PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Klasična gradnja Betoniranje zbiralnika vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav,
pregledal sem veliko tem na to temo, vendar konkretnih podatkov, ki bi jih želel vedeti, žal nisem našel.

Čisto konkretno me zanima:
-Kolikšne debeline morajo biti stene, kakšna armatura, debelina tal, stropa (vkopan pod zemljo, nepovozen).

-Je res nujno, da morajo biti stene betonirane v čimkrajšem času po zabetoniranju dna? Alternativa?

Dimenzije bi bile približno 4x2x2m.

Hvala! Smile
Takole smo mi izdelali. 25 cm stena in tla. dvojna armatura 8 mm 10 cm kvadrat. strop 12cm enojna armatura, nepovozno, pokrito z cca 60 cm zemlje. stene zalite naslednji dan po talni plošči. na talni plošči je dobro naredit mal "udrtine" za potopno črpalko. To mi manjka za primer čiščenja. Beton delan s kombinirko z dodatkom plastifikatorja.
lp
Sosed in jaz sva jih betonirala. V bregu. Nikoli več...
V ZDA za te namene (in za bazene) uporabljajo brizgani beton. Pri tem načinu se najprej betonirajo stene, šele potem dno.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://en.wikipedia.org/wiki/Shotcrete#/media/File:Bauarbeiten_%C3%B6stliches_Domumfeld-K%C3%B6lner_Dom-Spritzbeton-8306.jpg">https://en.wikipedia.org/wiki/Shotcrete ... n-8306.jpg</a><!-- m -->
@qoki55 kar si linkal je klasično brizganje betona za utrjevanje brežin. Velikokrat uporabljeno tudi pri nas nikakor pa ne za primere kot sprašuje odpiralec teme. Vodotesni beton po principu bele kadi mora biti res dobro in ustrezno zvibriran, da se doseže vodotesnost kar pa z brizganjem na tak način nikakor ne dosežeš.
BikeMan,
na pamet/čez prst. Kot so napisali ne boš zgrešil z AB ploščo 25 cm debeline + 2 coni Q335 mreže.
Stene debeline 20 cm.
Podobno z izračunom se je izdelalo 3 zalogovnike za vodo. Beton iz betonarne; vgrajevano po Projektu betona; stik plošča/stena imel vgrajen tesnilni trak ( fugnband). Opaž kovinski loki; vsako jutro prestavljeni.
Lep pozdrav
BikeMan Napisal:Pozdrav,
pregledal sem veliko tem na to temo, vendar konkretnih podatkov, ki bi jih želel vedeti, žal nisem našel.

Čisto konkretno me zanima:
-Kolikšne debeline morajo biti stene, kakšna armatura, debelina tal, stropa (vkopan pod zemljo, nepovozen).

-Je res nujno, da morajo biti stene betonirane v čimkrajšem času po zabetoniranju dna? Alternativa?

Dimenzije bi bile približno 4x2x2m.

Hvala! Smile
Ko greš kupit (ne zidat) zbiralnik vode kot sem ga jaz pred leti in so bile cevi fi 2m, debeline 10cm, podn pa po mojem ene 15cm na vrhu pa stožčast valj s pokrovom, kolk je to kaj armirano pojma nimam, če je sploh kaj. Do danes ni spustilo še nič
@KeCko
na 4 sliki vidiš bazen. Američani jih tako izdelujejo, pa nimajo težav z vodotesnostjo.
Je pa tudi res, da notranje strani bazenov obložijo s steklenimi mozaik ploščicami. V redkih primerih pa uporabijo samo tesnilni premaz.
@qoki55 dobro poznam primere za katere se uporablja brizgan beton. Ampak odpiralec teme sprašuje po vodnem zbiralniku in ne bazenu. Pri bazenu vodotesnost zagotavlja ali kakšna folija ali vodotesni premaz pod ploščicami v kombinaciji s ploščicami. Nisem še videl, da bi se zbiralniki vode oblagali s ploščicami. Tam je beton direktni stik z vodo.
Zanimivo, naš vaški vodni rezervoar je obložen znotraj s ploščicami. Samo zajetje nekaj sto metrov višje so zaradi nestabilnega terena postavili plastično. Delano je bilo tudi iz EU denarja, je mogoče to pogoj?
Lol s ploščicami vodnega zajetja še nisem videl (razen v antičnem rimu) mogoče je še iz tistih časov Smile

Dvomim, pogoj je lahko samo neoporečnost material mora temu zadostiti.
Hvala za odgovore.

Brizgan beton sigurn ne pride v poštev.

Torej material bi v grobem prišel:
-7mrež q335x50€=350€
-beton 8m^3x50€=400€
suma=800€
(cevi, pokrov...pustimo)

Koliko bi pa prišlo okvirno delo za postavitev opaža in vgradnjo železa in zabetoniranje? Za nekoga ki to pogosto počne, vrjetno ne bi potreboval glih veliko časa (?)
Izkop bi naredil znanec.
Da vem, ali razmišljam o samogradnji ali naj najamem koga. (Postojnsko območje)
BikeMan,
za lastno režijo bi bilo sprejemljivo, da izdelaš izkop in AB ploščo. Morda še vgradiš "fugn band" na stiku plošča-stena.
[attachment=o30114]

Za stene pa priporočam že pripravljene opažne elemente, ki se med sabo povežejo z palicami - distančnik juvidur cev - se kasneje zatesni.
[attachment=o30113] Tu pa se lahko potrudiš sam ali dobiš izvajalca. Ni pa lahko takšne opaže ročno prenašat naokoli. pozornost nameniti kasnejšemu tesnjenju lukenj za povezavo med opaži.

Priložene datoteke
.jpg   Tesnilni trak-3-W800.jpg (Velikost: 130,53 KB / Prenosi: 121)
.jpg   Opaž sten-1-W800.jpg (Velikost: 86,81 KB / Prenosi: 123)
Lep pozdrav
jaz sem ga sezidal iz blokov 4x3x2m.......najprej dno ulil, potem sezidal , potem pokital z mivko in cementom ( 2:1) na 1 cm debelo .....na koncu premazal z cementnim mlekom in zabetoniral pokrov

drži .......
BikeMan Napisal:Hvala za odgovore.

Brizgan beton sigurn ne pride v poštev.

Torej material bi v grobem prišel:
-7mrež q335x50€=350€
-beton 8m^3x50€=400€
suma=800€
(cevi, pokrov...pustimo)

Koliko bi pa prišlo okvirno delo za postavitev opaža in vgradnjo železa in zabetoniranje? Za nekoga ki to pogosto počne, vrjetno ne bi potreboval glih veliko časa (?)
Izkop bi naredil znanec.
Da vem, ali razmišljam o samogradnji ali naj najamem koga. (Postojnsko območje)

Če ti uspe oz. omogoča sama stuktura tal, da narediš lep navpičen izkop, potem lahko narediš samo notranji opaž, kar bistveno pohitri samo opaženje. poleg tega seveda opaženje z elementi... dopoldne opaženje, popoldne zalivanje, dan prej zaliješ talno ploščo. ni bojazni da bi puščal na spojih. pa že ko ulivaš ploščo narediš nastavke v višini cca 10 cm za stene. tako v bistvu spoj prestaviš na steno.
lp
1 2
Iskanje po temi