Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Detajl temelja - skeletna gradnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Detajl temelja - skeletna gradnja
#1
Zdravo družba.

Imam temo, o kateri bi rad da se razvije obširna debata. Tema ima potencial  Big Grin

Sem v fazi projektiranja hiše - gre za skeletno gradnjo. Projektant, splet in vse ostalo kar je trenutno aktualno, narekujejo izvedbo temeljne plošče, pod njo pa XPS in hidroizolacija.
Sam sem precej skeptičen glede izvedbe na tak način - niti nimam namena imeti pasivne hiše da bi bilo to nujno potrebno. Ker je tak način relativno nov, nimamo nekih izkušenj z obnašanjem XPS-a skozi leta. Ne skrbi me posedanje, vem da je prednost XPS-a pod ploščo tudi obnašanje v potresu. Skrbi pa me npr. vdor glodalcev ipd. Smo imeli že primer pri sanaciji fasade, ko so si v tistem primeru podgane naredile rezidenco v XPS-u!

Poleg tega se želim izogniti kakršni koli možnosti, da bi vlaga prehajala na leseno nosilno konstrukcijo.

Ali je kak strokovnjak tukaj, ki bi znal svetovati kakšno pametno rešitev, ali pa kdo ki je dejansko kaj izvajal na tem področju? 

Bral sem o "hodnikih" ki so jih delali okrog temelja z namenom zračenja in s tem preprečitve vdora vlage na konstrukcijo...zanima me kakšna izkušnja koga, ki to ima... Cool

Kaj pa pasovni temelji in betonska "peta" pod nosilno leseno konstrukcijo ki poskrbi da je les dvignjen cca 20 cm nad terenom?

Hvala za ideje in pomoč  Wink
#2
Maš pa še eno varianto. Moderna varianta koliščarjev na Barju. Betonske cevi postavljene pokonci in nafilane z betonom. Potem pa gor komplet vse leseno.
#3
Zadeve imas utecene in preverjene. Zakaj izumljat toplo vodo???
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#4
Ravno to me skrbi ker zadeva s temeljno ploščo in XPSom spodaj ni preverjena. Res je da se večinoma to sedaj dela...nimamo pa še (verjetno?) hiš ki stojijo 20-30 let in posledično nimamo izkušenj s tem kako se zadeva obnaša na dolgi rok...
#5
Dabl,
če bi res držalo kar pišeš, bi se hiše izpred 10 let ++ nazaj, ža precej posedle. Če sem prav pogledal, iz leta 2009.
Ne vem oz. ne razumem težavo z tvoje startni, da izdelaš pasovne temelje in na njo postaviš skeltno hišo? Kje ti tu vidiš problem.
Ga ni.
Če bi bil, bi že naše klasične bile polne vlage in razpadle.
Lep pozdrav
#6
Imas prav ali ne.. Razmisljas podobno.
V mojem primeru smo na mojo zeljo spremenili detajl in bo tako temeljna plosca hise brez xps-a. Torej, hidro in toplotna izolacija bosta polozeni na temeljno plosco. Toplotni mostovi bodo tako na delu zidov z zanemarljivo izgubo v €. Za pasovne temeljne se nisem odločil zaradi nekaterih prednosti temeljne plosce.
Seveda je vedno izbira investitorja, dokler mnenja/zelje vzdrzijo vse ostale faktorje varne gradnje.
#7
Mislim, da z XPS pod temeljno plosco ni nic narobe, sploh za neko skeletno hiso. Če hočeš narediti detajl cokla po PS, poguglaj pdf "richtlinie sockelanschluss im holzhausbau". Bistvo je, da je nivo lesene konstrukcije nad končnim terenom. Koliko, je odvisno od uporabe hidroizolacije. Kakor se velikokrat dela, da je stena po obodu "zakopana" npr. 20 cm, vsekakor ni dobra praksa in to vselej odsvetujem.
#8
Hvala wolfram za idejo...našel kar nekaj zanimivih zadev.
Pri izvedbi temeljne plošče z XPSom me sicer ne skrbi posedanje - gre za masivno ploščo + "lahka" hiša. Bolj me skrbi vlaga ki bi prodirala v konstrukcijo.

Kakšno imate mnenje o detajlu v priponki? Je kdo ki pozna koga ki ve za nekoga da ima izveden detajl na tak način? Kako v praksi zadeva funkcionira?


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#9
Tole mislim, da pride prav tam kjer hočeš imet vse v isti ravnin (terasa, vhod). Drugje ne vidim razloga, da bi si delal dodatne stroške.
#10
Dvigni hišo, da je lesena konstrukcija ~10cm nad nivo okolice in si rešil večino težav z vlago.
Minus je, da boš imel eno stopnico pri vhodu, dvignjeno teraso, . . .
Končna odločitev je tvoja.
#11
Kaka vlaga??? Saj imas hidroizolacijo...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#12
Dabl,
glede detajla, ki si ga prilimal, je podoben že nekaj let zahtevan s strani montažnikov. Nekaj časa nazaj je forumski kolega prilepil tole zadevo:    
žal ne znam celoznega pdf-ja prilimat.
Seveda smo deleli podobno.
Katero firmo imaš v " pacu " za tvoj načrt?
Lep pozdrav
#13
Ja Som16, tocno ta .pdf sem nasel in ga studiram ? razmisljam tudi o namestitvi grobega nasutja (“kugle”) namesto izdelave dodatnega zidu “hodnika”, kar bi verjetno precej pocenilo (v primerjavi z izdelavo “hodnika”), funkcija zracenja pa bi bila prav tako zagotovljena...mogoce edino problematicno ce se v nasutju nabere necistoca.
Zaenkrat firme se nimam v glavi - trenutno mi Mega Team pripravlja projekte za vlozitev DGD na UE. Nagibam pa se k kombiniranju lokalnih izvajalcev - nimam namena dati nekomu “na kljuc” - ker cena in znamo tudi sami kaj postoriti...
#14
Dabl,
sami detajli so koristni. Izvedba večinoma draga. Imaš opcijo kot si napisal - prodec okoli.
Detajl ob terasi se prilagodi sprejemljivi izvedbi. Naspotni podest.
Ti so iz Britofa?
Lep pozdrav
#15
Kolikor se spomnim, rešitve s prodniki brez "hodnika" med temi "odobrenimi" detajli ni. Ti detajli so ziheraški, karkoli drugega nosi določen riziko. Saj poanta hidroizolacije je, da drži vodo, ampak le če je pravilno izvedena. Firma, ki dela skelet, običajno ne polaga hidroizolacije, zato lahko da garancijo samo na takšen detajl, pri katerem hiša ne bo segnila tudi če izvajalec hidroizolacije to zašuštra, ali pa če hidroizolacijo nek drug izvajalec ali uporabnik kasneje prebije. Zato so na koncu sprejemljivi samo takšni detajli, kot so v tej knjižici, z dvignjeno hišo ali pa z dragimi jarki, pokritimi z rešetkami.


Skok na forum:




Zadnje novice