PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Posodobitev regulacije kurilnice (mehansko -> elektro)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Tale forum spremljam že nekaj časa in mi je že marsikdaj prišlo prav. Sedaj pa sem v fazi, ko bom dodelaval in posodabljal kurilnico, pa bi mi prav prišel kak nasvet in mnenje. Drugače sem pa elektronik in elektrik po izobrazbi in poklicu, tako da mi marsikaj ni tuje; in z veseljem vam pomagam tudi s svojim znanjem glede te stroke. Big Grin
In stvar je takšna:
  • Hiša zgrajena v drugi polovici sedemdesetih; 3 km ven iz Slovenske Bistrice, vas na podeželju.
  • Brez izolacije na fasadi, samo omet na opeko. Izolacija je v mojem planu...
  • -1. ogrevalni krog: -Pritličje (zmerno ogrevanih 80 kvadratov) in prva etaža (normalno ogrevanih 110 kvadratov). Sobni termostat za črpalko (on-off) v dnevni sobi prve etaže.
  • -2. ogrevalni krog: -druga etaža (normalno ogrevanih 77 kvadratov). Sobni termostat za črpalko (on-off) v dnevni sobi druge etaže.
  • Kurilnica adaptirana leta 2005. Takrat se je pač delalo kot se je delalo, žal.
  • Med pečjo in zalogovniki je pač stena.
  • Cisterna za KO odklopljena in ni več v rabi. Eventualno bo letela ven, a je najprej potrebno narediti luknjo v zidu.
  • Peč na trdo gorivo, Buderus, 40 kW.
  • Bojler za sanitarno vodo Lentherm SGL300, torej 288 litrski. Izvedena je tudi naravna cirkulacija tople SV po hiši (na steni vidim 3/4" cev v zanko in 1/2" iz zanke nazaj)
  • Dva zalogovnika, vsak po 1000 litrov in termostatski preklop (Rotodivert). Kapilara tega termostata je v spodnji tulki prvega zalogovnika.
  • Vsak ogrevalni krog ima ročen mešalni ventil.
  • V hiši so samo radiatorji. Talnega ogrevanja ni in ni predvideno.
  • skupno so 4 mehanski termostati s kapilarami v kurilnici za:
  1. vklop obtočne črpalke na povratnem vodu, kapilara je v tulki v sami peči, ko preseže 50°C
  2. dovod elektrike do relejev sobnih termostatov za vklop etažnih črpalk na dvižnem vodu, ko temperatura zgornjega izhoda iz prvega zalogovnika preseže 40°C
  3. izklop črpalke za gretje SV ko ta doseže 60°C
  4. preklop iz prvega na drugi zalogovnik ko spodji del doseže 50°C
  • Te termostate sem menjal nekaj mesecev nazaj. Enaki prejšnji so zdržali okoli 8 let.
  • Trenutno okvarjen in delno zataknjen ventil za nadzor temperature povratnega voda, ESBE TV 60 °C. Zdržal je okoli 9 let. Kar je tudi glavni povod da sem se lotil tega projekta.
  • Na sezovo skurimo okoli 20-22 kubikov bukovine.
  • Za lažjo predstavo sem narisal hidravlično shemo, v tridimenzionalni skici, tako kot so stvari pač postavljene v prostor. Razni prezračevalni lončki in te drobnarije niso narisani.
    Številke pomenijo premer bakrenih cevi (DNxx)
Kaj se bo v bližnji prihodnosti še delalo:
  • Zunanja vrata v kurilnico, tam kjer so sedaj zalogovniki in Rotodivert.
  • Odstranitev cisterne za KO in prestavitev zalogovnikov na njeno mesto - skrajšanje treh glavnih DN32 cevi za dovod in odvod. Trenutno so dolge 2 metra.
  • Izolacija na fasado hiše
  • Mogoče kakšni sončni kolektorji ali toplotna črpalka - nekaj za vsaj toplo SV poleti. Priklopna ventila 5/4" sta pripravljena.
  • Zamenjava navadnih radiatorskih ventilov s termostatskimi. V svoji sobi imam edinega Honeywell HR30 in sem zelo zadovoljen.
In kaj bi jaz pravzaprav rad naredil še letos, oziroma kaj sprašujem:

