PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vgradnja luči v že izdelan strop

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
sem iskal pa žal nisem našel odgovora. V že izdelan knauf strop bi želel vgraditi nekaj led luči. Zanima me, kako se pravilno postopa v primeru, ko se lokacija luči ujema z lokacijo knauf profila. Ker gre za povišan del stropa (3m x 2m) v katerega je potrebno vgraditi določeno število luči in jih ustrezno razporediti, premikanje luči, zato da se profilu izognem žal ni možno. Kako torej pravilno izvesti "prekinitev" profila v primeru da je predvidena vgradnja luči točno tam kjer je profil. Hvala za uporabne informacije.

Lp, Dean
Zakaj so že potrebni načrti? :mrgreen:
Če ni ta točka ravno tam, kjer je profil obešen in razdalja med dvema obesiščema ni prevelika, potem niti ni problem. Profil odrežeš v takšni razdalji da vmes lahko namestiš svetilko in je zadeva zaključena.
Če pa je med obesišči profila večja razdalja, ga moraš pač premostiti z dodatnim profilom. Samo to je, brez da ne odrežeš tudi većji kos knaufa skoraj nemogoče.
Če bi poslal, kako imaš narejeno mrežo z nosilci, bi ti bilo lažje svetovati.
Ne mores za 3 cm premaknit luci?dej dej...
Odgovora ne mores dobit ker pojma nimamo kako je strop narejen. Kje so pritrjeni profili itd.
Drugace pa zago v roke pa 1m2 odprt pa zrihtat.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Kupis vgradne panele ki imajo vgradno visino malo manj kot je debelina knaufa. Naredis izrez in vgradis luc. Prej se napajanje pripeljes.
Profil v tem primeru ne bo v napoto..

Poslano z mojega SM-N960F z uporabo Tapatalk
Pozdravljeni vsi trije. Kar sem potreboval, je odgovor miratorja (ali vsaj del njegovega odgovora). Torej, lahko profil odrežem, če je ta luknja približno na sredini stropnih obešal, v nasprotnem pa profil "poštukam" ob luči. Hvala. Elite, luči so nabavljene in že izbrane, tako da zamenjava le-teh odpade.
Firefly - tvojih odgovorov je na forumu nešteto in pretežno so vsi nadpovprečno uporabni - žal ta res ni. Za 3cm luči ne morem prestavljat - tudi za 1cm ne - žal. In sem to tudi napisal v svojem izvirnem postu. Kako je strop narejen tudi jaz ne vem, ker ni moj, me ni bilo zraven, ko se je delal, stranka pa ve toliko kot jaz. Če bi vse to vedel, bi verjetno sploh ne spraševal za nasvete.

Lp, Dean
Firefly ti je dal kar dober namig. Če so luči že nabavljene, in če so take, ki zahtevajo vgradno globino večjo kot je debelina gips plošče, se luči res najenostavneje zamakne. Za tiste (3) ali več cm. Seveda je dobro vedeti (ugotoviti) raster profilov. In tu ti bo izdatno lahko pomagal zopet firefly. Če drugega ne, ti bo vedel natanko svetovati, na koliko cm jih knaufarji največkrat dajejo "v strop". Ker izjeme so vedno mogoče.
Za lokacijo knauf profilov obstaja več možnosti:
- skener za kovinske profile je običajno tista najbolj zanesljiva pot, res pa tudi najdražja.
- naslednja je ta, da v roke vzameš kak neodim ali drug močnejši magnet. Kjer je zadaj profil se ti bo magnet "zalepil' na gips ploščo in
- še tista tretjabolj poredko uporabljana možnost: vzameš kak pvc pokrov od kozarčka gorčice, vanj natreseš kovinski prah (opilke) od brušenja z flekso. Z pokrovčkom greš tik ob plošči. Na vsak (skrit, pokitan in pobarvan) vijak se ti bodo preverjeno nalepili opilki. Vijaki ostanejo vedno nekoliko namagneteni od križnega nastavka ob montaži. Po smeri tistih flekcev na plošči ugotoviš smer profilov. Flekce potem preprosto posesaš.
In ko imaš na en od omenjenih načinov ugotovljen raster profilov, "izračunaš" potreben raster tvojih luči. Osebno sem se žaganju profilov, vsaj tistih, ko prežagaš profil v celoti, vedno ogibal. Izjeme so bile le, ko so bili profili položeni navzkrižno. Ker se je sem ter tja po nekem času strop vseeno nekoliko povesil, uleknil. Kot so že omenili, led paneli teh težav sploh ne poznajo. Zadnji, ki sem jih montiral so bili debeli vsega 6mm.
Evo, se javim še po končani izvedbi, da lahko temo zaključimo. Izrezal sem 9 lukenj, na srečo sem samo na eni sami naletel na profil. Še tam le toliko, da sem ga rahlo obrezal in je šla luč lepo v izvrtino. Hvala za nasvete.

Lp, Dean
Zdravo

Da si malo sposodim temo. Montiral bom led panele v knauf strop. Ker bom dal napajalnike stran od luči in izpod izolacije(dal bi jih nekje na podstrešje...max 3m stran od luči) me zanim ali moram za kabelj, ki gre iz napajalnika do luči (12v) tudi dati v to sivo ognjevarno cev ali je lahko samo kabelj brez cevi?

LP
V vašem primeru je vsekakor priporočljivo kabel dati v "sivo ognjevarno cev".
Dosti led panelov ima neki priključni konektor na "bajonet". In ta dovoljuje lokacijo napajalnika na neposredno bližino panela samega. Tako da nekoliko dvomim o dislokaciji napajalnikov stran od luči. Vsekakor pa se sleherna instalacija v "votlih" stenah dela v sivi "ognjevarni" cevi.
Hvala za odgovore. Bom dal kabelj v cev, da bom lažje spal.
Arbajter: izhodni kabelj se da zelo enostavno podaljšati na tistem delu ko pride v napajalnik(vsaj na tem napajalniku, ki je bil zraven led lučk). Kabelj enostavno odstraniš v napajalniku in prilotaš zraven nov kabelj. Konektor tako ostane nepoškodovan.

Priložene datoteke
.jpg   led napajalnik.JPG (Velikost: 111,54 KB / Prenosi: 622)
Super, pa je spet eden odkril toplo vodo. :lol: :mrgreen: :mrgreen:
V fiksnih inštalacijah se spajke ne uporablja. Če že moraš kabel podaljšati, potem ga daj ali z vijačno ali stisljivo spojko vse skupaj pa v nadometni razdelilni dozi, da lahko po potrebi prideš zraven tudi kasneje.
Ne morem....

KABEL

In ne kabelj ffs.
Mirator hvala za komentar. Bom tako naredil.

Lust...no pa naj bo KABEL da boš lahko mirno spal...g. popolni
Najbolje če res tako narediš. Tiste napajalnike grupiraj na eno mesto, tam naredi vse potrebne spoje na kabljih. Kablji (vodniki) naj bodo ustreznega preseka.
1 2
Iskanje po temi