PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri purpen kot izolator

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo!

Poliuretanska pena je boljši izolator (ima manjši faktor prevodnosti -lambda) kot kak tervol ali kamena volna. Konec koncev je purpen tudi poliuretanska pena in s tem dober izolator.

Mislite, da bi se dalo z njim narediti - našpricati dobro izolacijo hranilnika? Ne pozabit, da so na delu malo višje temperature (do 100 °C). Kolega ima namreč kar nekaj temu podobnega (poliuretanska pena) v sodih in bi mi lahko nabrizgal v nek kalup.

Je to početje smiselno?
Moja mala spletna stran o biomasi: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ingeniumunichr("46")si/prometej[/url]
smiselno bi bilo s tega vidika da bi pena dobro zalila vse prostore (česar z standardno izolacijo ne moreš doseči)...zdaj ali bo pa našpricano res tako da bo dobro zalito je pa druga pesem.

kje si pa dobil podatke o izolativnosti purpena?

ker na vsak način je dober izolator....točnih podatkov pa sam še nisem zasledil.
Jaz sem našel edine podatke po PU peni na spletni strani <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.tkk.si">www.tkk.si</a><!-- w --> pod montažnimi penami. Samo tam piše, da je izolativnost PU pene enaka Tervolu :S.

Sem pa bral specifikacije komercialnih hranilnikov, ki so izdelani iz mehke poliuretanske izolacije. Ti pa sodegajo lambdo do 0,02 W/mK, kar je enkrat bolje od tervola.

Moram še malo pobrskat...
Mogoče je to kaj podobnega...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.izoterm-plama.si/si/proizvodni-program/Toplotne-in-zvocne-izolacije/Poliuretanska-trda-pena">http://www.izoterm-plama.si/si/proizvod ... -trda-pena</a><!-- m -->
Ko že govorite o purpeni:
Sam moram nekako zatesniti preboje elektrike skozi fasado. Imam kar nekaj cevi z kabli za zunanje luči. Ali je purpena v redu za to ali mi kdo lahko priporoča kaj drugega?
churimuri ma vas rad
Kje imaš te preboje? Purpen zatesni k'marija! Nekaj takega sem že delal pri kolegu. Na obe strani zdiu sem nekako provizorično z tankimi dešćicami obdelal luknjo in pustil samo eno malo luknjico za purpen. Nato sem pa nabrizgal not toliko, da je na drugi strani začelo it ven. Purpen mi je nato itak porinil tiste deščice vstran. Nato sem odvečni purpen samo odrezal - fertik.

Drugače sem slišal, da obstaja še en drug purpen, ki se ne razteza toliko. Modre barve je?

Skratka kakršnikoli purpen boš vzel, vsaj ti bo lepo zatesnil luknje tako kot je treba.
churimuri Napisal:Ko že govorite o purpeni:
Sam moram nekako zatesniti preboje elektrike skozi fasado. Imam kar nekaj cevi z kabli za zunanje luči. Ali je purpena v redu za to ali mi kdo lahko priporoča kaj drugega?

Purpen na sončni svetlobi razpada, če so pa preboji od zunaj skriti, je pa seveda super za to, bo dobro zatesnil.

Ob nanašanju pa pazi da ti ga ne porine skozi zunanjo odprtino in zapaca fasado.
Lp, furbo
Furbo,
nekakose nebi strinjal s tabo. Iz prakse: po 4 letih, ker nimajo še fasade purpena ni razpadla. Se pa kot preh rahlo potegne dol s prstom, približno pol mm, to pa drži.
Če je to pazpadanje se potem strinjam s tabo ??
Dedalus, omenjen način polnjenja se izvede s posebno pripravo za brizganje PU, kolikor mi je znano pa je sestava same peme malo drugačna. Sem vprašal v čem razlika, pa mi niso odgovorili!!

Lep pozdrav
@churimuri
purpen ima odprto celično strukturo in če odrežeš ga moraš z nečim zamazat, da to zapreš. Jaz sem velikokrat uporabil haldno bitumensko pasto, ki super "zadihta" in ostane elastična.
Sicer sem pa ugotovil da ima coco purpen (zelene barve) namanjše celice in najbolj gosto strukturo.
@Dedalus
tisti modri purpen, ki se ne raztegne toliko je dvokomponentni. Na vsaki dozi pše ali je PU 1K ali pa PU 2K. Ta 2K veže hitrje (ne z zračno vlago) ker se pri brizganju zmeša z drugo komponento in se zato ne raztegne toliko.