Uvedel neko avtomatiko, oziroma regulacijo, ki bi mi upravljala:
  • temperaturo povratnega voda v peči
    Naj vzamem novejše verzijo ESBE? Ali kaj v smislu Ladomata z vgrajeno črpalko? Ali mešalni ventil z motornim pogonom?
  • temperaturo dvižnega voda
    Kakšna je optimalna željena temperatura?
  • preklop iz prvega na drugi zalogovnik
    Ali lahko to funkcijo še naprej opravlja navaden termostat s kapilaro, ali naj bo raje del avtomatike?
  • regulacijo črpalk glede na potreben tlak, odvisno od odprtosti radiatorjev in/ali regulacijo mešalnih ventilov na dvižnem vodu
    Vem da recimo Seltron WDC20 lahko regulira mešalne ventile, da se v ogrevalne kroge pošilja kvečjemu recimo 60°C. Ali je ob tem vredno razmisliti tudi o menjavi črpalk z variablinimi? (Alpha 1 oziroma 2)
  • Hitra priprava toplega dvižnega voda pri začetku kurjenja
    V mislim sem imel nekakšen bypass med izhodom iz peči (debela rdeča črta) in dvižnim vodom (zgornji izhod iz prvega zalogovnika), ki bi prvo segreto vodo poslal vsaj v bojler SV, nato pa se zaprl in pustil v zalogovnik. Je to sploh izvedljivo in priporočljivo? Mnenja?
Skratka, kaj mi priporočate od regulacije/avtomatike? Kakšen sistem? Seltron? Kaj bi ostali uporabili? Še vidi kdo kakšne izboljšave?

Lep pozdrav, Sebastijan V.

Priložene datoteke Predogledne slike

Znaš sam kaj z adruinotom?
Z njim potem lahko vse sam rešiš, samo hw kupuješ. Jih je kar nekaj (bilo) na forumu.

1. Povratni vod, motorni pogon, lahko tudi ACC 30 ki ima že lastno elektroniko, če boš imel wdc preveč zaseden ali ga sploh ne boš imel.

2
temperatura dvižnega voda je optimalna takrat ko je odvisna od zunanje temperature. Še pravi se stalno spreminja. Temu se reče vremenska regulacija, kar je wdc recimo.

Glede preklopa imam premalo znanja in idej. Niti ne najdem sheme kako imaš hidravlična vezavo narejeno.

Pri wdc bodo nekatere črpalke res delale pol leta 24/7 in te se splača menjat. Črpalka za bojler in varovanje povratka pa lahko pustiš ker delajo nekaj ur na dan.
Sonce naj sveti vsak dan!
1. Jaz bi sedaj dal 3 potni mešalni ventil z motornim pogonom ACC 30 od seltrona. Črpalko naj vklaplja termostat dimnih plinov in ne termostat v peči. Jaz imam laddomat ki deluje zame dobro.

2. Optimalna željena temperatura je najmanjša temperatura, ki še ohranja temperaturo v hiši. 
Na mešalne ventile lahko montiraš motorni pogon ACC 30 in z nekim razširitvenim modulom s katerim lahko preko pametnega telefona nastavljaš temperaturo dvižnega voda. Jaz imam eno leto vgrajen Sonoffov TH16 kateri mi vklaplja kontaktor, ta pa odpira in zapira mešalni ventil. Ko se ogreva se mešalni ventil venomer odpira in zapira, temperatura pa se vrti okoli nastavljene +/-5°C. Ko motorni pogon crkne zamenjam za nekaj seltronovega kar bo pač takrat na razpolago.

