Kar naredi dom > Tempo življenja
E-uprava_digitalno potrdilo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
E-uprava_digitalno potrdilo
#1
Ne razumem... :evil:

Imam digitalno potrdilo. Na e-upravi se z njim prijavim in lahko vidim vse matične podatke, lastništva premičnin in nepremičnin, prekrške itn.

Ko pa podpisujem kakšno vlogo, mi pa digitalno potrdilo ne zadostuje. Nek SI PASS hoče še geslo, ki mora vsebovati ''vsaj eno veliko in eno malo črko in eno številko''.

Pa v čem je potem štos digitalnega potrdila, če ne zadostuje za podpisovanje? Pa še ene trikrat sem morala vnesti geslo, neštetokrat nekaj potrditi, gledati rdeče pasice .... poln k.... jih mam.

Ve kdo, zakaj digitalno potrdilo ni dovolj?
#2
Ti imaš še srečo, ko hočem na edavkih ali pa eupravi kaj urediti, moram skozi vse to iti na parih brskalnikih, pa tisti ki je bil prejšnjic ta prav, zdaj ni več. Ker browser še ne podpira kake podpisne komponente ali je ne dovoli, da me še ta dodatno ščiti pred samo sebe. tako kot naše državne institucije ko moram vse 5X potrditi pa 5X geslo vtipkat, da človeka ima, da bi izbral opcijo naj si browser geslo zapomni ali pa po njem sploh ne sprašuje.
#3
Ja, JU digitalno potrdilo ni dovolj in je treba naložiti še eno dodatno podpisno komponento. Meni je na srečo nazadnje delalo ok po tem, ko sem to komponento naložila.
#4
Manjka
Daj povej še katero podpisno komponento, da je bodo ljudje iskali.
ProxSign verjetno, ne?
#5
Nope, ProxSign je out. HB ker ni nikoli zanesljivo delala. Treutno je treba dodati SI-PASS.
#6
@videc
Tisto k hočejo v danem momentu. Saj je vseeno katero, ti pa dajo line zraven kaj vse ti manjka pa klikas...
#7
yonna Napisal:Nope, ProxSign je out. HB ker ni nikoli zanesljivo delala. Treutno je treba dodati SI-PASS.

Jaz uporabljam ProxSign (no sem ga nazadnje pol leta nazaj). Ni več aktualen??
#8
Ne, na začetku avgusta je bila že neka druga fora. Ta neki si pass. Ali dodatno ali namesto se pa ne spomnim več.
#9
Človek si nabavi dig.potrdilo menda zato, da si ni treba zapomniti gesel. Pa nič ne nuca. Pa še vsakih nekaj mesecev se spremeni sistem/podpisna komponenta in jovo na novo.
Moraš biti že kar rač.osveščen, da ti rata.
Čeprav vedno bolj prakticiram, da takoj ko vidim težave na obzorju, pokličem njihovo pomoč, da me oni vodijo, ne da vsakič znova zapravljam čas za ugotavljanje, kaj narediti.
Kako pričakujejo, da se bo starejša generacija tega navadila?
#10
Starejša generacija kolne. Nesposobne, butaste državne uradnike, ki ne vedo kaj delajo.

Všeč mi je sistem na Sparkasse. Ključek, dve gesli, za utečena plačila enostavno s predlogami, za nova je potrebna dodatna potrditev na GSM. Fertik.
#11
Zabavno, če res mislite da so uradniki tisti, ki se ukvarjajo z digitalnimi podpisnimi komponentami in informacijsko varnostjo Smile Dejstvo pač je, da je to precej dinamična panoga in druge opcije kot razvijat nove postopke zaščite ni.
#12
Ne, jaz ne bi krivila uradnikov. Niti ni zabavno kriviti, tako kot nikoli, nekoga ki situacijo rešuje ne zafrkne. Oni se dajejo potem s končnimi uporabniki ki jih zmerjajo včasih kot da so osebno krivi za nesposobnost nekega drugega sektorja. Ponavadi iz opevanega gospodarstva, ki brezhibno podplačano gara.
#13
Ah pa so uradniki, krivi...V računalništvu se lepo ve kako in kaj. Vse se koliko kaj stane, kakšne so smernice in kaj se da in kaj ne.

Tukaj pridejo uradniki, ki bodo naredili uslugo podjetjem (prijatlom), ki pojma nimajo kaj delajo, te outsourcajo zadevo nekomu ki bo to naredil za male pare in rezultat je na dlani.

Ni problem, izdat certifikat, problem jih je potem vzdrževat. Potem ko je pa treba plačat nekemu podjetju, ki se samo s tem ukvarja so pa problemi o naših in vaših Smile

Torej ni problem v tehnologiji ampak v ljudeh
#14
OK, ampak uradnik ne bo šel do outsourcanega kolega in mu rekel "ej, a ni že cajt za posodobitev certifikata?" ampak bo prej obratno. Je pa res uradnikova krivda, da nima pojma o tem kaj ta kolega res zna in kaj mu sploh prodaja. Tudi, če bi vse to vedel, pa je obsojen na kriterij najnižje cene, ker ga bo sicer j... šef in ga bo j... vsak novinar in javnost.

Začarana spirala javne uprave Smile
#15
Raznorazni certifikati so pesek v oči uporabnikom glede varnosti spleta. Če se niti ameriška in še kaka druga institucija ne zna obraniti hekerjev, nas bodo pa certifikati rešili. Bolno. Zakaj ne posnemati bank? Niso stoprocentne, a morajo zaradi strank biti čimbolj enostavne.


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »