PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Huda vlaga/plesen v sobi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novembra sem se preselil v sobo 20m2 kjer imam hude težave z vlago oziroma plesnijo. Hiša je stara gradnja (okoli 80 let) z debelimi stenami, visokimi stropi (3m), podstrešje je v celoti leseno. V sobi je bila narejena hidroizolacija, na hodniku in v sosednji kopalnici je pa ni.

Ogravanje je z radioatorji. Ker pa ni bilo dovolj, sem se dodano občasno ogreval z invertersko klimo. Zelo hitro se je nabrala "črnina" okoli klime, ki je potovala čisto do konca 5m stene. Parkrat sem saniral, ampak se je vedno ponovila.

V tem času mi je tudi vlaga uničila posteljne letvice, ki so preperele in vse usnjene pasove in obutev.

Na notranji steni, ki meji s kopalnico je najhuje, ta stena je do višine dveh metrov rumenkasto rjava.

Medtem ko so se mi tla v enen kotu napihnila, tako da je pohištvo močno povešeno.

Na tleh je parket, ki je prekrit s peno in laminati.

Okoli klime je zgledalo takole:
https://deloindom.delo.si/uploads/thumbn...laga_8.jpg

Najbolj problematična stena:
http://shrani.si/f/2G/wL/NGB1Ydg/screens...20-15-.jpg

Plan je odstraniti parket in laminate, sanirati steno. Žal pa ne vem kje je izvor vlage, kaj bi priporočali?
Kaj bi bilo idealno položiti na tla in kateri omet/zaščito bi predlagali?
Na prvi sliki se vidi zelo intenziven toplotni most, na drugi bi pa lahko celo rekel, da nekje celo pušča voda?
Nujno, si dobi strokovnjaka, ki bo tole pogledal in ti podal ustrezno rešitev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
V kopalnici pušča, verjetno tuš kabina/kad.

Edit: me je prehitel
(20.9.2020 ob 15:22)Vampirtc Napisal: Novembra sem se preselil v sobo 20m2 kjer imam hude težave z vlago oziroma plesnijo. Hiša je stara gradnja (okoli 80 let) z debelimi stenami, visokimi stropi (3m), podstrešje je v celoti leseno. V sobi je bila narejena hidroizolacija, na hodniku in v sosednji kopalnici je pa ni.

Ogravanje je z radioatorji. Ker pa ni bilo dovolj, sem se dodano občasno ogreval z invertersko klimo. Zelo hitro se je nabrala "črnina" okoli klime, ki je potovala čisto do konca 5m stene. Parkrat sem saniral, ampak se je vedno ponovila.

V tem času mi je tudi vlaga uničila posteljne letvice, ki so preperele in vse usnjene pasove in obutev.

Na notranji steni, ki meji s kopalnico je najhuje, ta stena je do višine dveh metrov rumenkasto rjava.

Medtem ko so se mi tla v enen kotu napihnila, tako da je pohištvo močno povešeno.

Na tleh je parket, ki je prekrit s peno in laminati.

Okoli klime je zgledalo takole:
https://deloindom.delo.si/uploads/thumbn...laga_8.jpg

Najbolj problematična stena:
http://shrani.si/f/2G/wL/NGB1Ydg/screens...20-15-.jpg

Plan je odstraniti parket in laminate, sanirati steno. Žal pa ne vem kje je izvor vlage, kaj bi priporočali?
Kaj bi bilo idealno položiti na tla in kateri omet/zaščito bi predlagali?

Če si s s klimo ogreval, okoli nje ne bi smelo biti plesni.

Sicer pa je tukaj lahko vse sorte v igri, ali toplotni most, ali talna vlaga ali puščanje v kopalnici. Glede na opis, bi rekel da kar vse troje hkrati.

Najprej preveri, če je v kopalnici vse OK z napeljavo.Nato komplet omete pošpohtlaj (nosi masko Big Grin , vsaj FFP2, plesen je zelo nezdrava za vdihavat), posesaj, namaži s Cloxom in nato 2x Jupol Citro čez.
2. opcija za stene: ko jih boš pošpohtlal in Clox, nalepi gor vsaj 3-4cm XPS. Nato lepilo+mrežica+lepilo, pokitaj in pobeli. Na stenah ne bo več plesni (bo pa še vedno kondenz zadaj na stiku XPS-stena, vendar bo stanje vsekakor boljše kot zdaj.
Pišeš da je bila narejena hidroizolacija, kje, po tleh? Močno dvomim, da bi potem dali gor parket in čez njega laminat. Huh
Na tleh odstrani vse, vključno s parketom. Potem pa napiši, kaj je sploh spodaj.

