Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Naj se še jaz obrnem na vas z mojim problemom... Celoo zimo se ze ukvarjam kako posodobit naše gretje v stanovanjski hiši.Ogrevanjeje radiatorsko (12 radiatorjev) . Trenutno se grejemo na drva (drva kupimo nimamo svojega gozda) , Frolingova pec na podpih z dvema zalogovnikoma po 850 litrov. Ko nam ni zakurit pa imamo še pec na olje. V lanskem letu smo naredili 13.8 MWh elektrarno, ze takrat sem očetu pa investitorju razlagoo da bomo meli višek, sm oče stara šola bolse da ostane kot pa da zmajnka? tako da smo imeli letos pri obračunu 6MWh viska??.
Zaj pa bo to treba porabit škoda je da gre v nic. Tak da sem imel v mislih grelec v obstoječ zalogovnik? Če ima kdo izkušnje kakšna moč bi bila potrebna? Koliko pribliznoo bi bila poraba?
Oziroma elektricna pec kakšna moč bi bila potrebna?
Kakšne bi bile prednosti ene ali druge?
Ze v naprej se zahvaljujem za vaša razmišljanja in odgovore.
Lp
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Imaš prostor v zalogovniku, kamor lahko montiras grelec?
Tudi 2kw bo dovolj najbrž
2x24x150=7.2mwh
Kako pa vodo poleti ogrevas?
Ti je poleti kaj vroče? Klima s katero se lahko grejes in hladis?
Električni avto?
Podaljšek do soseda, pa sosedu prodaš elektriko?
Tale električni grelec ni ravno najbolj smiselna uporaba viškov elektrike..
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Naj delajo, kar hočejo glede ogrevanja.
Mogoče se je vredno obregniti drugam. Ker so kupili elektrarno, na račun drugih seveda, in je sedaj višek, je treba to pod mus pokuriti. Če so imeli do sedaj dovolj 7 MWh letno, bodo zdaj namesto tega, kurili 13 MWh letno. tisto, kar pridelajo gre itak v 3 pm, takrat ko se štrom rabi, pridelajo točno 0,0 kWh.
Takle mamo. Pri vsem blebetanju okrog ekologije.
Btw, zaplankajte eno šupo in začnite gojiti travo. Največji COP boste dosegli.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Kupuješ drva in kurilno olje elektriko pa imaš zastonj?! Namesto o grelcih s katerimi boš strošek za nakup drv in olja zmanjšal za nekaj % raje razmišljaj o toplotni črpalki s katero boš mogoče pokril vse potrebe po ogrevanju in sanitarni vodi.
Objave: 345
Teme: 4
Ocena:
12
3.2.2021 ob 13:03
(*Zadnja sprememba objave: 3.2.2021 ob 13:09 uporabnik sisekmisek.)
Ne vemo nič o tvoji hiši, trenutni porabi, izolaciji, kvadraturi pa sprašuješ vprašanja koliko boš imel porabe na tretjo decimalko natančno.
Predvidevam, da imaš vremensko vodeno regulacijo že iz Froolinga. Namontiraj eno tč On-OFF v te zalogovnike in to je to. Najbolj simpl
Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Hvala za vaša mnenja... Ja pozabil sem še napisat da vodo grejemo celo leto z sanitarno toplotno črpalko. Za prehodna obdobja imamo v vsaki etaži klimo.
Glede negativnega komentarja nebom izgubljal besed... Vsi imamo enake možnosti.
Oljno pec bi dali vstran. Tak da razmislam da bi grel z elektriko... V res hladnih dneh pa bi zakiluril.
Zato sem razmišljal o grelcu oziroma električni peči. V zalogovnik je prostor za grelec.
Električni avto je v planu... Zatoo mi tudi zaenkrat ni investirat v toplotno črpalko.
Lp
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Ok, zanemarimo ekologijo, belebetanje o lepšem jutri, bla, bla, ko to šljivi.
