Gradnja in obnova > Klasična gradnja
Protipotresna gradnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protipotresna gradnja
#1
Pozdravljeni,

po nasvetu zidarja smo pri gradnji prišparali tako, da kakšnih preklad nismo naredili, tudi kakšna vez je manj, tudi plošča ima kakšnih par centimetrov manj, naknadno smo se odločili vgraditi še centralno prezračevanje, kar pomeni, da je na določenih koncih tudi preštemana, določene vezi pa odfleksane. Zidar trdi, da ni to nič problematičnega, saj arhitekti delajo bistveno prenormirano. Glede na to, da je iz prakse, sicer bolj verjamem njemu, kot pa arhitektu, ki je bolj doma v teoriji, ampak me po potresu na Hrvaškem vseeno malo grize, če smo naredili kaj narobe. Je zaradi zgoraj omenjenih zadev lahko kakšna težava? Inšpekcija ni noben problem, saj smo čez vse lepo dali fasado, noter pa armstrong in noben ne more vedeti, da je kaj narobe...
#2
Moj odgovor ne bo uporaben, ampak, če ste iz kakšnega potresno dejavnega območja in bi po kakšnem potresu hiša kaj napokala, bo zidar, ki mu tako zaupate tudi nosil kakšno odgovornost?
#3
Mislim...najbrz bo stalo. Je pa noro, da na tako pristajas. In koliko si prisparal? 


Preklade so z namenom, veti tudi. 

Se vedno pa verjamem, da si to napisal iz provokativnost.
#4
In koliko si prisparal?

Preklade so zastonj, ce pogledas za celo bajto te stanejo manj kot en rekurperator.

Sicer ce pride konkreten potres je vrjetno vseeno za par preklad in mrezo, pade v vsakem primeru.

Je pa zanimivo, da sparas pri osnovi (zakaj pa si dal rekurperaciji v hiso, ce zelis prihraniti)?

Ocitno sem jaz cuden, ker sem naredil obratno, dal vec armature un dolocene stvari ojacal- ceprav je bilo po nacrtu vse OK - ampak je stroka rekla da bolje narediti tako in tako in ponekod dati drug tip mreze... me je sicer prisli kak EUR vec ampak....

Z zidarjem pa podpisita pogodbo, kot ze opisano zgoraj, da on nosi posledice....
#5
Če praviš, da mu zaupaš potem ne vidim problema. Do potresa pa tako ne boš vedel ali bo sedaj zdržalo ali ne in kakšne bodo posledice (mogoče celo brez potresa). Arhitekt je izračunal in imaš njegovo besedo zapisano s katero potrjujejo, da bo vse ok, od zidarja pa imaš samo besedo za katero si skoraj upam staviti, da sedaj ne bo imel jajc podpisati in overiti, da zatrjujejo, da bo zdržalo.

Ste pa prihranili, tako da ni težav.
#6
Me pa zanima ktera preklada je lahko "viska"... prekinjene vezi so tudi vedno fajn...

Btw v zagrebu ni bil hud potres. Ni bil svoh ampak nek extrem tudi ni bil.

"Pretiravanje" statikov ni zato da hisa v potresu ne bo popokala. Je zato da se hisa v hudem potresu ne bo zlozila ti na glavo.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#7
Bo pa zanimivo vrati grajanje zavarovalnic kako ne izplačajo ker se bo hiša sesula v potresu. Me prav zanima, kaj bo takrat.
Zaradi takega kiksa - zavarovati proti potresu ali škoda denarja ker izplačila itak ne bo? Potem pa kupi kakšno hišo če pa ljudje zaupajo raje zidarjem, da ni treba dati kot pa uradnim izračunom, ki zagotavljajo da hiša zdrži čimveč.

škoda da takšni kasneje ne objavljate svojih poročil ko pride do česa....
#8
(29.3.2020 ob 12:19)firefly Napisal: Btw v zagrebu ni bil hud potres. Ni bil svoh ampak nek extrem tudi ne
cca 20/25 km ravne linije smo od epicentra
verjemi, da je orng treslo...Dobova(če poznaš) je bilo skoraj kot v epicentru....Sicer pa najmočnejši potres zadnjih 140 let v teh krajih

cca 2 leti nazaj je bil epicenter cca 2 km od nas (na 1 november je bilo) 4,3 ....niti pol toliko ni rukalo kot sedaj, je bolj les škripal v mansardi...

