PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Termostatski ventili in obtočna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pred kratkim smo na radiatorje v hiši montirali termostatske ventile. Glavna kontrola delovanja obtočne črpalke še vedno ostaja termostat na steni.

Vprašanje: prej je bilo tako, da se obtočna črpalka ustavila, ko je bila pač dosežena nastavljena temperatura. Sedaj pa je nastavljena nekoliko višja temperatura na termostatu na steni, na radiatorjih pa odvisno od prostora. Zanima pa me, koliko je  škodljivo za obtočno črpalko, če ta deluje, termostatski ventili pa so zaprti na vseh radiatorjih? Vem, da obstajajo modernejše črpalke, ki to uravnavajo, pri nas pa je še vedno stara Grundfosova.
Tam, kjer je sobni termostat, itak nimaš termostatskega ventila, ali?
Vsaj logika veli tako.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Meni je 15 let obratovala OČ non stop, ko sem ogreval prostore pa je še vedno OK. Med obratovanjem pa porablja elektriko tudi če obratuje po nepotrebnem...
Kot je že napisal @Fery- v prostoru kjer je sobni termostat daj termostatski ventil na max ali ga kar odstrani. Termostat pa ti naj še naprej izklaplja OČ.
Termostatski ventili so sedaj povsod, tudi tam, kjer je termostat. Jasno mi je, da bi bilo idealno, da je termostat v najhladnejšem prostoru. Sedaj ni tako, zato je malo več mahinacij in radiatorski ventili tam ne morejo biti odprti. To bom pač rešil z nekaj triki.

Zanimalo me je, če slučajno lahko prihaja do kakšnih težav, ko se recimo zaprejo vsi ventili na radiatorjih, obtočna črpalka pa deluje naprej. Verjetno sicer ne.
V kopalnici odstrani termostatsko glavo, ter odpri ventil.
Tam kjer imaš termostat, ne potrebuješ termostatske glave. Daj navaden ventil in ga pripri toliko, da uravnotežiš ogrevanje v ostalih prostorih.

Ne razumem pa to teorijo termostata v najhladnejšem prostoru. Za moje pojme s termostatom prilagajaš temperaturo v bivalnem prostoru, kjer želiš, da temperatura najmanj odstopa (običajno dnevna soba), ne pa neki hodnik ali stopnišče.........
(22.2.2020 ob 09:32)Homer Napisal: Tam kjer imaš termostat, ne potrebuješ termostatske glave. Daj navaden ventil in  ga pripri toliko, da uravnotežiš ogrevanje v ostalih prostorih.

Ne razumem pa to teorijo termostata v najhladnejšem prostoru. Za moje pojme s termostatom prilagajaš temperaturo v bivalnem prostoru, kjer želiš, da temperatura najmanj odstopa (običajno dnevna soba), ne pa neki hodnik ali stopnišče.........

Vzemi tale najhladnejši malo z rezervo. Pravilneje je v termostat v prostor kateri se najhitreje ohladi, najhitreje izgublja temperaturo. Zakaj pa ti je sedaj verjetno jasno.
Ne strinjam se....
Vsak pa lahko naredi kot mu paše!
(22.2.2020 ob 18:19)Homer Napisal: Ne strinjam se....
Vsak pa lahko naredi kot mu paše!

Lahko poveš zakaj?
Zato ker je najhladnejši prostor običajno nebivalen in je popolnoma vseeno če je tam temperatura stopinjo gor ali dol.

Regulacija temperature s sobnim termostatom in vklapljanjem in izklapljanjem črpalke, pri kolikor toliko razvejanem sistemu ogrevanja, je najslabša možna izbira, saj tudi tiste radiatorje ki imajo termostatske glave (torej neko zvezno regulacijo) siliš v režim delovanja ON-OFF. In seveda tudi v primeru tistega prostora, ki se hitreje ohlaja, je to pač zardi ON-OFF režima ogrevanja.

Daleč boljša varianta je z mešalnimi ventili in zvezno regulacijo + termostatski ventili če je potrebno.
@dunda je 2 x že vprašal, če je kaj narobe, če črpalka deluje takrat ko so vsi radiatorji zaprti, vi mu pa vse drugo razlagate...........
Saj je bilo odgovorjeno in to najmanj 2x:

-V kopalnici odstrani termostatsko glavo, ter odpri ventil.

-Tam kjer imaš termostat, ne potrebuješ termostatske glave

Kar pomeni, da mu je bilo svetovano, da naj ima nekaj stalno odprto, oziroma delno odprto
... jaz sem razumel, da sprašuje, če mu lahko črpalka pregori, v primeru da so vsi radiatorji zaprti. Confused

Poznam enega ki ima enako na vseh radiatorjih termostatske ventile, s sobnim termostatom bi rad pa le krmilil časovni program - da se mu ponoči črpalka ugasne...

No kaj se zdej zgodi s pumpo , če laufa v zaprto cev - takrat ko so vsi radiatorji zaprti, zdej pa že mene zanima ?  Big Grin Big Grin
Je kakšna elektronika notr pri novih da to ugasne al se pregreje in crkne...
Tako dolgo, kot je črpalka v vodi ne bo crknila. Pač mleje stalno isto vodo, katera jo hladi, da se ne pregreje. Tudi črpalka za vodo (npr. domači hidrofor) ne crkne, če npr. odpove tlačno stikalo in skozi laufa pri zaprtih pipah.
Kakšen dan sem odsoten, pa kmalu vojna :-)
Hvala vsem za odgovore, saj sem načeloma razbral. Vsaka hiša ima svoje značilnosti in tudi v svojem primeru moramo sami najti najustreznejšo nastavitev.

V osnovi pa me je zanimalo, ali je škodljivo za obtočno črpalko, če se vsi termostatski ventili zaprejo (ko se pač segreje), črpalka pa še kar deluje. Vmes sem govoril tudi s "toplovodarjem" in je potrdil vaše pisanje (da ni panike).
1 2
Iskanje po temi