Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Prezračevanje podstrešja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezračevanje podstrešja
#1
Pozdravljeni,

prosil bi za kakšno mnenje iz prakse.

Na novogradnji imam predvideno sledečo sestavo ostrešja
- Kritina
- Zračni kanal
- Paroprepustna folija
- Sekundarna kritina Gutex Ultratherm 8cm
- Volna 30cm
- Parna zapora
- Knauf

Sedaj se pa začnejo malo kresati mnenja glede prezračevanja. Nekateri trdijo da je prezračevanje (slika) nujno potrebno, nekateri pravijo da ne. Ko se vozim okoli in gledam nove hiše, ki nimajo ostrešja odprtega do slemena ugotavljam, da nekatere imajo prezračevano "podstrešje" nekatere pa ne.

Še podvprašanje. Glede izolacije imam na razpolago tudi celulozo. Ali je v tem primeru dejansko po naufu potrebna parna ovira, v primeru volne pa parna zapora?

Hvala vsem in upam da sem napisal razumljivo.
LP,
M


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
Meni so poleti naredili fasado in poleg prezračevalnih odprtin v spicah naredili odprtine tudi na obeh frcadah.
#3
MatUrb,
ob hitri menjavi/spremembe temperature zunaj, boš imel kondenz na spodnji strani gutexa. Imel boš ali " savno ali hladilnico ".
Smo že premlevali tu dovoljkrat tu na forumu. Naredi luknje na vsaki strani ali pa ne vgradi do špice guteksa. Na slemenu prezračevanje skozi slemenjake.
Lep pozdrav
#4
Pozdravljen,

jaz sem v špico, na vsaki strani, vgradil plastično okno dimenzije 0,5 x 0,5. Na okno sem dal rešetko / mrežico.

Poleti imam okna odprta, da je prepih, pozimi pa priprta.

Lp
#5
Zdaj s tole sekundarno kritino debeline 8cm sicer nimam izkušenj, jaz je nisem dal gor, bom dal pa več volne kot ti, tako, da bova skupaj nekje na enakem kar se debeline izolacije tiče.

Lahko ti povem, da je meni nadzornik zabičal, da naj naredim prezračevalne line na podstrešju, brez debate. Zdaj, fizikalnih detajlov ne poznam, mi pa zdrava kmečka pamet pravi, da je to prezračevanje podstrešja potrebno. Navsezadnje imajo tovrstna prezračevanja vse starejše hiše, ki pol toliko niso izolirane kot današnje novogradnje.

Edino kar me še muči je opazka nadzornika, da mora biti URSA na ravnem delu podstrešja zaščitena s folijo, de ja "prepih" preko podstrešja ne začne cufati ipd.

Kar ne morem verjeti, da je ta prepih tako močen, da bi spihal in scufal izolacijo....  Huh
#6
Cufati je ne bo začel, se pa lahko ves čas dvigujejo mali delci izolacije. Saj ne rabiš konkretne folije, pokriješ lahko z Vrtexom (to je tisto za pokrivat jagode ali gredice).
#7
Po moje folija sploh ne sme biti, ker se volna mora zračit, da izhlapeva morebitna vlaga v njej. Vrteks bo pravi ja, zdaj letni/zimski, jaz sem dal zimskega, ker sem ga že imel pri hiši eno rolo. Pa tu in tam kaka dolga tanka lesena palica za povrh ne škodi, da ti prepih ščasoma ne zriva vrteksa skupaj.
#8
Razen ce si na obmocju vrhniske obcine!

Nova cvetka pri pridobivanju dgdja...
Pritlicna hisa s knaufovim spuscenim stropom. Ker je predvideno okno v podstresju in ker je 2m visine po sredini je obcina rekla da je to normalna uporabna etaza. In ne prezracevano hladno podstresje. Da sploh ni pohodno in brez dostopa jih ne moti.

"Ko mislite da ste doziveli ze vse, vas presenetimo mi".
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#9
Zakaj bi pa opisana hiša sploh imela okno na podstrešju?
Tu ni problem samo občina, ampak tudi avtor načrta, ki je okno(i) tja umestil.
#10
(20.1.2020 ob 11:16)Energetik81 Napisal: Cufati je ne bo začel, se pa lahko ves čas dvigujejo mali delci izolacije. Saj ne rabiš konkretne folije, pokriješ lahko z Vrtexom (to je tisto za pokrivat jagode ali gredice).

To je res, to bi lahko bilo nadlezno, na to nisem pomislil!

(20.1.2020 ob 11:32)bk9105 Napisal: Po moje folija sploh ne sme biti, ker se volna mora zračit, da izhlapeva morebitna vlaga v njej. Vrteks bo pravi ja, zdaj letni/zimski, jaz sem dal zimskega, ker sem ga že imel pri hiši eno rolo. Pa tu in tam kaka dolga tanka lesena palica za povrh ne škodi, da ti prepih ščasoma ne zriva vrteksa skupaj.

OK, pa naj bo Vrtex in nekaj descic pocez. Teh nekaj € bom ze razkiral za miren spanec.
#11
Vrteks je praktično zastonj...
#12
Okno je zato da imas dostop do podstresja in za prezracevanje.
Zaradi mene bi lahko bila 2 balkonca pa se stresna okna. Zaradi tega to nikakor ne more bit normalna etaza/mansarda...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#13
Če bi v načrtu za zračenje bili zračniki in ne okna, po moje ne bi bilo zapleta.
Praviš, da tudi za dostop od zunaj, torej okna niso ravno minimalnih dimenzij, meni osebno kaj takega kazi podobo hiše, na obeh straneh. Sem tudi sam na svoji hiši najprej mislil do podstrešja z betonskimi tlemi, torej pohodnega, dostopati od zunaj, na srečo me je pravočasno minilo. Ene poštene spustne stopnice na strop in je to to.
#14
Pa ce bi bil strop do spice bi tud tezko rekli da je etaza... ampak ZAKAJ bi? Ce je 2m visine v sredini edini pogoj ki ga rabi etaza... potem podstresje ne obstaja Wink pa tudi ce je mrzlo nepohodno...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#15
Glej, uradniki so poglavje zase, eni bolj papeški od papeža. Zato pa je dobro imeti prekaljenega projektanta, da take finte pozna v naprej in se jim pravočasno izogne.


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »