PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Plinski brener za polaganje hidroizolacije - vprašanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo, polagal bi hidroizolacijo in imam par vprašanj glede brenerja, ki jih žal prek googlanja ne najdem in sicer:

Uporabil bom klasično 10 KG jeklenko iz Petrola.

1. Priklopil sem brener na plinsko jeklenko, ki sem jo imel že od prej (žar) ampak zaradi regulatorja, ki je na jeklenki (nekaj podobnega kot spodnja slika)

https://www.butanplin.si/app/uploads/201...riklop.jpg

je plamen zelo "švoh", predvidevam, da to zato, ker spušča samo določeno količino plina skozi, kar je dovolj za kuhanje/štedilnik ne pa za brener...? 

2. Nato sem nabavil tole:

https://www.gorenc.eu/image/cache/catalo...00x800.jpg

Ampak obstoječa konfiguracija s cevko in spojko ne tesni dovolj (verjetno) na račun večjega tlaka, in pri cevi kjer je spoj na regulator plin pušča, kar pa seveda ni varno za uporabo.

2. Ali se lahko tak brener spodaj, ki bi glede na to, da se priklop vijači moral tesniti tako kot se spodobi,

https://www.haloknauf.si/wp-content/uplo...1578931480

priklopi direktno na jeklenko brez regulatorja tlaka? Namreč brener na povezavi ima na obeh straneh za vijačit priklop, medtem ko tale od regulator od gorenca ima na eni strani za "prišraufat" na drugi strani pa se cev samo natakne gor in zategne s spojko (kar v mojem primeru ne funkcionira).

Se opravičujem, da sprašujem bedarije, ampak bi si rad razjasnil zadevo Angel

Hvala
Pišem malo laično, bo potem mogoče še kdo popravil.

Plinski regulator za žar ima 1,5 kg/h, za HI rabiš 5-10 kg/h.

Kar nekaj "profi" izvajalcev vari direktno, brez regulatorja, tako da na 3. vprašanje je odgovor verjetno ja.

Če začne jeklenka zmrzovat jo sproti pogrejejo kar direkt s plamenom - to pišem kot zanimivost, ne kot napotek. Na uč se mi zdi precej nevarno...
Ko boš kupoval preveri še dolžino ročke.
Večina " poceni" gorilcev ima malce prekratko ročico, da bi lahko stal vzravnano in varil. Zato pa so poceni.

Če imaš 1m2 je vseeno.
Če pa boš polagal po celi plošči pa razmisli..
Nevarno v smislu, da je brez regulatorja ali da pogrevajo jeklenko s plamenom ? (no tega se itak ne bom šel Big Grin ).

Zgleda sem se malo "nategnil" ker tudi po youtube videih sem videl da je priklop na jeklenko v bistvu direkten, ima morda ta regulator tudi kakšno varnostno funkcijo? Drugače nevem zakaj bi bil sploh gor.

npr. tukaj:

https://youtu.be/993nkdFshQU?t=89
Na zaupaj youtube, ker je tam cel kup angležev in američanov, ki imajo nekatere stvari urejene drugače kot v Evropi.
Jaz sem dobil gorilnik s pravilnim regulatorjem v najbližji gradbeni trgovini (SAM).
Cena: cca 30 EUR.
Puščanje se uredi drugače, ne po metodi "se ne bom ukvarjal s tem".
Če pušča regulator se ga reklamira/zamenja, če je vzrok v cevi pa se zamenja to. Če gre za navadno cev "na metre" jo odrežeš par cm, pri tisti mehkejši z vulkaniziranimi "priključki" pač menjaš.

Z direktnim priklopom pa ni v praksi nič narobe, v jeklenki je samo plin, brez kisika/zraka.
Sem delal s 40kW brenerjem na polno pri 5 stopinjah, pa ni jeklenka nič zmrzovala.
Pri -20 se pa itak ne polaga izolacije...
Tako da gretje kar odmisli ker ne bo treba (pa tudi iz varnostnih razlogov-jeklenko sicer ne boš zlepa pregrel, komot pa boš našel kakšno mesto puščanja pri ventilu/priklopu).
uo2014,
do sedaj še nisem uporablajal regulataorja na brenerju. Vedno direkt. Sem pa imel brener z ročko za regulirat pritiska.
Če bo brener kot na sliki bo v redu. Res pa je , malce kratka cevka.
Lep pozdrav
Tudi sam sem varil izolacijo na ravni strehi, 2x80m2 z gorilcem iz TopDoma za nekaj 10€. Gorilec opravi svoje delo, je pa prekratek in se je treba mal dol držat.

Regulator pritiska je bil zraven. Mislim, da ga je zelo pamentno uporabljat ker naj bi omejil pretok plina v primeru odpovedi kakšnega dela gorilca ali pa prežgane cevi.

10kg jeklenka iz petrola z mešanico propan-butan pri temperaturi pod 5°C začne zmrzovat, pritisk pa pod polovico plina v jeklenki toliko pade, da je težko normalno delat naprej, ker gorilec premalo greje. Pomaga tresenje jeklenke in gretje s plamenom (seveda po pameti).

Varilci uporabljajo čisti propan, kjer naj bi bilo zmrzovanja manj. Tudi pri njih sem videl gretje jeklenke s plamenom.
Hvala vsem za informacije, si bom omislil tak gorilnik, ki ima direktni priklop z malo daljšo cevjo!
Iskanje po temi