Nato pa zrači, ogrevaj in še enkrat zrači. A sem že napisal da redno zrači?
Ker če so ti splesneli še pasovi, to pomeni da nič ne zračiš oz. mnogo premalo. Kako pa je bilo poleti v vročini?
Hvala! Evo vse odstranjeno. Najhuje je okoli dimnika. Prilagam slike. Stena je še na višiji dva metra mokra.

(24.9.2020 ob 15:04)Vampirtc Napisal: Hvala! Evo vse odstranjeno. Najhuje je okoli dimnika. Prilagam slike. Stena je še na višiji dva metra mokra.

Priložene datoteke Predogledne slike

Huh, saj tukaj se ti bo pa še kakšna riba vi mišelovko ujela, tolk fajhta!!
V radiusu dimnika okoli meter in pol so tla popolnoma mokra. Čisto spodaj je beton, potem parket, potem pena, potem iverne talne plosce, pena in laminat.Vse mokro.
Res se je premalo zračilo.
Plan je, da se sedaj vse odpre, izsuši s sušilno napravo in opazuje, če kje opazno teče.

Parket je razpadel, morda je problem da je bil ujet in ni dihal in se napil z vlago.
Tudi po stenah je bila pralna barva, ki je preprečevala dihanje stene. 
Hidroizolacija je v sobi, ne pa pod stenami.

Kolega priporoča da prebarvam z apnom na koncu. V kopalnici ni videti karkoli narobe, bom pa poklical vodovodarja ko imam vse sanirano.

Sprašujem:
a je možno, da voda teče skozi dimnik ali ta toliko kondenzira?
(24.9.2020 ob 15:52)zabex Napisal: Sprašujem:
a je možno, da voda teče skozi dimnik ali ta toliko kondenzira?

Je možno, saj je mrtev dimnik. Tudi tega odpiramo in se bo zapolnil, razen če bi ga uporabil za prezračevalni sistem.
Vlaga ob drugih stenah je samo ob robovih par cm. Na sredini je parket suh. Tudi ostale stene so suhe.

Poleti se je skos zračilo, ni bilo plesni na steni. Je pa bil vonj in vlažnost  okoli 60, zjutraj pa okoli 70 do 75 če nisem imel odprtih oken.

Druga slika v prvotni objavi ni iz te sobe, je samo podobno, ampak najhuje je bilo okoli klime in potem se je črn pas vlage vlekel še v isti višini kot je klima proti problematični steni. Medtem ko se v drugi smeri kjer je zunanja stena vlaga ni širila. Tudi na stropu in v kotih je bilo čisto malo.

Dimnik odprt, poln saj, niso mokre.

Tole skoraj nemogoče, da bi bilo samo od kondenza, sploh ker je samo na 1 koncu. To mora nekaj puščati, ali vodovod, ali odtoki ali pa dež preko dimnika.
Vampirtc,
berem in gledam slike , pa nekam to ne gre; daj nalimaj slike od zunaj kako se vidi raufank.
Lep pozdrav
(25.9.2020 ob 21:45)som16 Napisal: Vampirtc,
berem in gledam slike , pa nekam to ne gre; daj nalimaj slike od zunaj kako se vidi raufank.

Danes recimo dežuje in ni videti, da kje teče.

Okoli klime na spodnji sliki huda vlaga (črna), pozimi.

Vampirtc ,
tole " od dons na juter " ni moglo ratat!!
Ali si tu podnajemnik ali kaj? Je to vaše stanovanje? Je že prej puščalo?
So predlagali, dej poglej kako je z razvodom v kopalnici.
Kaj je nad tvojo sobo? Kje imaš kakšne vertikale?
Lep pozdrav
(26.9.2020 ob 08:59)som16 Napisal: Vampirtc ,
tole  " od dons na juter " ni moglo ratat!!
Ali si tu podnajemnik ali kaj? Je to vaše stanovanje? Je že prej puščalo?
So predlagali, dej poglej kako je z razvodom v kopalnici.
Kaj je nad tvojo sobo? Kje imaš kakšne vertikale?

Ne, moje je, ampak nisem živel tukaj že 10 let. Prejšnji ni imel tako resnih težav, smo pa res to steno že enkrat sanirali (na novo narejeni omet samo spodaj), kar pomeni, da pri tej steni so že prej bile težave in obstaja možnost, da se je to nabiralo že leta.
Vertikale so vodni odtoki? Če, potem so na hodniku.
Vodovodar pride naslednji teden.

Izposodil si bom še termo kamero (sicer za elektroniko) in upam, da se bo videlo.

Nad sobo je podstrešje, zapuščeno, vse v lesu, se ne ogreva. Sem že iskal če bi kje streha spuščala, pa se ne vidi. Verjetno se bo s termo kamero.
1 2
Iskanje po temi