PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke - moč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

veliko prebral, in veliko se naučil.

Vendar kot velikokrat omenjate, sama lokacija hiše in specifikacije le te, vplivajo na izbiro toplotne.

Torej, situacija..

Hiša se nahaja v Grosuplju. Še ne živim tam, vendar kolikor vidim, je zjutraj kar gosta megla, in tudi kakšno stopinjo ali dve manj kot v okoliških krajih (mislim na Ivančno Gorico).
Hiša grajena iz opečnega cegla, zunanje stene obložene z notranje strani še z 10cm siporeksa.

Ogrevanje bo talno, cca 270m2. Tri etaže. Fasada bo okoli 20cm. Okna nova trislojna, 7 komorna, PVC.

1 vhodna vrata, PVC-ALU in garažna vrata v pritličju. Pritličje je delno podkleten z treh strani. Te tri strani bodo imela 10cm stirodurja.
Balkon po celotni strani (8,5m). Tudi ta bo izoliran, vendar ne toliko kot bo fasade (manj), bo pa izoliran iz vseh treh strani.

Med etažami (tudi v pritličju), bo pod estrihi 8cm izolacije. Estrihov, pa naj bi prišlo 6cm.

Nad mansardo, bo vsaj 20cm termotop izolacije (verjetno več, oziroma kolikor se bo pač dalo, glede na to da bomo z knaufom strop zaprli).

Razmišljam o klima izvedbi, in sicer Mitsubishi. Lahko predlagate tudi kakšno drugo, seveda. 
Predvsem pa je point tega posta, da bi mi lahko kdo pomagal izbrati potrebno moč. Namreč od ponudnikov, sem dobil vse možno. Od 8kw, pa vse do 16kw.

Zanima me vaše mnenje, okoli tega, namreč razpon sugestirane moči, je prevelik, da bi se lahko smiselno odločil.

Lp
Gašper
A jim nisi povedal kakšno moč rabiš? Kako pa naj vedo, po kvadraturi, čez prst?
Jaz bi vzel 16 kW.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Bajta bo odlično izolirana, je pa velika. Kot se velikokrat poudarja je odvisno od naprave in modela, saj je eno papir, drugo pa kar v realnosti da od sebe. Jaz bi na tvojem mestu iskal bolj v spodnji polovici razpona 8-16 kW.

Če pa imaš narejene izračune toplotnih izgub objekta pa bo izbiranje "ta prave" toliko lažje.
Nima, je prst oslinil na parceli pri minus 5 in jih o tem obvestil.
Saj je lepo napisal.
Karkoli mu prodajo, bo ob prvi težavi spet tukaj gor pisal, da so ga na suho.

Jaz imam sicer le 180 m2, pa ji je dobesedno dolgčas na, recimo, 4 kW.
Več kot 6 ur dnevno se v tej zimi še ni vrtela.

Aja, BTW, čez oslinjen prst, razlika porabe in potrebne moči med notranjo 21 in 24 stopinj, je okrog 25%. Pri minus 10 in naprej, pa še več. Tako da tudi ta podatek ni za odmet.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Da odgovorim... Delamo obnovo hiše, tako da toplotnih potreb/izgub ni računal nihče.

Glede željene notranje temperature pa je tako, da bi želel okoli 23-24 stopinj.

Sanitarna voda se bo tudi ogrevala, in sicer za 4 osebe (štiričlanska družina).

Bi me zanimalo, kdo bi mi lahko izračunal kakšno moč potrebujem, če tega ponudniki toplotnih ne znajo?

Fery, kar se tebe tiče, pa vidim da neke konstruktivne kritike nimaš. Bi lepo prosil če se vzdržiš komentarjev v tej temi. Če boš lahko.
Upam predvsem na kakšen nasvet drugih, bolj kredibilnih oseb kot si ti. Lahlo tudi svetuješ, samo žal ne s takimi komentarji kot jih daješ. Žal se prvič srečujem z nakupom toplotne, in veliko znanja o tem kaj in kako nimam. Zato sem se tudi obrnil na forum in monterje toplotnih.

Največ glasov od ponudnikov, ima trenutno kakšna 14kw različica.

