PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ + peleti na isto centralno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Pred dobrim letom se se preselil v hišo, ki je imela centralno ogrevanje na kurilo olje. Letos marca smo vgradili TČ s katero sem bil do en teden nazaj neskončo zadovoljen. No sedaj pa so se temperature spustile (pri na vseskozi od -2 do 1) in TČ se odtaja vsakih 40-60 minut, ter pri tem sploh ne more prav zadihati.

Hiša ima dve nadstorpji in ogrevamo gornje nadstorpje, ki ga TČ dovolj ogreje, če in samo če povsem zaprem radiatorje v spodnjem nadstropju. Dobro, TČ ni dovolj močna - pač napaka. 

Zanima me samo ali je sploh možno da bi k TČ dodal še manjšo peletno peč, ki bi TČ pomagala skozi dec/jan/feb. 

Torej zanima me ali je možno (brez dragih investicij seveda) k obstoječi centrali vezavi dodati dodatno peč (predvidevam peletno), ki bi jo lahko jaz pač prižgal, ko bi se mi zdelo in ona bi ogrevala vodo v istih ceveh, ki jih sicer ogreva TČ. Torej ISTE cevi na katere so po potrebi vezane dve peči ki ogrevata vodo.

Če je vprašanje neumno se opravičujem - na peči in energetiko se ne spoznam.

Za odgovore se zahvaljujem, hkrati pa mi odgovori o dejstvu, da TČ ni dovolj močna ne pomagajo. Kriv sem sam in ko bomo hišo res sanirali (okna, vrata,...) bo verjetno dovolj močna.
Zalogovnika ne omenjaš, torej ga najbrž nimaš. Z njim bi defrosti do neke mere bili manj občutni na radiatorjih, z vgraditvijo grelca ali dveh (po možnosti na ločenih fazah) bi pa TČ pomagal, ko več ne zmore.
Najprej, bi bilo dobro, da napišeš kakšno hišo imaš in katero TČ.
Ne vidim namreč smisla začasno kupovati peči na pelete.
Naj pač do sanacije hiše pomagajo el. grelniki
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Tudi jaz bi se pridružil temu vprašanju. Trenutno imam peletno peč odklopljeno vendar bi jo po 3 letih ( ekosklad ) namontiral nazaj. Vse priključke sem pustil tako kot so bili in peč samo priklopim. Peč bi bila vezana zaporedno s tč. Temperaturo bi uravnaval s štiripotnim ventilom. Razmišljam, da bi pri nizki zunanji temperaturi ( cca. -10 ) dodajal v sistem  35 do 40.C. S tem bi tč imela večjo količino vode ter bi se tudi lažje odtaljevala. Ko peči nebi potreboval bi jo s štiripotnim ventilom enostavno izločil iz sistema.

V dilemi sem samo zaradi cene peletov. Ko izračunaš izgube peči in dimnika si verjetno hitro na ceni kwh grelca, ki je v tč.
Če jo imaš, potem je to nobrainer. Montiraj in po potrebi vklopi. Tudi jaz mojo Stadlerco teram preko štiripotnega ventila, kadar mi pač ustreza.

Če pa tega ne bi imel, pa bi zaporedno namontiral cevni grelnik. Ampak to me privede do istega vprašanja kot ga je postavil sassapo: kakšno TČ ima stanovalec (da ta nima električnih grelcev)?
        Pozdravljeni,

Imam Weishaupt 8KW toplotno črpalko, ki ima v sebi 2x 3,5KW grelca, ki pa se še nista nikoli prižgala. Saj stvar je ravno v tem, ker sem 45 let živel v bloku, zdaj pa prvič v hiši in nisem še navajen. 

Nekaj je kriva tudi korona, ker bi morali biti obe študentki v LJ, tako pa sta doma in ena, ki se bo počasi osamosvojila ima sobo spodaj. 

pa kaj bi razlagal Smile, kdo bo to bral. Ko smo montirali TČ sem rekel da spodnjega nadstropja ne grejem oz. ga grejem minimalno da ohranjam neko temperaturo - mogoče 17-18°C. Eno izmed sob pa bi želel - po potrebi (mislil sem čez vikend) - zagreti bolj. Prejšnjo (mojo prvo zimo) je imela stara peč toliko toplotnih izgub da je odpadna toplota (kotlovnica je spodaj) min. ogrevala celotno spodnje nadstropje.

V glavnem zdaj imam "strah", da spodnjega nadstropja sploh ne bom mogel ogrevati, ker pač TČ ob nenehnem odtajevanju tega ni sposobna. 

