PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave ozemljitev - valjanjec ali bakrena žica

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zdravo,

v kleti na sredi imam glavno razdelilno omarico, kjer mam ozemljitveno zbiralko. Sedaj bi jo moral zvezat z valjancem na dvorišču v jašku.

Ali naj pridem ven iz kleti z enožilnim bakrenim kablom fi35-50mm2 (z ustrezno protivlažno kapo) ali z inox valjancem?

Če z valjancem, ali naj grem pod ali nad izotektom/(hidroizolacijo talne plošče)?

lp,
(18.2.2020 ob 20:13)ophidian Napisal: zdravo,

v kleti na sredi imam glavno razdelilno omarico, kjer mam ozemljitveno zbiralko. Sedaj bi jo moral zvezat z valjancem na dvorišču v jašku.

Ali naj pridem ven iz kleti z enožilnim bakrenim kablom fi35-50mm2 (z ustrezno protivlažno kapo) ali z inox valjancem?

Če z valjancem, ali naj grem pod ali nad izotektom/(hidroizolacijo talne plošče)?

lp,
Jaz sem za ozemljitev iz elektro omare do valjanca na dvoriscu povlekel bakren el kabelj 10mm2
...verjetno si potem dal na koncu kabelski čevelj in kako si zaščitil proti koroziji?
Kabel čevelj mi je stisnil v trgovini na kabelj v valjanec sem svetal luknjo fi8 in povezal z vijakom, vse skupaj sem zavil z izolirnim trakom pahnil v cev po kateri je prišel kabelj in potem še skupaj zalepil cev in valjanec z izolirnim trakom...
Jaz ti predlagam povezavo z bakrenim vodnikom, ki ga na valjanec pritrdiš z namensko križno sponko za kontakt bakra s pocinkanim železom. Ali boš ta vodnik peljal nad ali pod hidroizolacijo je vseno. Vsekakor boš moral naredti najmanj en preboj izolacije, ki ga boš zatesnil.
ok, hvala.
Spoje z valjancem, ki so v zemlji je najboljše premazeti z ibitolom, ne pa povijati z izolir trakom.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Žal mi je, da nisem fotografiral stanja pocinkanega valjanca po 3-4 letih v zemlji.... Bil je zakopan kot ozemljitev pod tipsko Prebilovo omarico od Elektra. Dobesedno ni bilo več nič od njega.
Zame osebno je pocinkan dober le za temeljno ozemljilo. Za v zemljo pa inox, če želiš, da tudi po veliko letih še vedno opravlja svojo funkcijo.
Takšnih primerov res ni malo, vendar so to posledica nepravilne rabe in polaganja pocinkanega valjanca. Ni primeren za zemljišča, ki vsebihejo kakšne soli, n.pr. obala, potem ni primeren za polaganje v bližini elektrificiranih železnic, kjer se pojavljajo uhajavi enosmerni tokovi. itd. Drugi vzrok je nepravilno polaganje. Valjanec je potrebno polagati na očiščena tla brez grobega ali drobnega kamenja. Kjer so tla pretežno kamnita, je potrebno valjanec obsipati s presejano zemljino. Obvezno pa je potrebno valjanec polagati v pokončni legi, kar pa se pogosto ne dogaja, ker valjanec polagajo ali gradbeniki ali investitorji sami brez strokovnega nadzora.
Povdaril bi samo, da je bil valjanec postavljen iz strani Elektra. Mi smo prišli do njega, ko smo kopali kanal do zun. omarice za polaganje svojega kabla do hiše.
Po 25ih letih sem razkopaval betonirano dvorišče in prišel do valjanca od Elektra do zunanje omarice.
V zemlji, ga je bilo le še pol metra, naprej pa le rjasta sled, potem pa niti sledi ne več.....

Zamenjal sem z bakrom in po naslednjih 20ih letih je bil tak kot prvi dan .......

Vse je odvisno od tal!
Jaz imam valjanjec v betonski plošči, na vsakem vogalu gleda ven en konec..
En konec je (oz. naj bi bil) vezan na zemljo v omarici števca.

Za ostale mi pravi električar, da bi jih vezal na žlebe..
Ali in zakaj je to potrebno?
Kako imaš ozemljitev dejansko narejeno ne vem. Če imaš tako, kot glede na tvoj zapis predvidevam, je povsem narobe. Plošča po vsej verjetnosti leži na hidroizolaciji, torej nimaš nobene ozemljitve. Verjetno ti je tisti, ki ti je takšno ozemljitev naredil, predvidel tiste štiri konce za povezavo na strelovod, ki ga pa očitno nimaš. Če hočeš imeti prav, potem skoplji okoli hiše (če se seveda še da) jarek globine ca 0,6 do 0,8 m in vanj položi pocinkani valjanec. Nanj potem poveži tiste štiri konce. Obvezno pa moraš ozemljitev pripeljati v svoj razdelilnik, medtem ko v priključno merilno omaro ni nobene potrebe oz. je v določenih primerih lahko celo škodljivo.
Če kopati več ne moreš, potem vsaj zabij, pri vsakim koncu valjanca, v zemljo ozemljitveno sondo ca 2 m.
Če nimaš strelovoda, potem tudi žlebov ni treba vezati na valjanec.
Nimam strelovoda in ga ne planiram.
Ta valjanec v plati je bil mišljen kot “dodatek” zemlji (kao “za ziher”).
Drugače imam zemljo vezano od transformatorja, ki je relativno blizu in bi morala biti ok..

Ozemljitvena sonda je končni fazi lahko tudi npr. navadna železna šipka?
Lahko bi bila tudi navadna šipka, samo hitro ti jo bo požrlo. Sonde so običajno pocinkane ali rostfrei cevi.
Ker imaš pač zatečeno stanje, ti predlagam, da vsaj tiste konce zakoplješ.
Iskanje po temi