4.7.2019 ob 15:28
Doma moram za mansardno stanovanje narediti greznico. Odločil sem se za dvoprekatno greznico. Vem da mi boste zadevo odsvetovali, pa vendar. Greznica bo rešitev za nekaj let, dokler ne bomo mogli urediti male čistilne naprave, saj kanalizacije v moji vasi na žalost nebo. Trenutno pa ni dovolj € za čistilno. Ko bom enkrat imel čistilno, pa bo greznica potem služila kot zbiralnik deževnice, ko je enkrat nebom več potreboval. Cevi ne morem speljati v obstoječo greznico, saj je na drugi strani hiše, zato moram narediti novo greznico posebej za mansardo. Rad bi naredil čimbolj enostavno in cenovno zelo ugodno. Najprej moram skopati jamo in narediti temeljno ploščo.Tukaj sem razmišljal o cca 15-20 cm debeli plošči, ki bi bila tudi armirana z gradbeno mrežo.Je pod betonom potrebno narediti tudi nasutje iz tampona, ali je dovolj samo beton? Na ploščo bi postavil 2 cevi fi 100 ena zraven druge.Cevi bi znotraj in zunaj lepo zabetoniral okoli,da nebi šle fekalije ven. Nato bi celotne cevi znotraj premazal z hidrostop elastikom in še premazal z bitumenom. Tako smo naredili na sosedovi novi gnojni jami in zadeva funkcionira. Je tak postopek vredu, ali bi bilo cevi bolje postaviti na mehak beton zaradi boljšega spoja med temeljno ploščo in cevjo???? Pokrova cevi bi imela čistilno odprtino fi 50. Dovod fekalij iz mansarde (fi 110) bi bil speljan preko pokrova cevi. Obe cevi je potrebno povezati z cevmi v obliki narobe obrnjenega U. Je za povezovalno cev dovolj fi 110. Iztok fekalij-vode bo speljan v obstoječi jašek, v katerega je speljana tudi voda iz obstoječe greznice. Je tudi tukaj dovoj cev fi 110. Tukaj pa pride do problema, saj nevem kako naj bodo postavljene višine iztokov na ceveh,da bo zadeva OK funkcionirala. Označeno je tudi na skici spodaj katere mere me zanimajo. Malo sem omejen s prostorom. Odvoz fekalij ni problem, saj jih lahko sam po potrebi z cisterno prečrpam v hlevsko gnojno jamo.