Mislil sem, če bi šlo, da pač dodam še neko peletno peč, ki zagotovo ne potrebuje biti močna in na spletu vidim da preproste peletne peči 8-10KW, ki se lahko priključijo na centralno napeljavo stanejo 1000€ + delo mojstra - pa se mi to zdi sprejemljiv strošek za mirno spanje.

Prilagam pa še recimo 24urni graf včerajšnjega dne, kjer so:
* rdeča - barva zunanje temp (včeraj čez dan je šlo do +5, ponoči -5)
* črna hitrost vrtenja TČ (ali nekaj takšnega)
* zelena - željena temperatura vode
* rumena - dosežena temp. vode

Iz grafa vidim, da ponoči rumena prileza ravno do potrebne temperature, pa TČ že zmrzne in spet pade...

Ok, sem se razpisal - tukaj na forumu samo sprašujem, da vem ali je moja ideja sploh izvedljiva. Mogoče se čisto preveč obremenjujem (tako pravijo moja tri dekleta)... A kaj čmo - vprašati ni greh Smile

Hvala
Hmm sicer nevem kam oz. kako so priključili tč ter ali so stare priključke od peči pustili vendar sigurno je možno. Vrjetno bo potrebne nekaj predelave, če so staro peč odklopili pa na tistem mestu priključili tč.

Si prepričan, da potrebuješ tako visok dv pri trenutni zunanji temperaturi? Ker pri meni potrebujem max 36.C dv in nimam nevem kako super izolirane hiše. Temperatura v hiši je med 21 in 22.C
Zakaj ti pa želena temperatura tako skače gor in dol, vse od 0 pa preko 40stC? To bi ti moglo nihati kvečjemu v rangu 10stC. Kaj to imaš še kak korektor v sobi, ki daje ukaze toplotni, al se regulira zgolj glede na zunanje temperature (krivulja)?
Glede grelcev, kake imaš glavne varovalke?
Po grafu sodeč, je najprej potrebno ustrezno nastavit samo TČ. Kako pa imaš tole vezano? Da ni v sistemu morda kakšna kretnica? Po nihanju temp. bi rekel, da tudi z vezavo nekaj ne štima. Zakaj se grelniki ne vklopijo je zopet povezano z napačno nastavitvijo, sokriva pa je lahko tudi vezava.
Slike vezave.
Ni nobenega smisla, da razmišljaš o dodatnem kotlu, dokler ne veš, zakaj ti TČ ne deluje kot bi morala.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Jaz bi tudi najprej optimiral delovanje TC, ker dvomim da je vse optimalno nastavljeno. Tukaj nimam nasveta, razen to, da poslušaj kakšnega sassapota ali koga drugega ki je že nekaj časa v tem, in mu je delovanje in nastavitve TC vsaj v osnovi poznano ( in ni samo monter na papirju). Do takrat pa.mogoce v tisto kletno sobo montiras en oljni radiator, če ima s gornje nadstropje zadovoljivo segreto.
Sonce naj sveti vsak dan!
Pozdravljeni,

Slike vezave ne poznam Sad. Pač stara peč je šla (kompletno) ven in namesto tega so mi instalirali TČ. Elektriko vem da so vzeli iz različnih faz in da zunanja enota ter notranja enota (in/ali) gorilci niso na isti fazi.

Glede nastavitev sem seveda že govoril s serviserjem, ki se je povezal na mojo napravo in še nekaj nastavil... Bom seveda raziskal še vse v tej smeri tukaj samo iščem nasvet. Tudi sam bi zagotovo rad da se vse reši s TČ in če bi šlo bi bil pač zelo vesel.

Kot rečeno s TČ sem bil do 10dni nazaj neskončno zadovoljen, ker deluje BP, pokuri malo. Instalirali so mi jo 13.03.2020 in v marcu je bilo OK, četudi so temperature padle pod 0, vendar so se potem prej ali slej dvignile. Zdaj pa imam še 10 dni med -3 do +2 (in veliko vlage)...
Sliko vezave lahko narediš v kurilnici s telefonom ali fotoaparatom in jo priložiš sporočilu.
Matr, ko tole bereš, te kar strese. Nevednost kupcev in idiotizmi monterjev. Ufff, kaj vse ne gazi tega sveta?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ali kdo ve kaj več o novem proizvodu Biodoma, Turbo Rudi, kombinacija peletnega kotla in toplotne črpalke?
Če se ne motim je sassapo pred cajtom pogledal zadevo in ni bil najbolj navdušen.
1 2
Iskanje po temi