Sicer pa mogoče bi rad prišel do take stopnje kot si ti - - > montiraš toplotno in pozabiš. Ravno zato bi rad sedaj opravil pravilen nakup, zadnje kar želim je da se ubadam z mrzlo hišo in težavami.
Ker bomo vsi ocenjevali na uč, bi jst rekel 10-11kw bi tole zmogla bp. Mogoče celo 8 kw glede na to, da forumaš popson31 ima nekaj takega kvadraturo in tudi dobro izolirano hišo in mu Mitsubishijeva 7.5kw ogreva bp, bivalno temp. mislim da ima med 21 in 22C. To so podatki tko iz glave, za njegovo hišo.
Sam imam 7.5kw, 180m², vse talno, kar nekaj balkonov, 16cm izolacije okoli, 25cm pod streho, 6-12cm pod estrihom v pritličju, 23°C bivalna temperatura povsod. TČ zmore bp, sanitarno vodo ne grejem z njo.
Kot je @pentax napisal, imamo mitsubishi TC moci 7.5kW, ki ogreva cca 205m2 od skupno 240m2. V letu in pol brez nekih tezav ali izpadov. Tudi kaj se stroska na mesecni in letni ravni tice, sem zadovoljen, TC upravicila svoj namen.

Glede OP se pridruzujem mnenju nekaterih zgoraj, da bi 10-11kW TC morala bit OK za teh 270m2, ce bo res vse tako izolirano kot je napisano. Vseeno pa bos tukaj moral zaupat monterju, kar pa nebi smela bit tezava, ker jih imas na forumu ene par, ki so vredni zaupanja Wink
(15.1.2020 ob 20:42)Popson31 Napisal: Kot je @pentax napisal, imamo mitsubishi TC moci 7.5kW, ki ogreva cca 205m2 od skupno 240m2. V letu in pol brez nekih tezav ali izpadov. Tudi kaj se stroska na mesecni in letni ravni tice, sem zadovoljen, TC upravicila svoj namen.  

Glede OP se pridruzujem mnenju nekaterih zgoraj, da bi 10-11kW TC morala bit OK za teh 270m2, ce bo res vse tako izolirano kot je napisano. Vseeno pa bos tukaj moral zaupat monterju, kar pa nebi smela bit tezava, ker jih imas na forumu ene par, ki so vredni zaupanja Wink

Sassapo, telmos, se kdo?
Rabis samo enega, zato bo cist OK, ce kontaktiras katerega izmed teh dveh za ponudbo. Vec ponudb bos imel, bolj bos neodlocen. Sej ves, veliko babic kilavo dete Smile
(15.1.2020 ob 20:42)Popson31 Napisal: Kot je @pentax napisal, imamo mitsubishi TC moci 7.5kW, ki ogreva cca 205m2 od skupno 240m2. V letu in pol brez nekih tezav ali izpadov. Tudi kaj se stroska na mesecni in letni ravni tice, sem zadovoljen, TC upravicila svoj namen.  

Glede na izolacijo in talno tud jst menim, da bila 10-11kW kišta povsem OK. Morda bi šlo tudi z 8kW, pa vendar gre za obnovo, zihr se kje pojavi toplotni most, tudi pod estrihi ne bo ekstremne debeline EPS...
Z dobrimi nastavitvami mirovanja jaz bolj zagovarjam malo predimenzionirano, saj laufa tišje in je manj obremenjena.
Moraš se zavedati, da sama moč izražena v kw ne pove kaj dosti. Ravno Mitshubishi ima najvišji razpon moči z istim kompresorjem. Tako 8 kot 16 kw naprava ima enak kompresor. Če si odločen zanj, ti več kot 10kw nikakor ne priporočam. Z višanjem papirne moči v klima segmentu pridobivaš na moči pri višjih zunanjih temp. ko sploh te moči ne potrebuješ.
Imaš veliko hišo in praviš še deloma podkleteno. Tukaj zelo pazi kako boste izvedli termo izolacijo, kajti pri veliko adaptacijah (in tudi novogradnjah) lahko ta del predstavlja kritično energijsko točko. Velikokrat se zgodi, da hiša ogreva okoliško zemljino. Brez videnega je vse bolj tako. Če želiš prilepi slike, iz slik se da veliko razbrati.
Ps. Ni mi jasno zakaj siporex na notranji strani zunanjih zidov?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(15.1.2020 ob 22:49)sassapo Napisal: Moraš se zavedati, da sama moč izražena v kw ne pove kaj dosti. Ravno Mitshubishi ima najvišji razpon moči z istim kompresorjem. Tako 8 kot 16 kw naprava ima enak kompresor. Če si odločen zanj, ti več kot 10kw nikakor ne priporočam. Z višanjem papirne moči v klima segmentu pridobivaš na moči pri višjih zunanjih temp. ko sploh te moči ne potrebuješ.
Imaš veliko hišo in praviš še deloma podkleteno. Tukaj zelo pazi kako boste izvedli termo izolacijo, kajti pri veliko adaptacijah (in tudi novogradnjah) lahko ta del predstavlja kritično energijsko točko. Velikokrat se zgodi, da hiša ogreva okoliško zemljino. Brez videnega je vse bolj tako. Če želiš prilepi slike, iz slik se da veliko razbrati.
Ps. Ni mi jasno zakaj siporex na notranji strani zunanjih zidov?

