Objave: 68
Teme: 17
Ocena:
1
Živjo,
Sem v fazi nakupa parcele, na kateri bi želel postaviti malo bolj nevsakdanjo hišo, ki bi bila pokrita z dvokapnico, z naklonom 60°.
Parcelo iščem v okolici Ljubljane oz. v osrednji Sloveniji. Večina občin na tem območju ima v OPN-jih določen kot strehe med 35° - 45°. Eno izmed območje, ki sem ga do sedaj zasledil, je Zaplana pri Vrhniki, pa še tam so dovoljene le strehe do 45°, vendar bi jaz želel še več. Mogoče kdo ve za kakšno območje, kjer so omejitve bolj ohlapne in bi bila gradnja strehe s tako visokim naklonom dovoljena?
Hvala za pomoč.
Objave: 37
Teme: 9
Ocena:
0
Mislim da bi moral gledat kje v smeri gorenjske... Po drugi strani pa vidim da tudi v Novem mestu stojijo hiše z ravnimi strehami (novogradnje), kljub temu da ima občina v OPN isto določen kot strehe med 35 - 45 stopinj...
Je za vprašat na občini...
Ocena:
1
Vem, da je za vprašat na občini. Problem je v tem, ker parcele še nimam, sem v fazi iskanja in nakupa. Ne bi pa rad zdaj ravno zaradi tega preklical vseh občin v osrednji Sloveniji. Ravno zato sprašujem tukaj, mogoče kdo kaj ve, mogoče je kdo kje opazil, da je kakšen sosed pred kratkim postavil hišo z visokim naklonom strehe, ipd.
Vsaka info je dobrodošla.
Objave: 527
Teme: 8
Ocena:
1
Na območju MOL lahko postaviš tako streho, samo višina je omejena na 11 m, ponekod pa tudi na 9 m. MOL je tudi še na Trebeljevem, pa Črna vas skoraj do Podpeči.
Na Viču sicer stoji cela kolonija hiš s strmo streho, mogoče ni čisto 60.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.com/maps/@46.0459125,14.4883777,3a,75y,227.73h,95.52t/data=!3m6!1e1!3m4!1s1bO4A9pkFn9qft6I4yvG4w!2e0!7i13312!8i6656">https://www.google.com/maps/@46.0459125 ... 312!8i6656</a><!-- m -->
Ocena:
1
Gapez hvala, tole je definitivno odličen podatek.
Glede višine ni težav, v načrtu je hiša višine cca. 8m.
Objave: 527
Ocena:
1
Samo toliko morate pazit, da ni kakih posebnih PIP -prostorskih izvedbenih pogojev za območje ali da območje ni spomeniško varovano. Vse je dostopno na urbinfo, samo vklopi se kataster, namenska raba prostora in varovanje dediščine, potem se klikne na izbrano parcelo in vse vrže ven. Na urbinfo se tudi vidi, do kje vse sega MOL.
Objave: 12046
Teme: 16
Ocena:
27
Cena parcele pa nima nobenega vpliva?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
1
Seveda je tudi cena parcele pomembna. Tako kot marsikdo, bom tudi jaz gledal na čimbolj optimalno razmerje med ceno in kvaliteto.
Če bo cena parcel tam kjer je dovoljeno graditi strehe z velikim naklonom previsoke, se bom v skrajnem primeru moral sprijazniti s klasično obliko, čeprav to ni tisto kar si zares želim. In če že za nekaj plačujem, bi si rad svoje želje v čimvečji meri tudi izpolnil.
Objave: 647
Teme: 0
Ocena:
5
Hm. Čuden kriterij za nakup parcele...
Objave: 597
Teme: 11
Ocena:
1
Sicer nenavaden pogoj....
a meni prav tako nenavadno, da je to tako omejeno, hiše iz začetka 20 stoletja imajo kar pogosto strehe okrog 50 stopinj in to v mestih vsaj moja in kar nekaj okoli le te imajo ta naklon ali celo večji
Objave: 3660
Ocena:
20
Na Rakitni imaš "vikend" naselje hišk s takšnimi nakloni. Mogoče je še kakšna parcela prosta. Smo predlani znancu preurejali, urejali okolico ter zasnovali prizidek.
Ocena:
1
Hvala KeCko, sem preveril. Za vikende v občini Brezovica velja, da morajo imeti naklon strehe 60°, za stanovanjske hiše pa to ne velja.
Objave: 3660
Ocena:
20
Z vidika klasifikacije ni razlike. Oboje je enostanovanjski objekt. Ne vidim problema.