PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka zrak-voda vs voda-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem že iskal po forumu pa nisme našel konkretnih odgovorov.

In sicer zanima me razlika v letni porabi med tema dvema toplotnima črpalkama. 
Ogreval bi cca. 200m + sanitarno vodo.

Najbolj me muči poraba čez večino leta, pozimi v večjem mrazu definitivno voda-voda manj porabi.
Kaj pa večino leta ko so temperature nad 0??
(28.6.2019 ob 08:40)Aless500 Napisal: Sem že iskal po forumu pa nisme našel konkretnih odgovorov.

In sicer zanima me razlika v letni porabi med tema dvema toplotnima črpalkama. 
Ogreval bi cca. 200m + sanitarno vodo.

Najbolj me muči poraba čez večino leta, pozimi v večjem mrazu definitivno voda-voda manj porabi.
Kaj pa večino leta ko so temperature nad 0??

Če govorimo za ogrevanje bi jaz rekel da je voda-voda ugodnejša dokler je podtalnica iz vrtine toplejša od zraka (kar je dobršen del ogrvalne sezone). Če pa še hladiš poleti, je pa tudi poraba ugodnejša od zrak-voda, saj je podtalnica vedno hladnejša od zraka (ko je potreba po hlajenju). Koliko se pa to odraža v ceni investicije, oz. v kolikem času se povrne, mi žal ni znano (je tudi odvisno od potrebne globine vrtin). Morda bi tudi pomagalo če morda veš kolikšna bi bila potrebna globina vrtin za tvoj primer.
Pri meni je podtalnica na globini cca 6metrov.
Hlajenja ne bo, zato je klima.
Kaj pa čez poletje ko ni potrebe po gretju in je potrebno samo ogrevat sanitarno vodo, ali je takrat tudi voda-voda cenejša???
Če je vse normalno, boš imel pri voda-voda SCOP približno 2 krat večji kot pri zrak-voda. Tako čez prst. Pri voda-voda se velikokrat pozabi na potopno črpalko, ki zahteva svojo porabo. Ta je pa odvisna od globine podtalnice in s tem možnostjo optimizacije njene porabe...
Aless500... Če malce pobrskaš boš našel veliko uporabnih nasvetov! Izbira voda voda ali zrak voda ni tako enostavna.
Najprej je lokacija, kvaliteta in stalnost podtalnice in seveda hiša, njena velikost in izolacija oz. njene energetske zahteve.
Voda voda je odlična izbira za energetsko potratne objekte, če se izkoristi še praktično brezplačno hlajenje je pa tako brez vsake konkurence. Seveda je lahko tudi hitro zgrešena izbira! 
Če talna voda vsebuje neželene primesi, ali je kako drugače kontaminirana, če je hiša energetsko varčna in se talnica ne bo uporabljala za hlajenje ali druge namene.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Se popolnoma strinjam. Izbira res ni enostavna in težko ti svetujemo neznanci ki še nikoli nismo videli tvoje hiše. Pomojem je najboljše da se kontaktira podjetja ki se ukvarjajo s temi zadevami da lahko dobiš predračune in bolj podrobne podatke. Mislim da Termo Shop nudi tudi zastonj oglede pa ti lahko use razložijo.
Kako pa hladimo s toplotnimi črpalkami? Hladna voda v radiatorje?

Ta izraze sem že večkrat videl, pa ne vem, kako se dela.
Običajno s konvektorji.
Iskanje po temi