PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Programska oprema Hitachi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Zanima me ali obstaja za toplotne črpalke Hitachi software, s katerim bi lahko spremljal delovanje same toplotne črpalke (kolikšna je poraba za ogrevanje sanitarne vode, porabo za gretje, temperature....). Druge toplotne črpalke to imajo npr. kronotem, panasonic, mitchubisi... Za Hitacihja pa to nisem zasledil.

Hvala za odgovor.
lp
Če vgradiš pravi števec v samo tč, lahko vidiš te porabe. Same temperature ipd. pa seveda vidiš na kontolerju (v servisnem meniju).
(16.8.2019 ob 15:02)pentax Napisal: Če vgradiš pravi števec v samo tč, lahko vidiš te porabe. Same temperature ipd. pa seveda vidiš na kontolerju (v servisnem meniju).

Kaj pomeni pravi števec? A je to mišljeno dvotarifni števec in ti ena tarifa meri porabo ogrevanja, druga tarifa pa porabo ogrevanja sanitarne vode?

Vem da lahko temperature in podobne zadeve spremljaš v servisnem meniju. Mene zanima če imajo kak software, ki to beleži in se ti z računalnikom npr. preko Wifi-ja povežeš na toplotno črpalko in vidiš statistiko kakšna je bila poraba v preteklem mesecu, kako so se gibale temperature, kdaj je šla črpalka v odtaljevanje itd.

Druge toplotne črpalke to omogočajo

lp
Ne, na tak način mislim da ne obstaja software/wifi zadeva za hitachi tč. Veliki večini uporabnikov so te stvari nepomembne...če si pa eden od entuziastov in bi te zadeve spremljal dnevno ipd...potem si pa pomoje kupil napačno tč, verjetno bi ti najbolje pristajala fujitsujeva z albatros krmiljem. Sam sem prvo leto še spremljal delovanje in skakal po servisnem meniju, zdaj je tretje leto in vse kar je, enkrat mesečno zapišem podatek o ustvarjeni toplotni energiji in to je to.
Vse imaš, pulzni števec,  web in modbus vmesnik. Samo € je potrebno potegniti iz denarnice Wink
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(17.8.2019 ob 13:38)sassapo Napisal: Vse imaš, pulzni števec,  web in modbus vmesnik. Samo € je potrebno potegniti iz denarnice Wink

A si lahko malo bolj konkreten. Koliko € take zadeve stanejo?

pentax
Kot lahko razberem si lastnik TČ Hitachi. Ali lahko poveš kaj o tvojih izkušnjah z njo, kakšne nastavitve imaš za optimalno ogrevanje. Ali ti deluje po vremenski krivulji, ali vklop in izkop z sobnim teremostatom, kako v prehodnem obdobju...
Skratka vse kar bi mi prišlo prav da bi optimalno delovala.
Imamo pa radiatorsko ogrevanje in letos bo prvič v obratovanju
(17.8.2019 ob 14:34)ajkster Napisal:
(17.8.2019 ob 13:38)sassapo Napisal: Vse imaš, pulzni števec,  web in modbus vmesnik. Samo € je potrebno potegniti iz denarnice Wink

pentax
Kot lahko razberem si lastnik TČ Hitachi. Ali lahko poveš kaj o tvojih izkušnjah z njo, kakšne nastavitve imaš za optimalno ogrevanje. Ali ti deluje po vremenski krivulji, ali vklop in izkop z sobnim teremostatom, kako v prehodnem obdobju...

Hitachi ima precej uporabniku prijazno nastavitev ogrevalne krivulje. Uporabi jo, nikar po termostatu, saj nimaš v hiši samo enega prostora.

ATW-MBS-02 modbus vmesnik 230€
ATW-KNX-02 KNX vmesnik 330€
ATW-SMB-01 smart box 290€
ATW-RTU-05 pametni termostat - sobni korektor 230€

Seveda so to samo igrače, s katerimi delovanje ne bo nič drugačno Wink
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(17.8.2019 ob 14:59)sassapo Napisal:

pentax

Hitachi ima precej uporabniku prijazno nastavitev ogrevalne krivulje. Uporabi jo, nikar po termostatu, saj nimaš v hiši samo enega prostora.

ATW-MBS-02 modbus vmesnik 230€
ATW-KNX-02 KNX vmesnik 330€
ATW-SMB-01 smart box 290€
ATW-RTU-05 pametni termostat - sobni korektor 230€

Za delovanje popolnoma nepotrebno! Te Igrače niso ravno poceni Wink

Kolikor vidim res niso poceni. Me pa zanima koliko bo zadeva pokurila...
Pišeš da je pri Hitachi-ju pametno uporabiti ogrevalne krivulje in ne sobnega termostata. Kaj pa v prehodnem obdobju in pa ponoči ko dejansko ne želimo tako toploto kot podnevi. A ni priporočljivo uporabiti niti navadnega sobnega termostata, ne tega pametnega od Hitachi-ja

lp

Kot ti je ža Sassapo napisal, uporabljaj delovanje po vremenski krivulji, naj ti tč dela 24/7 tekom sezone ogrevanja, brez kakih urnikov ipd. Sam sem s tč zelo zadovoljen, zaenkrat brez kakih pripomb, še bolj sem zadovoljen s porabo/stroškom investicije. Na forumu imaš temo o hitachi tč, preberi, boš našel mogoče kaj uporabnega.
Se pravi nič uporabe sobnega termostata, urnikov. Kaj pa ponoči ko želim imeti nižjo temperaturo, ali v prehodnih obdobjih. Greš vsakokrat spreminjat krivuljo? Ko dela TČ po vremenski krivulji vedno deluje obočna črpalka (bral sem o tem v eni temi tukaj na forumu, pa še zdaj ne vem kaj je bolje, da deluje vedno ali ne. Eni so takega mnenja drugi drugačnega). Pa zdi se mi da ko deluje TČ po vremenski krivulji se kompresor dosti pogosteje vključuje,  kar pa pravijo da ni najbolje, saj je življenjska doba TČ odvisna od števila vklopov kompresorja. Skratka toliko vprašanje na katera ne vem najboljše oziroma pravilnega odgovora.
Ker trenutno v pritličju ne živi nihče ali je smiselno ogrevati tudi pritličje na "normalno" temperaturo ali ga samo ogrevati na neko minimalno temperaturo. Kakšno je mnenje glede tega.
Pentax a lahko poveš koliko površine ogrevaš, na kakšno temperaturo, kako je izolirana hiša in kaka je poraba. Imaš talno ali radiatorsko ogrevanje. Nekje si zapisal da je v menu-ju  podatek o ustvarjeni toplotni energiji. Kje pa je, jaz ga ne najdem.
Navadni sobni termostat in TČ pač ne gresta skupaj. Če že nujno (sicer ne vem zakaj) potrebuješ termostat potem nabavi sobni korektor. Le ta za razliko od termostata kateri samo vklaplja in izklaplja ogrevanje, vseskozi komunicira z napravo in optimira delovanje glede na želene in dejanske parametre. Ko boš enkrat skorigiral ogrevalno krivuljo boš TČ na začetku ogrevalne sezone vklopil, na koncu izklopil. V tem primeru lahko res nekoliko pomaga inteligentni sobni termostat, saj do neke mere korigira napačno nastavljeno krivuljo.
Za prikaz proizvedene energije moraš v meniju vklopit funkcijo energy meter. Če želiš imeti še prikaz porabljene energije nabavi pulzni števec 1, 10, 100, ali 1000 pulzov na kw/h, ali na navadnem enostavno odčitaš porabo.
ajkster, ogrevam 180m2, talno, prostori so vsi ogrevani na 23C od okt-maj 24/7. 
Ogrevano je ves čas po vremenski krivulji, kontroler/sobni termostat je nameščen v spodnji etaži na mesto kjer je minimalno vpliva od vhodnih vrat/steklenih površin.
Mi lahko dasta mnenje glede preostalih vprašanj:
1. če dela TČ po vremenski krivulji kako potem nastaviš nižjo temperaturo za ponoči ko želim imeti nižjo temperaturo, ali v prehodnih obdobjih.
2. ko dela TČ po vremenski krivulji vedno deluje obočna črpalka (bral sem o tem v eni temi tukaj na forumu, pa še zdaj ne vem kaj je bolje, da deluje vedno ali ne. Eni so takega mnenja drugi drugačnega).
3. ko deluje TČ po vremenski krivulji se kompresor dosti pogosteje vključuje, kar pa pravijo da ni najbolje, saj je življenjska doba TČ odvisna od števila vklopov kompresorja.
4. a lahko pripneš sliko kako imaš nastavljeno vremensko krivuljo in koliko znaša tvoja poraba
porabe mnogih uporabnikov (tudi moje) in opisi objektov/izolacij/lokacij so v tej temi:
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...6&page=191. Odkar je ta nov forum vidim da je še velikost fontov sesulo pri nekih postih v starih temah. Moja poraba za celo ogr. sezono je nekih 3200 kWh el. energije.

