deluje več kot na 20 st. Okne odpret.
#3
Jaz bi vklopil .......
#4
Če je zatohel vonj, premalo prezracujete. Odpri ustrezna okna na kip, da zrak kroži/prepih in ne rabiš laufat klime.
#5
No kar se tiče prezračevanja, če/ko prezračiš je OK, ko pa je nato hiša 24h zaprta pa se pač  malenkost voha ko prideš not, pač zatohel vonj po nevem čem, ometih, estrihu.... Konec koncev so bili ometi narejeni pozno jeseni, prav tako estrihi, potem je zopet šla ena količina vode in vlage v stene s kitanjem in barvanjem, potem so verjetno zidovi zopet kaj potegnili ko se je pred mesecem dni lepil stiropor na stene. Mislim da vseeno rabi zadeva nek svoj čas da se vsi ti materiali "odsmradijo". Pa ne govorim da notri smrdi po dreku ali da je katastrofalen vonj, ni pa tako kot v drugi 30 let stari hiši ko vstopiš in ne vohaš nič. O tem govorim. Konec koncev smo lani prve dni aprila vlivali temeljno ploščo. Gre zadeva kar hitro.

Drugače pa @yeo, kaj bo s talnim gretjem sred poletja najbolj sušilo? Estrihe? Stene? Ali...? Namreč hiša se bo verjetno relativno itak sama od sebe pregrela, nevem kak bo efekt na sušenje če sred poletja pojačamo še talno? Drugače pa samo za info, klim še nimam spravljenih v pogon, sem pa prej za test prinesel v objekt v spodnje nadstropje prenosno klimo od doma ter zagnal program razvalaževanja in je v roku 2h ur padla vlaga iz 70% pod 50%.
#6
Ogrevanje talnega na 20C in nič zračenja ne bo dalo  nekih rezultatov. 
Če ni nekega hudega tveganja za vlome, potem pusti okna kipnjena. 
Do konca poletja. Čim več oken.
Pa upam da ti kaka barva ne "smrdi", ker tudi to smo že premlevali v preteklosti
Sonce naj sveti vsak dan!
#7
Ugasniti talno je najmanjši problem, prav tako je najmanjši problem dati okna na kip in zračiti ampak težava je druga, v trenutnih razmerah mi okna na kip ne pomnagajo saj je vlaga v zraku višja od vlage znotraj in če pustim okna za urco na kip začne vlaga postopoma naraščati nad 70%. Kar se tiče barve, malarji so s seboj prinesli original zapakirane Jupol Classic-e. Mislim da direkt iz Bauhausa. Mislim da ne bi smel biti to problem. Seveda pa se bo tudi vreme pošlihtalo in me zanima kako bo z vlago v toplejših mesecih (junij, julij, avgust) v kolikor bodo okna ves čas odprta na kip.
#8
Naraščati začne zato ker premalo ogrevas.
Višja ko je temperatura, manj % vlage bo v zraku (čeprav bo enaka količina  vode v njem). Zato je pametno spremljati tudi vlago zunaj. 
Imaš pa prav, da pri visokih zunanjih temperaturah in hkrati visoki zunanji vlagi (sopara) bo kontra efekt ob zračenju. 
Sušenje s klimo. Lahko, samo potem moraš pa imeti okna zaprta. 
In znaš hitro imeti v hiši bolj hladno kot zunaj 
Takrat pa klima ne bo delala več.
Do katere temperature lahko hladiš s klimo? 
18?
Do katere temperature ti bo delalo razvlazevanje?
Jaz mislim da imaš hišo "suho". Sorodnik je šel približno po tvoji čarovnici (eno leto po začetku gradnje vselitev) pa nisem nikdar imel občutka da mu kaj smrdi po zatohlem. Pa ni imel ne klime ne razvlazilca. Ogrevati je začel v začetku februarja vselitev (v pritličje) aprila.
Sonce naj sveti vsak dan!
#9
A je imel slučajno rekuperacijo?
#10
No da poročam, sicer nevem kako bi naj ta pokvarjena barva smrdela ampak ko grem do zidu z nosom le ta nima nekega izrazitegs vonja, bi rekel da je brez vonja. Kar se tiče klime ki sem jo dal zgoraj na hodnik in čez noč gnal na razvlaževanje, zjutraj je bila vlaga cca. 40%, v emparju kamor sem speljal cev za kondenz pa vsaj ene 4L vode.
#11
Do nekje junija lepo odpri okna na kip in naj se prezračuje naravno. Jun-avg imej stalno vklopljene klime na nekih 23° in okna zaprta. Prezrači na stežaj le vsakič, ko prideš tja.
Ne glej % vlage zunaj, važno je rosišče zunaj in notranja temperatura. In rosišče je poleti tako visoko, da se ne bo kaj dosti sušilo, kvečjemu vlažilo. Ob zasenčenih in zaprtih oknih bodo klime porabile zelo malo, konec poletja pa bo hiša garantirano suha ko poper.

Hiša bi itak že morala biti suha, glede na to, da so se ometi in estrihi delali že jeseni. Morda je še kaj vode od fasadnega lepila, to bo šlo ven v parih tednih max.

Glede vonja - jasno bo še mesece vonj po materialih (ali nimaš centralnega prezračevanja?). Še po 5 letih od vselitve se malce voha, predvsem pohištvo, ko pridemo po 2 tednih z dopusta (nimamo zračenja).
#12
Ne tudi jaz nimam prezračevanja oz. rekuperacije za kar mi je (že) žal, če bi jo imel verjetno te teme sploh nebi bilo saj bi ves čas zrak krožil! Ideja o odprtih oknih na kip do junija je OK ampak kaj hudiča ko ni normalen maj in so skoz neke nevihte in posledično začne vlaga od znotraj naraščati, prav tako gre za ravno streho kjer ob nekih hudih nalivih ne bi puščal oken na kip saj bi mi verjetno not namočilo. Meni se zdi bolj da je ta vonj od estrihov ko nažigam talno gretje. Danes sem sprevohal vse stene in vonj je nevtralen. Sumim da je to tisti cementni vonj ko se estrih segreje. Verjetno bo to tudi samo po sebi iz-zvenelo ko bodo povsod gor nalepljeni parketi in keramika (neke vrste mehanska zapora). Bomo videli.

Torej tvoj nasvet je da čez poletje klime nažigam na 23 stopinj hlajenje ali razvlaževanje?
#13
Imaš kak ventilator za prezračevanje vgrajen v kopalnici ali napo v kuhinji?
Nekaj od tega vklopi da vleče zrak iz hiše.
#14
Ja, imam napo v kuhinji vendar pride kuhinja montirana šele hitro poleti, v obeh kopalnicah imam ventilator ki pa bo prav tako montiran po keramiki. Zgoraj imam celo tak ventilator ki skoz dela.
#15
@Miro76, estrih sem delal lani novembra, isto je bil notri čuden vonj, kot bi bilo zatohlo, ko smo marca položili vinil je ta vonj izginil. Kot vidim ti še nimaš tal položenih, pri nas je to rešilo problem..


Skok na forum:
Zadnje novice