PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč: notranja črpalka in sanitarna voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
prosim za pomoč.

Do sedaj sem imel centralno ogrevanje (radiatorji) - kotel na nafto. Toplo vodo v radiatorje je dovajala črpalka v peči. V samem kotlu je poleg gorilca, ekspanzijske posode,... tudi bojler za sanitarno vodo.

Ob prenovi zgornje etaže se je montiralo talno gretje. Sedaj je v monter kotlovnico predelal tako, da sta 2 vzporedni veji (brez kretnice):
radiatorski del ima svojo zunanjo črpalko
del za talno ogrevanje ima svojo zunanjo črpalko in mešalni ventil

Monter pa je iz kotla odstranil notrajo črpalko.

Zanima me, ali je notranja črpalka potrebna za ogrevanje sanitarne vode v bojlerju ?
Če je potrebna, kako se bo sedaj ogrevalo sanitarno vodo, če notranje črpalke ni ?

Hvala in LP
Odvisno kako je monter predelal kurilnico. Verjetno je pa potrebna.
predvidevam - imaš na nafto - da gorilec dela v odvisnosti od temperature vode v sami peči. ker imaš notranji bojler, je ta verjetno potopljen v preostalo vodo (bojler v bojlerju). če je, potem notranje črpalke verjetno ne potrebuješ - dokler bo temperatura nižja od nastavljene bo ogrevalo vodo, ta bo šla po hiši ali pa bo ogrevala notranji bojler. 

kot je že bilo napisano, odvisno od konstrukcije vsega tam v kurilnici.
Kaj je mišljeno kot "notranja črpalka"? Če cirkulacijska, potem ni potrebna. Če pa gre za obtočno črpalko, ki je bila namenjena za ogrevalno vodo, pa je ta bila tako ali tako nadomeščena z dvema novima.

In tudi načeloma pri starih pečeh, ki imajo "potopljen" bojler (čeprav večinoma v bistvu ni potopljen), ni potrebne nobene dodatne pumpe. Kotel drži temperaturo ogrevalne vode na kolko je pač nastavljena, nastavljena pa je vedno tako visoko, da je sanitarna voda pri teh bojlerjih dovolj topla. Razen seveda, če se ogreva po urnikih in je peč dalj časa izklopljena.
peč ne sme bit nikoli izklopljena, T v prostorih uravnava el.meš. ventil, peč se vklaplja po kotlovski regulaciji in dela 365 dni....seveda, ce poleti ogrevaš SV če ne itak ugasneš....tako je pri meni delovalo od 1995 do 2013 većino časa termosifonsko, mam pa posebaj bojler 200 lit ker je dvignjen tudi vanj gre voda termosifonsko...
Iskanje po temi