Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Izpust kondenza - dimnik Shiedel

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izpust kondenza - dimnik Shiedel
#1
Zanima me kam ste speljali izpust kondenza iz dimnika Shiedel?

V odtok? 

Je sploh potrebno - prikljucen bo samo kamin na dimnik, lp
#2
Če je potrebno, ne vem.
Ampak jaz sem naredil enostavno tako, da dimnika spodaj nisem zaključil ampak sem ga nadaljeval skozi ploščo v nasutje pod njo. Torej pred betoniranjem plošče sem na to mesto postavil inox cev (dimnik je pač inox, lahko bi dal tudi schiedel cev). Če bo kdaj kaj kondenziralo (ali prišlo od padavin v dimnik), bo to odteklo direkt navzdol v nasutje pod ploščo.
#3
Kondenz se spelje preko fi 32mm ali 40mm, če ima na izpustu črni adapter. Spelje se ga v odtoke ali kar v drenažo.

Za trda goriva sicer ni obvezno, ker toliko,kot je kondenza tudi sproti izhlapi.

Je pa vseeno priporočljivo povezati zlasti zaradi meteornih vod (močnejše padavine).

Stane ne veliko, lahko pa kasneje glava boli, če se nivo vode v kondenzni dvigne, bo med stikom kondenzne in priključka za vratca zatekalo.

Par metrov pvc cevi ne stane veliko.

Pa dimnik obvezno dodatno izolirat na hladnem delu s trdo kameno volno, vsaj 50 cm nad izolacijo podstrešja oz. mansarde, da se prepreči nepotrebno kondenziranje.
#4
naredil sem ločen jašek v kleti, samo za kondenz iz STČ, za morebiten prevelik pritisk v talnem, za morebitno pregretje peči (ko mrzlo vodo potisne varnostni ventil skozi) in sem napeljal tudi kondenz iz dimnika. enkrat se mi je ta zadeva zabasala, ne vem kako in zakaj, skratka imel sem toliko vode notri, da je pri vratcih teklo skozi. ali je bilo to od kondenza ali od dežja ne vem, se pa očitno lahko tudi pri dimniku "s streho" iz nekega razloga notri nabere ogromno vode.
#5
Ja, pri gradnji jaz nisem bil pozoren na ta detajl in nismo priključili odvoda kondenza (fajn res, da me recimo izvajalci niso na to opozorili .. :/ ) in se kar nabira voda noter. Ne vem sedaj ali je to samo kondenz ali tudi dež, verjetno oboje..
Zadnje sem pozabil pogledati par mesece (cca pol leta) in je bilo noter tam 20 cm vode, že skoraj do vratc, da bi fino lahko začelo ven curet.

Pravite, da bi izoliral dimnik na vrhu, ko pride ven iz izolacije na podstrešju pa do strehe?

Kako je pri stiku dimnika in izolacije in vročini dima? 
Se lahko dimnik (imam Schiedel) tako zelo ogreje, da bi se ta izolacija lahko vžgala? - na dimnik je priključen samo kamin in od kamina do izolacije podstrešja je cca 5,5m. 
Se do tam dimni plini že dovolj ohladijo, da ne grejejo več zunanjih zidakov dimnika?
..to me je zadnjič začelo skrbet, ker imam podstrešje izolirano s stiroporom, okoli dimnika pa je sicer puščenih nekih 10 cm prostora, ki je zafilan s stekleno volno. Strah me je, da se dimnik ne bi toliko segrel (pri normalnem kurjenju kamina), da bi vžgal ta stiropor na podstrešju..  Huh
#6
Nikoli ne bo toliko kondenza pri trdih gorivih, bolj problem so kondenzacijske peči, tam je lahko nekaj litrov vode na dan.

Bolj problem so meteorne vode. To se reši z menjavo dežne kape. Pri Schiedlu se temu reče pokrov protiveterni PPL ali nov konusni zaključek, ki je zamenjal staro kapo (okroglo kapo proti padavinam). Ta kapa res odlično preprečuje vdor meteornih vod.

Glede izolacije okoli dimnika pa nimaš kaj skrbeti. Res da steklena volna ni gorljiva, ampak je vseeno bolj primerna kamena volna, ker se ta tali šele nad 1000 stopinj.

Odmik dimnika Schiedel zidanega je 5 cm po certifikatu, ko pa smo delali test pa pri vžigu saj v dimniku, pri odmiku 3 cm ni prišlo 100 stopinj na les v 90 minutah, tako dolgo se dela test. Točka vžiga lesa pa je nekje pri 260 stopinjah. Tako da pri odmiku 5 cm ni panike, kaj šele pri 10 cm.

Glede kondenza oziroma toplotnega mostu pa moraš dimnik nad zadnjo izolacijo (stiropor) izolirat s trdo kameno volno debeline 5 cm, vsaj 50 cm nad stiropofjem. Ponavadi izoliramo kar do vrha podstrehe ali zunaj do konca pozidanega dimnika nad streho, zlasti tam, ko je bivalna mansarda.
#7
Hvala za obširno razlago.

Torej šele pri dejanskem vžigu saj saj je problem..
Torej pri navadnem kurjenju odvodni dimi ne bi smeli dosegati takšnih temperatur, da bi lahko povzročali pregrevanje.
Sedaj sem ugotovil, da ko sem polagal stiropor pod estrih mansarde, tega položil na eni stranici dimnika čisto do njega (pa še robni trak) - pol gor je sicer še estrih pa ploščice, tak da v najslabšem primeru vseeno upam, da odspodaj ne more zagoret.. 

Sicer pa glede na to, da zakurim kamin cca 1x letno, ne bo preveč težav.. Smile
#8
Jaco P

Tudi to ni problem, saj se ga stiropor dotika točkovno in ne ploskovno ter je v zaprtem prostoru in nima kisika za gorenje.

Tudi recimo laminat in parket se ne odmika od dimnika 5 cm, pa zaključne letve se tudi pritrdijo gor. Pa tudi ko se ga obdela z lepilom gre mrežica gor.

Bolj problem so seveda večje ploskve, kot so lesene stene, leseni prehodi skozi etažo in streho ter tramovi in lege.

Pa tudi vrh dimniškega priključka se spusti vsaj 40 cm pod strop, če je lesen seveda. Ni problem šamotni ali keramični del priključka, ki ima 10 cm odmika po predpisih, ampak enoslojen inox, ki ima kar 40 cm odmika. Ponavadi se kamini vežejo z enoslojni inoxom oz. Jeklu na dimnik, ker posledično enoslojen inox odda več temperature v prostor. Pri troslojni povezavi so sicer odmiki veliko bolj manjši, ampak bi potem šla višja temperatura v dimnik.


Skok na forum:
Zadnje novice