3. zalogovnika poveži skupaj na vrhu sredini in spodaj. Ne rabiš nobenega rotodiverta ali kaj podobnega. Voda v zalogovniku se bo sama lepo slojila. Topla na vrhu, mrzla spodaj.

4. Črpalk dokler nebodo crknile jaz nebi menjeval. Razlike v nabavni ceni novih črpalk in porabljene energije verjetno nikoli ne boš dobil povrnjene.

5. Odcep za napajanje radiatorjev naredi pred zalogovniki. Takoj, ko bo iz peči prišlo nekaj energije, ti jo bodo črpalke poslale v radiatorje, bojler. Šele ko bo peč producirala več toplote, kot je rabijo dvižni vodi se bo začelo polnjenje zalogovnikov.

Pod črto, jaz bi na tvojem mestu nabavil in vgradil en WDC in z njim krmilil kar omogoča. Ker pa imaš nekaj več za krmilit kot omogoča, bi pa rešil z kakšnim ACC motornim pogonom.

Ker pa sedaj verjetno ne boš šel rezati cevi saj je ogrevanje že potrebno daj na dvižne vode motorne pogone in nekako uredi nastavljanje temperature dvižnega voda preko telefona ali pa fizično pri pogonu.
Kontrola (zagon) črpalke ni pametno imeti ne s termostatom v peči, ne s tipalom dimnih plinov.
Montiraj ACC 30, ki ti spremlja diferenco peč -zalogovnik in hkrati vklaplja črpalko in nastaviš minimalno temperaturo. Če ti pa to pokrije kaka shema v wdc, pa je ok samo MP.
Sonce naj sveti vsak dan!
Pozdravljeni,

Najlepša hvala za hitre in konkretne odgovore, sem dobil malo več občutka za celo stvar, Smile
Glede programiranja in sestavi svoje elektronike - tudi to bi se dalo. Znam delati z Altium Designerjem, poznam elektronske komponente, programiral pa sem že Atmelovo serijo 8051 (z Bascomom) in serijo AVR (v C-ju, oziroma CodeVision). S samim Arduinotom sicer še nisem delal, ampak očitno bi mi bil C dovolj. Žal pa bi pri moji hitrosti to trajalo par mesecev, plus tega da sem čisto rahlo zarustal na tem področju... pa tudi nekako ne bi rad odkrival tople vode, če bi lahko z že narejenimi izdelki na trgu pokril večino svoje potrebe.

Kolikor pa sem gledal Seltronove izdelke - mislim da bi v mojem primeru prišla v poštev kombinacija:
- ACC40 po shemi 1 za nadzor povratka in obtočne črpalke
- WDC20 po shemi 423e za polnjenje zalogovnika, oba mešalna kroga in SV.

Kaj pa če namesto ACC40 uporabim AHC40 oziroma CMP25-2 po shemi 360? Glede na to da je vremensko voden, ali je sploh smiselno, da se nadzor povratka regulira po vremenu? Ter mogoče povezava na WDC20 preko BUSa? Cene ni na Seltronovi stravi, a zagotovo sta dražja...

Je pri uporabi vremenske regulacije (oziroma če po nastavitvah vsaj deluje v vremensko reguliranemu načinu) smiselna uporaba termostatskih ventilov na radiatorjih?
Za nadzor povratka ne rabiš nobene vremenske regulacije. Nastaviš temperaturo na 65°C in to je to. Vremensko vodeno regulacijo rabiš samo na dvižnih vodih za radiatorje.

S termostatskim ventilom lahko ogrevaš kak prostor manj, ali pa bolj. Lažje z njimi prilagodiš željeno temperaturo posameznega prostora.
Nadzor povratka meni regulirata kitajski motorni tripotni ventil in STC 1000. Brez fitingov stane skupaj 35 evrov in perfektno opravlja svoje delo.

Ostalo niti ne diraj. Škoda denarja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Iskanje po temi