Zdaj pa resno, ne kupuj popolnoma nič, razen grelca za zalogovnik. Verjetno ne boste več rabili peči zakuriti. Strošek nekih 60 evrov.
Vse ostalo je res brez veze.
Nisi napisal za kakšno bajto gre, ampak 3 kW bi moral biti dovolj.
Plus eden za bojler, če je posebej.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
12
Nekdo ti je že napisal, da bi z 2Kw grelcem pokuril vse viške tako, da ne bo nič ostalo za avto. Niti z 2kw grelcem se ne boš grel kaj dosti. Pusti kot je. Kupi avto in to je to. Edino smiselno ogrevanje je tč.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Če vgradite grelec, ste podobni tistemu, ki izdeluje pohištvo da potem z njim kuri za toploto. Ne glede, ali boste kupili električni avto, kupite n.pr. LG monoblok, da boste kvalitetno porabili elektriko. Ko bo avto, boste pač nekaj štroma doplačali. Peč na nafto vrzite ven, za Froellinga pa kupite le eno malenkost drv, dokler ne ugotovite, ali jih boste sploh še kdaj rabili.
O starokopitnosti in trmi pa kdaj drugič. Mene bi doma ven vrgli...pa sem zakorakal v osmo desetletje...
Objave: 39
Teme: 3
Ocena:
1
Vse ven zabrisi in zmontiraj TC.
Objave: 3800
Ocena:
17
TČ je v tem primeru predraga.....niso edini, ki rečejo "saj imamo el. zastonj" eloblok z bolhe za 300e pa gasa....
Fery je dobro napisal o tej politiki kar se tiče samooskrbe_popolno zgrešen koncept.......in bi znala te z "elektrarnam" še glava bolet.....
Ocena:
12
3.2.2021 ob 16:02
(*Zadnja sprememba objave: 3.2.2021 ob 16:10 uporabnik sisekmisek.)
Elektrarna + eloblok ali direkt grelci pridejo v poštev za kake NEH hiše. To načeloma ni slaba kombinacija. Glede na to da ima notri Froolinga dvomim, da ima neko malo porabo in je v tem primeru direkt na grelce pomoje čista bedarija.
Zgleda, da denar pri bajti je (frooling, električni avto). Jaz bi drva pustil, oljno peč ven. Namontiral eno ON-OFF tč. Za ene 5k dobiš že top. Ima dva zalogovnika po 850 litrov. To je idealno za ON-OFF.
Sploh ne vem če bi jo kaj vezal na vremensko. Direkt u zalogovnik na fiksno temperaturo recimo 38 stopinj in to je to. Ostalo bo naredila vremenska od frollinga.
Prišparal boš na nafti in s tisto razliko doplačal elektriko za polnjenje avtomobila.
Tč nikakor ni predraga v tem primeru in to zaradi električnega avta. Če nebi bilo avta potem bi morda prišle kake cenejše rešitve v poštev. Dvomim pa da bi se lahko ogreval direkt na elektriko celo zimo samo iz tega kar pridela sončna razen, če je hiša NEH.
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
Katera top tč on/off za 5k EUR je tu mišljena?
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Montaža grelca ali pa eloblocka je res bedarija tako kot pravi fery.
A imaš voljo še naprej kuriti na drva. In jih kupovati?
Odgovor da,
potem bi jaz kupil električni avto, za 6Mwh narediš 30 tisoč km. Seveda če delaš take km oziroma vidiš da bi jih lahko naredil.
Če ne rabiš avta, pa če imaš dobrega soseda, bi res njemu ponudil elektriko po kablu....
Če bi se rad znebil drv, potem kupim frolinga za pametno ceno, ti pa kupi TC ki ti bo grela hišo.
Pa se znebiš kupovanja drv v prihodnje in dela z njimi..
Sonce naj sveti vsak dan!
Ocena:
12
3.2.2021 ob 21:19
(*Zadnja sprememba objave: 3.2.2021 ob 21:19 uporabnik sisekmisek.)
CTC 410 bi se dalo dobit tm za 5500