PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Doštukavanje podaljšanje kablov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo, doma bi rad naredil nekaj sprememb na elektro inštalaciji ampak, če to izvedem, mi ne preostane drugo kot podaljšat oz. doštukat kable. Ena štukanja bi bla v dozi (to me ne skrbi) nekatera pa skrita za gips ploščo in ne bom več mogel dostopat do teh kablov. Na novo vlačit inštalacijo je neizvedljivo. Zanima me koliko sem vam to zdi varno?
Pa v gips steno montiras dodatno dozo?
Sicer pa ne vidim neke panike če bi stukall v Knauf steni. Ampak nisem električar..
Sonce naj sveti vsak dan!
(2.12.2020 ob 11:24)yyyeb Napisal: Živjo, doma bi rad naredil nekaj sprememb na elektro inštalaciji ampak, če to izvedem, mi ne preostane drugo kot podaljšat oz. doštukat kable. Ena štukanja bi bla v dozi (to me ne skrbi) nekatera pa skrita za gips ploščo in ne bom več mogel dostopat do teh kablov. Na novo vlačit inštalacijo je neizvedljivo. Zanima me koliko sem vam to zdi varno?
Zakaj pa ne narediš doze v gips plošči?
Nikakor.
Če že moraš štukati obvezno doza.
(2.12.2020 ob 11:47)Hanzi Napisal: Pa v gips steno montiras dodatno dozo?
Sicer pa ne vidim neke panike če bi stukall v Knauf steni. Ampak nisem električar..

Točno tako,obstajajo doze za knauf stene,modre barve,se montira,poštuka pa se gre naprej na željeno lokacijo.
Po končanju dela ter po belenju se da pokrov gor ali pa celo vtičnico,mogoče stikalo za dodatno luč ipd.
Kot so ti že vsi svetovali. Vgradi dozo in v njej priključuj ali podaljšuj. Električni spoji bi morali biti vedno dosegljivi, saj se napake, največkrat pojavljajo ravno tam. Napake v el. napeljavi pa lahko imajo kar usodne posledice.
Ni možnosti za doze, ker bo strop spuščen 150cm. Trenutnega kabla ne morem ven potegnit, da bi ga zamenjal za daljšega.
Zdravo, bom kar tukaj vprašal, kako je  štukanje kabla zunaj za v zemljo..rad bi zemeljski kabel(imam ga 10m zunaj v betonskem jašku) štukal katerega imam namen speljati do letne kuhinje, obenem pa bi ga porabil še za zunanje talne lučke...je to možno ?
hvala za odgovore in lp
(2.12.2020 ob 14:38)yyyeb Napisal: Ni možnosti za doze, ker bo strop spuščen 150cm. Trenutnega kabla ne morem ven potegnit, da bi ga zamenjal za daljšega.

Doza v strop?
Če lahko štukaš, skoraj ne morem verjet, da ne moreš dati doze.
Pošlji kako sliko, morda si narobe predstavljamo.
(2.12.2020 ob 14:43)dačo1 Napisal: Zdravo, bom kar tukaj vprašal, kako je  štukanje kabla zunaj za v zemljo..rad bi zemeljski kabel(imam ga 10m zunaj v betonskem jašku) štukal katerega imam namen speljati do letne kuhinje, obenem pa bi ga porabil še za zunanje talne lučke...je to možno ?
hvala za odgovore in lp

Vse je možno, samo ta pravi material je potrebno izbrati. Malo poišči
 po netu, kaj obstaja.
Npr. prvi zadetek:
https://www.hellermanntyton.com/si/kompe...anje-kabla

(2.12.2020 ob 15:24)Nike_Laker Napisal:
(2.12.2020 ob 14:38)yyyeb Napisal: Ni možnosti za doze, ker bo strop spuščen 150cm. Trenutnega kabla ne morem ven potegnit, da bi ga zamenjal za daljšega.

Doza v strop?
Če lahko štukaš, skoraj ne morem verjet, da ne moreš dati doze.
Pošlji kako sliko, morda si narobe predstavljamo.

Prdstavljam si, da mu kabel zdaj visi iz npr. 2m visokega stropa, znižan strop bo pa pol metra nižje.
Če res ni možno potegniti kabla nižje in stik ne bo dosegljiv, bi jaz vsaj tako naredil stik, da bo trajen in 100% varen.
Prvo kar mi pride na misel, posamezne vodnike bi štukal s par cm zamika. Spoj stisnil z vijačno spojko in potem komplet zalil s cinom. Vsak vodnik posebej v termo skrčko, nato še komplet kabel v skrčko.
+ poskrbel, da spoj ni pod mehansko obremenitvijo.
Bi bilo praktično izjemno malo verjetno, da bi bilo kadarkoli kaj narobe.
Vijačno spojko in cin zamenjaj z veznim tulcem in jih fajn stisni s kleščami za stiskanje na večih mestih iz vsake strani po kakovostne termoskrčke posamezno in še skupno čez pa nima kaj biti, če bo kabel samo položen.
Malo sem bral po internetu in zasledil, da pri štukanju hišne inštalacije 220v ni priporočljivo lotat, ker se od vročine stopi in raztopi tudi izolacijo.
Če bo tekel tak tok, da bi se cin spoj  pregrel na tistih 300°C, bo zoglenela tudi izolacija na celi dolžini kabla...
Jaz samo stiskanju nekako ne zaupam. Ko sem npr. izdeloval priključke iz 12V aku na inverter, sem 16mm2 vodnik najprej stisnil v uho, nato še zacinil. Spoj je hladen ko špricer tudi pri 100A.
Kaj pa ena revizijska vratca? Pa nad njimi narediš vsa štukanja, če te bo pa kakšen firbec spraševal, kaj imaš za njimi, pa mu povej, da zlate palice.....
Kompliciraš. Daj navadno nadometno dozo, notri naredi kvalitetne spoje in poskrbi da bo kabel iz doze zaščiten pred izvlekom.  Če je spoj vredu narejen je možnost okvare minimalna in nič kaj večja kot prejšne rešitve. 
1 2
Iskanje po temi