Si mislil nižjih?

Ja, bom objavil tudi slike. 
Glede siporeksa, pa nimam pametnega odgovora. Ocitno so leta 75 tako delali, ker fasade niso dajali gor. Boljse razlage nimam. Sicer pride trenutno kar prav, zaradi stemanja za izolacije, gre lazje in manj v samo konstrukcijo hise... Bo pa nato potrebno zunanje stene sanirati z lepilom in mrezico, in nato kit.

Drugače pa ne, nisem odločen glede tč. Budget nekje 10k€. Če je kaj bolj optimalnega, seveda, predlogi dobrodošli.
Ah, jaz pa prebral, da boste to sedaj počeli...
Točno tako kot sem napisal. Navadno je celoten razpon moči v klima segmentu 11 - 16kw baziran na enakem kompresorju in enakem uparjalniku. Micka je tukaj še poseben rekorder.Njihov zubadan ima npr. enak kompresor od 8 do 16kw moči. Razlika je samo v softveru.
Ravno iz tega razloga ti "papirno" močnejše naprave, večjo moč ponudijo pri npr. 7°C zunanje temp. ko je ti ne potrebuješ, pri nizkih temp. ko bi večjo moč res potreboval, pa te ni nič več kot pri tisti z manj reklamirane moči.
Vedi, da je sama moč zelo relativna in, da skoraj vsaka TČ srednjega razreda v nazivni moči 8kw, v praksi močnejša kot 11kw naprava klima segmenta.
Sam gotovo veš, da radio renomirane firme z močjo 20W igra bolje kot tisti drugi z nalepko 150W.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(15.1.2020 ob 23:29)sassapo Napisal: Ah, jaz pa prebral, da boste to sedaj počeli...
Točno tako kot sem napisal. Navadno je celoten razpon moči v klima segmentu 11 - 16kw baziran na enakem kompresorju in enakem uparjalniku. Micka je tukaj še poseben rekorder.Njihov zubadan ima npr. enak kompresor od 8 do 16kw moči. Razlika je samo v softveru.
Ravno iz tega razloga ti "papirno" močnejše naprave, večjo moč ponudijo pri npr. 7°C zunanje temp. ko je ti ne potrebuješ, pri nizkih temp. ko bi večjo moč res potreboval, pa te ni nič več kot pri tisti z manj reklamirane moči.  
Vedi, da je sama moč zelo relativna in, da skoraj vsaka TČ srednjega razreda v nazivni moči 8kw, v praksi močnejša kot 11kw naprava klima segmenta.
Sam gotovo veš, da radio renomirane firme z močjo 20W igra bolje kot tisti drugi z nalepko 150W.

Imaš prav. Hvala za debato. Prilepim slike takoj ko bom na objektu. Pa lahko nato rečemo še kakšno okoli toplotne.
Referenca za hiše z takšno kvadraturo in izolacijo je Jabk-a. Glede na to, da gre za adaptacijo, kjer se toplotnih mostov ne more čisto anulirat, je vedno dobrodošla kakšna rezerva. Sam bi ti tako kot večina tukaj predlagal črpalke med 10 in 11kw moči (novi model Ecodana, Vissman vitocal s 200, Nibe F2040). Lahko pa tudi klasika z R 32 plinom.
1 2 3
Iskanje po temi