#9
@ Sašo
Orng tresenje oz potres se ne meri po občutku, sam sem bil v 9 nadstropju, kar pomeni še precej več zibanja je bilo zanimivo in tudi malo neprijetno,
ampak se meri v številkah in 5 stopnja NI hud potres, če bi bil vsaj približno hud ne najhujši, da se razume bi se stare zgradbe v Zagrebu sesule ne pa da je tu in tam padel kakšen cigel, ker ga 100 let stara malta ni več držala in je samo stal na steni od lastne teže.
Poglej si kako je izgledala po približno hudem potresu Ljubljana ali Bovec, da se omejim na Slo.
#10
https://mobile.twitter.com/usgs_seismic/...1742943232

Tale posnetek je zanimiv. Tudi po ostalih slikah iz Zagreba se vidi, da je padlo veliko parapetnih sten, ki so grajene iz starejših opek in niso zgoraj varovane z AB vencem. Ko bo enkrat hujše streslo, se slabo piše. Enako velja za Ljubljano, kjer so objekti starejši.
#11
Tud jst sem v mansardi plesal po postelji. Ostrešje je orng škripalo. Pa vendar to ni močan potres... Ja, vsak potres je odveč. Ma vseeno... Kot zanalašč mi je učeraj dal youtube ta predlog:

https://www.youtube.com/watch?v=2t2xxKMN-Ic

Če bi pri nas tako treslo... Bi bila kriza... Na srečo naj ne bi. Nikoli. Naj...

Drgač pa razlika med 5,1 (pri nas LJ) in 5.5 (zagreb) je ogromna.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#12
Mimogrede, magnituda potresa ni glavni pokazatelj vpliva potresa na zgradbe. V stroki operiramo s pospeški tal. Npr. določena sestava tal lahko močno poveča ali zmanjša pospeške. Bom poizkušal najti podatke za zadnji potres v Zagrebu.
#13
A ni europska lestvica osnovana na "ucinkih" v okolici?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#14
Eno je lestivca s stopnjami drugo pa kot je omenil wolfram pospešek tal ta je veliko bolj pomemben pri samem projektiranju. Wolfram, če najdeš prosim objavi, sem nekaj iskal, ker me je isto zanimalo pa nisem našel.

Kar pa se prve objave tiče pa, škoda besed. Tudi, če je provokacija, takšnih poenostavitev vidim na terenu pri novogradnjah vsaj v 50% primerih.
#15
(28.3.2020 ob 23:50)Dawid Napisal: In koliko si prisparal?

Preklade so zastonj, ce pogledas za celo bajto te stanejo manj kot en rekurperator.

Sicer ce pride konkreten potres je vrjetno vseeno za par preklad in mrezo, pade v vsakem primeru.

Je pa zanimivo, da sparas pri osnovi (zakaj pa si dal rekurperaciji v hiso, ce zelis prihraniti)?

Ocitno sem jaz cuden, ker sem naredil obratno, dal vec armature un dolocene stvari ojacal- ceprav je bilo po nacrtu vse OK - ampak je stroka rekla da bolje narediti tako  in tako in ponekod dati drug tip mreze... me je sicer prisli kak EUR vec ampak....

Z zidarjem pa podpisita pogodbo, kot ze opisano zgoraj, da on nosi posledice....
Preveč armature tudi ni vredu. Stavba mora v potresu tudi malo "zamigati", poglejte si naprimer japonske zelo stare lesene hiše in paviljone, in koliko potresov so že dale skozi. No njihova skrivnost je v tem da nimajo niti enega žeblja, ko strese, se stavba zaziba skupaj z tlemi. Pravtako ni vsaka arhitekturna zasnova dobra za potres, mehke etaže, hude ekscentričnosti in nesimetrije ne reši noben statik (brez sprememb v arhitekturi seveda).


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »