PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Hlajenje nizko energijske hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
imeli bomo nizko energijsko hišo (20 kWh/m2 za ogrevanje, toplotna črpalka, centralna rekuperacija). Zanimajo me vaše izkušnje s hlajenjem. Možnosti ki jih vidim:
1 - split klima
2 - priprava hladne vode v toplotni črpalki + konvektor
3 - priprava hladne vode v toplotni črpalki; hladna voda kroži po ceveh za talno ogrevanje
4 - priprava hladne vode v toplotni črpalki; cevi za hlajenje v AB plošči nad prostorom (dodaten razvod)
Predvsem me zanima če ima kdo izkušnje z možnostjo 4 (razvod hlajenja v AB plošči nad prostorom). S stališča ugodja je ta možnost verjetno optimalna, zanimajo pa me izkušnje in cena izvedbe.
Kako je s cirkulacijo hladne vode (verjetno ne manj kot 20 stopinj) po ceveh za talno ogrevanje? Izkušnje, težave, dodatni stroški?
Hvala za odgovore in LP.
Upoštevaj to, da je hišo kljub temu, da jo ohlajaš, na kakršen koli način od zgoraj želenih, je potrebno za višje udobje, ta isti objekt tudi razvlaževati. Saj je poleti visok % RH v zraku in z zgolj ohlajanjem, se %RH še zvišuje s padanjem same temperature.
5 - priprava hladne vode v toplotni črpalki; hladna voda (10-12°C) kroži skozi hladilnik z odvodom kondenza, ki je postavljen v centralni razvod zraka

Deluje podobno kot centralna klima (imaš hlajenje in razvlaževanje v enem), le da ne rabiš še ene škatle zunaj, pa tudi ceneje je. Cevi prezračevanja morajo biti dobro izolirane.
Če bi želel še večje hlajenje (pretok zraka je omejen in s tem moč hladilnika), lahko temu sistemu v mansardo dodaš en konvektor, ki se napaja z vodo istega vira.
(18.7.2019 ob 12:54)Fantocci Napisal: 5 - priprava hladne vode v toplotni črpalki; hladna voda (10-12°C) kroži skozi hladilnik z odvodom kondenza, ki je postavljen v centralni razvod zraka

Deluje podobno kot centralna klima (imaš hlajenje in razvlaževanje v enem), le da ne rabiš še ene škatle zunaj, pa tudi ceneje je. Cevi prezračevanja morajo biti dobro izolirane.
Če bi želel še večje hlajenje (pretok zraka je omejen in s tem moč hladilnika), lahko temu sistemu v mansardo dodaš en konvektor, ki se napaja z vodo istega vira.

Če prav razumem je po izstopu svežega zraka iz rekuperatorja prenosnik toplote v katerem se zrak ohladi s hladno vodo iz toplotne črpalke. Ali imaš kakšen link od takšnega prenosnika toplote? Kakšna je cena? Zanimajo me še moči in morda tudi upor zraka (dodatni prenosnik je v sistemu vse leto, koristi pa se le nekaj dni letno)...
Kupi najcenejšo klimo, pa zmontiraj nekje, da približno doseže vse prostore...
Če ima centralno rekuperacijo, potem kanalna klima (prižgana 24/7).
(19.7.2019 ob 17:03)nick101 Napisal: Če ima centralno rekuperacijo, potem kanalna klima (prižgana 24/7).

Lahko prosim obrazložiš bolj detajlno. Ali imaš kakšen link? Kakšna bi bila vezava?
natasa.ogr
(19.7.2019 ob 17:03)nick101 Napisal: Če ima centralno rekuperacijo, potem kanalna klima (prižgana 24/7).

Lahko prosim obrazložiš bolj detajlno. Ali imaš kakšen link? Kakšna bi bila vezava?

Če sem prav razumel, kar ti je @Pentax napisal/a, potem imam jaz predvideno podobno rešitev:
1. Prezračevanje z rekuperacijo po celi hiši - zaenkrat imam ponudbo za Zehnder  ComfoAir Q600 ST ENTALPHY 
2. Dodatek za to napravo: hladilna enota za pohlajevanje in razvlaževanje zraka, hladilne moči 2,3kW
3. Konvektor v mansardi - če je potrebno

Dobil sem še dodaten predlog... podobno kot tvoja opcija 4, le da hlajenje ni v AB plošči ("aktivacija betonskega jedra") ampak bi to bilo v spuščenem stropu...

Vse vezano na centralno TČ...

Ključno je res razvlaževanje... nič ne pomaga, če je 23 stopinj, če je vlaga visoka...
Hladilna enota za pohlajevanje in razvlaževanje zraka, vezana na izhod svežega zraka iz rekuperatorja je verjetno zares optimalna rešitev, zlasti ker ne rabiš konvektorja, ki mi iz estetskega stališča niso všeč.
Ali ima kdo takšno univerzalno enoto, ki lahko deluje z različnimi rekuperatorji? Kakšne so izkušnje? 
LP
Res je. Izmenjevalec dobiš pri podiralcih avtov, za ceno kofeta, recimo kiler motorja od twingota ima mere 40x50cm. Bolje da sta 2 ali kak večji od večje makine.
Pa seveda izolacija cevi svežega zraka, 1cm bi moralo zadostovati. Cevi za hladno vodo 9mm izolacije.
Iskanje po temi