Meni je normalno da dela obtočna celo ogrevalno sezono, sej zato je narejena, poraba štroma za obtočno črpalko na mesec je cca 3€ če bi delala OČ na polno, ni omembe vredno...v večini časa dela na nekih 50-60% moči, ko dela v načinu delta T.
Če imaš objekt izoliran, potem ne vem kako si predstavljaš imeti zvečer hladneje v neki sobi zgolj z regulacijo ogrevanja. Saj če v hudi zimi izklopiš ogrevanje, boš imel zjutraj zgolj kakšno stopinjo hladnejšo celo hišo, če. Te logike s spanjem čisto ne razumem, ker poleti par mesecev vsi normalno spijo v spalnicah pri 23C, pri komu je tudi 25C,  v čem je pa potem problem pozimi spati pri 22-23C oz na toliko kot ogrevate hišo? Če ne pa okno odpreš, tako kot poleti. Prišparal pa tudi s tem ne boš nič če bi lahko spustil temperaturo, ker se ti bo potem tekom dneva objekt moral ogreti nazaj na želeno temperaturo in bo poraba tekom dneva toliko višja. 

Tisto z večkratnimi vklopi kompresorja pa na razumem čisto kar si napisal, ker tekom zimskega časa, če je tč kolk tolk  normalno dimenzionirana, bo delala bolj kot ne ves čas, razen takrat ko bo defrostala, saj bo tudi minimalna potreba hiše po toplotni energiji na višjih obratih inverterja, od tistih 16% al koliko, kot inverter zmore najmanj. Bo še kdo drugi dopolnil, če sem v zmoti. Za prehodni čas pa pač tč dela toliko, kot rabi objekt, izklopov je seveda več ampak saj je zato namenjena, da dela po potrebi....z avtom se verjetno kdaj tudi zapelješ krajšo relacijo od tiste, ki ti segreje olje/motor na optimalno temperaturo? pa se verjetno ne sekiraš veliko Big Grin. Eno nastavitev imaš za minimalni ON in OFF čas delovanja kompresorja. Eni sicer pravijo da funkcija ne dela pravilno, če dela po vremenski krivulji, pri sebi tega nisem ugotovil. Krivulja pri meni je ročno nastavljena, nekje med tovarniškima krivuljama 0.4 in 0.5.
(19.8.2019 ob 07:50)pentax Napisal: porabe mnogih uporabnikov (tudi moje) in opisi objektov/izolacij/lokacij so v tej temi:
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...6&page=191. Odkar je ta nov forum vidim da je še velikost fontov sesulo pri nekih postih v starih temah. Moja poraba za celo ogr. sezono je nekih 3200 kWh el. energije.

Meni je normalno da dela obtočna celo ogrevalno sezono, sej zato je narejena, poraba štroma za obtočno črpalko na mesec je cca 3€ če bi delala OČ na polno, ni omembe vredno...v večini časa dela na nekih 50-60% moči, ko dela v načinu delta T.
Če imaš objekt izoliran, potem ne vem kako si predstavljaš imeti zvečer hladneje v neki sobi zgolj z regulacijo ogrevanja. Saj če v hudi zimi izklopiš ogrevanje, boš imel zjutraj zgolj kakšno stopinjo hladnejšo celo hišo, če. Te logike s spanjem čisto ne razumem, ker poleti par mesecev vsi normalno spijo v spalnicah pri 23C, pri komu je tudi 25C,  v čem je pa potem problem pozimi spati pri 22-23C oz na toliko kot ogrevate hišo? Če ne pa okno odpreš, tako kot poleti. Prišparal pa tudi s tem ne boš nič če bi lahko spustil temperaturo, ker se ti bo potem tekom dneva objekt moral ogreti nazaj na želeno temperaturo in bo poraba tekom dneva toliko višja. 

Tisto z večkratnimi vklopi kompresorja pa na razumem čisto kar si napisal, ker tekom zimskega časa, če je tč kolk tolk  normalno dimenzionirana, bo delala bolj kot ne ves čas, razen takrat ko bo defrostala, saj bo tudi minimalna potreba hiše po toplotni energiji na višjih obratih inverterja, od tistih 16% al koliko, kot inverter zmore najmanj. Bo še kdo drugi dopolnil, če sem v zmoti. Za prehodni čas pa pač tč dela toliko, kot rabi objekt, izklopov je seveda več ampak saj je zato namenjena, da dela po potrebi....z avtom se verjetno kdaj tudi zapelješ krajšo relacijo od tiste, ki ti segreje olje/motor na optimalno temperaturo? pa se verjetno ne sekiraš veliko Big Grin. Eno nastavitev imaš za minimalni ON in OFF čas delovanja kompresorja. Eni sicer pravijo da funkcija ne dela pravilno, če dela po vremenski krivulji, pri sebi tega nisem ugotovil. Krivulja pri meni je ročno nastavljena, nekje med tovarniškima krivuljama 0.4 in 0.5.

Ni kaj, to je to, krivuljo pa tako mora vsak glede na bajto nastavit.
1 2
Iskanje po temi