PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Izvedba fronte frčade

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ko sem obnavljal ostrešje in izdelal frčade, smo boke zaključili na finiš s kleparskimi oblogami. Fronte frčad so ostale surov les, ker sem potem kasneje vgradil okna in tako je tudi ostalo do zdaj.
Sama fronta frčade je bila izdelana iz treh stebrov 20x20 cm in lege na vrhu. Stebri so se postavili in sidrali v venec parapetnega zidu. V izdelane odprtine (venec-lega in steber-steber) so se vgradila lesena okna.

Najprej sem imel idejo, da bi tudi fronto frčade (vse kar je lesenega) izvedel v kleparski oblogi. Prav tako špalete do okvirjev oken. Potem pa sem malo podvomil zaradi tega, ker v tem primeru ne bi bilo izdelanega zračnega mostu. Bila bi kar kleparska obloga direktno na lesenih stebrih in legi, kar mi ni všeč zaradi potencialnega pojava kondenza in nezmožnosti sušenja le-tega zaradi pomanjkanja prezračevanja, ker ni zračnega mostu. Boke smo izvedli tako, da ima zrak možnost krožiti iz osnovne poševnine ostrešja preko boka v poševnino ostrešja frčade.

Ima kdo kakšen pameten predlog, kaj bi bilo tu dobro storiti? Trenutno objavljam na hitro, bom pripel še kakšno skico kasneje, če kaj ni jasno.
grega09,
če sem prav razumel, bi rad izdelal prezračevano fasado na čelni strani frčade. V redu. Kleparska obloga ne more biti na stebrih ker boš vgradil toplotno izolacijo. Obloga bo na podkonstrukciji.
Ja, razmišljal sem o prezračevani oblogi na fronti frčade oz. se sprašujem, če je nujna.

Glede tiste izolacije na legi frčade in stebrih se ne bom preveč obremenjeval. 20 cm lesen steber ima toplotno prestopnost nekje 0,7 W/m2K. Dvoslojna okna, ki so vgrajena v te odprtine pa nekje 1,3 W/m2K, tako, da bomo s tistim pol kvadrata lesene konstrukcije preživeli brez neke izolacije.
Boki frčade pa so narejeni tako, da je na zunanji strani 10 cm Termotop, znotraj pride pa še 16 cm volne. Nad Termotopom je parna ovira (sekundarna kritina) in potem zračni kanal za pod kleparskimi oblogami.
Fronte na žalost nisem mogel izdelati na enak način, ker sem čakal na okna še potem kar nekaj časa in bi se vse skupaj s krovci zavleklo.

Zanima me kaj lahko pričakujem na dolgi rok, če naredim kleparsko oblogo direktno na lesene stebre. Oziroma sem razmišljal, da bi vmes izdelal plast nečesa, ki bo les ščitil pred vlago, ki se lahko naredi na notranji strani kleparske obloge. Tu bolj iščem ideje oz. izkušnje koga, ki je že kaj podobnega delal. Saj teh kukerlov je v Sloveniji neskončno mnogo, tudi takšnih s kleparskimi oblogami.
Sem se zatipkal. Nad Termotopom je paroprepustna folija, seveda. Pa nima veze s fronto frčade, pa bolje da prav napišem Big Grin ...
Iskanje po temi