Lp
Izolacija iz PUR materiala se že dalj časa uporablja pri bojlerjih, hladilnikih in podobnih napravicah. Je pa res, da surov brez dodatkov razpada na UV svetlobi.
Dedalus Napisal:Drugače sem slišal, da obstaja še en drug purpen, ki se ne razteza toliko. Modre barve je?

Gre za purpen, ki se uporablja za lepljenje strešnikov. Ga takoj najderš ker je na nalepki narisan strešnik - korec.

Dedalus je omenjal izoterm-plama. Proizvajajo poliuretansko trdo peno z l = 0,023. Piše, da je primerna tudi za estrihe. Zadeva zna biti zanimiva v situacijah, ko je običajno premalo višine estriha za dovolj izolacije. Ali kdo ve kakšne so cene?

lp
sandi
Dedalus Napisal:Zdravo!

Poliuretanska pena je boljši izolator (ima manjši faktor prevodnosti -lambda) kot kak tervol ali kamena volna. Konec koncev je purpen tudi poliuretanska pena in s tem dober izolator.

Mislite, da bi se dalo z njim narediti - našpricati dobro izolacijo hranilnika? Ne pozabit, da so na delu malo višje temperature (do 100 °C). Kolega ima namreč kar nekaj temu podobnega (poliuretanska pena) v sodih in bi mi lahko nabrizgal v nek kalup.

Je to početje smiselno?

Še noben ni odgovoril ali se da s purpenom doma izolirat hranilnik in ali je kdo že to probal pa rezultati. Dajmo se mal razpisat.
In zakaj nihce ne poklice na TKK ?

Jaz rabim zaliti cev dolzine 12 metrov(toplovod)-kaj storiti ?
Vrtati luknje in brizgati na vec mestih in tvegati da bo tam vdirala voda :roll:
Ne-pogledas na spletno stran za telefonsko in poklices :wink:
poves problem in te vezejo k kompetentnemu tehnologu Big Grin
Meni je predlagal dvokomponentni vlivni "purpen" in izracunal volumen in potrebno kolicino 8) maso zmesas v kanti in vlijes v cev-je le majhen problemcek-to moras storiti v 40 sec :roll:
Projekt bo izveden predvidoma septembra.
Drugi ze izveden projekt je stalaza za steklenice v kleti.Polovicke termobloka in planete so lepljene s PURpenom za korce Big Grin -sodoben sistem gradnje 8)
ogromno PURpena sem porabil pri opazenju starega zidu-kdo se zatika luknje z papirjem,zaga deske po obliki starega zidu,... :? odprtine zapolnis in koncano-skoraj vodotesno 8)
Seveda sem ga uporabil tudi pri montazi oken in vrat :wink:
L.P. Robert
Dedalus: Kako bi izvedel našpricanje purpena na hranilnik in da bi hkrati tudi obdržal neko obliko oz jo naredil?
Namreč imam star emajliran 200l hranilnik ampak brez izolacije pa me zanima kako izvest dobro izoliranje pa da bi še kulturno izgledalo.
ttomi73...

Nisem še izdelal nove kurilnice. Projekt pride na vrsto naslednje leto. Tako, da zdaj nimam ne nove peči, ne hranilnika, ne nič. Po svoje dobro, saj še vedno nimam vseh vprašanj odgovorjenih. Sam sem človek, ki hoče biti s vsem na jasnem, kaj se na hiši naredi in zakaj je tako. Ni pa mi nujno, da vse tisto tudi znam izdelat.

No, da preidem na bistvo. Ker sem gradbenik in v gradbeništvu ponavadi vlivamo beton v opaže. Tako sem sem si tudi jaz zamislil proces. Prvo bi postavil hranilnik v prostor. Razmišljal sem, če bi hranilnik postavil na 10 cm debele podstavke iz smrekovega lesa. Nato bi hranilnik zagradil z obažnimi ploščami. Poliuretansko peno bi nato nalil v ta opaž v katerem stoji hranilnik. Izolacijo bi izdeloval v plasteh, saj tega ni malo. Zadnjo plast pred vrhom pa bi izdelal še z pomočjo pokrova z luknjami. Seveda bi bil opaž v mojem primeru narejen tako, da bi z malimi modifikacijami na izgledu, služil kot zunanja obloga hranilnika.

Tako sem si to zamislil... Prosim za komentarje in predloge. Smile
1 2
Iskanje po temi