PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Luč in vtičnice na eni varovalki

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lp
Zanima me kaj je najbolje naredit ko je samo en dovod do sobe.
Je starejša intsalacija in ni možno na novo vlečti posebej kabla za luči...
Če se zaščiti z 13A varovalko je ok?

Lp
Odvisno od preseka vodnikov. Ta je koliko?
2.5 do doze in od doze do  stikala in luči 1.5.
Dolžina 1.5 kabla je okrog 4m
Lahko, če kabli niso položeni v inštalacijski cevi v knaufu s toplotno izolacijo. Ampak 13 A je maksimum. Pa inštalacijski odklopnik naj ima B - karakteristiko (ne C).
Ali gredo vtičnice tudi na 10A?
Ali kateri hišni porabnik preseže to?
10 A pomeni moč 2,3 kW oz. 2300 W. Vendar, če imaš na isto varovalko vezanih več vtičnic, pomeni to skupno moč na vseh vtičnicah. Če pa boš v to vtičnico vključil samo kakšno TV ali računalnik, pa ni nobene bojazni. Sesalci za prah imajo moč tam nekje okoli 2 kW, novejši pa celo manj. Problem bi lahko bil kakšen pralni stroj.
Instalacija je stara 40 let.
V kuhinjo so potegnili posebej varovalke po enih sobah pa so luči in vtičnice skupaj oz je en dovod 2.5 kvadrat do doze.

Ko sem bil v Nemčiji na več gradbiščih sem videl da prakticirajo 13A varovalke.
Ker je baje dovolj za katerikoli porabnik v gospodinjstvu in tudi ne premočno za 1.5mm2 oz luči...
Saj sem ti napisal, pod katerim pogojem lahko daš 13 A inštalacijski odklopnik ali varovalko (ne vem, kaj sicer ti razumeš pod varovalko?). Ker govoriš o stari inštalacije, je verjetno ta izdelana s PPR kabli direktno v ometu. Ta sistem tudi omogoča 13 A varovalko.
Vendar bi te glede na starost, bolj kot tokovna obremenitev, morala skrbeti varnost. V tistih časih je bilo moderno ničenje z brikanjem v vtičnicah. Na ta način imaš na zaščitnem kontaktu potencial nule, ki pa je različen od potenciala zemlje. Če imaš sedaj blizu kakšno vodovodno pipo, ki pa je preko kovinskih cevi na potencialu zemlje in se hkrati dotakneš kakšne ničene kovinske površine, te lahko strese.
Ni ničenje,sta ločena zemlja in nula...
Daj 13A odklopnik in pozabi....
Kako pa je z rumeno zeleno žilo,če je 1.5 na vtičnici?
Ali tam presek tudi igra tako vlogo?
Rumeno zelen vodnik je zaščitni vodnik in mora imeti enak presek, kot ga ima fazni vodnik v tokokrogu.
@LordTado: kak FID imaš v omarici?
4 polno 30mA
To je ok. Ko si omenjal stare inštalacije, sem pomislil na pol amperskega starostnika v omarici.
1 2
Iskanje po temi