PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les Stiroestrih ali suhi tlak

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, obnavljamo starejšo hišo, stropi so iz lesa oziroma tramov, urejamo tla v prvem nadstropju, predlagali so nam suhi tlak (najprej nasutje?, potem izolacija, remlji, osb plošče) ali stiroestrih (izolacija in na to mešanica betona in granulata stiroporja), ti dve varianti naj bi bili primerni, sicer je lahko teža prevelika in se strop ta spodnjim vdre
na tla bomo položili vinil, lepljen
zanima me, ali ima kdo kaj izkušenj s suhim tlakom in stiroestrihom. povedali so nam, da naj bi suhi tlak bil dosti dražji, remlji morajo biti kar na gosto, sicer vse valovi?, pri stiroestrihu pa naj bi bil problem vlaga, za polaganje vinila naj ne bi bilo več kot 2% vlage v podlagi
prosim za vaše izkušnje, komentarje
hvala in lp
O.K. sem delal suhe tlake! Pazi na malenkosti. So pomembnejše kot si misliš. Napiši nekoliko več in ne tako zmedeno.(se lahko ta spodnjim vdre?) Kot vidim sprašuješ po nasutju? Ali pa stiroestrih? Boš odstranil sedanje nasutje?
Na blef bi rekel, da tvoj izvajalec ve kaj dela. Vprašaj bolj konkretno in opiši situacijo. Bolj detaljno. Da se ne zaj...š. Tako kot sem se jaz. Ti bom odgovoril.
kolesar2012 jaz sem si delal suhe tlake, za izolacijo sem uzel drobljeni stiropor, 6 kubikov me je prišlo 120€, morale na cca 50cm, distančni vijaki in osb. gor pride pa gotovi parket. najlažji zadeva, pa takoj boš lahko vinil polagal.

lahko delaš pa tudi kombinacijo nasutja in izolacije med morali. jaz sem čez vse dal termosilent peno, na to peno pa osb vijačil.
@fičo, če prav razumem si ti vijačil osb plošče v morale, ti pa so vijačeni v nosilne tramove?O.K., med morale in osb si dal peno. Če si dejansko takole izvedel, boš sicer imel funkcinalno pohodno površino, ni pa to suhi estrih. V tej izvedbi tole ne bo "špilal" Povsem možno pa je, da si jaz tvoj zapis napačno razlagam. Roko na srce, tudi ni ravno natančen in nedvoumen. L.P.
morali niso nikamor vijačeni, so na distančnih vijakih s katerim sem celotno stanovanje zravnal.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.distancni-vijaki.si/images/vijaki1.png">http://www.distancni-vijaki.si/images/vijaki1.png</a><!-- m -->

ker sem uporabil mleti stiropor za izolacijo sem ga moral nekako pokrit in za to sem uporabil termosilent peno, na to pa osb kateri je vijačen v morale.

pred polaganjem folije in osb-ja zgleda takole.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/Y/EO/2TYJ1hLv/izolacijaunichr("46")jpg[/img]
@fičo, zdaj jasno. Hvala. Sem pri branju, kar preskočil "distančni"
Imam leseno konstrukcijo (grede in vrhu deske), nato bi dal paropropustno folijo in vrhu stiroestrih. Zdi sem mi boljša rešitev od OSB plošč. ZAnima me ali za izdelavo stirobetona je nujno da so kroglice (ala Politerm) ali bi bilo dovolj v redu če dam kar mleti stiropor ki je bistveno cenejši (3x) , res pa da nima aditivov in baje niso zaradi tega kroglice obtežene.
Ali ima kdo izkušnje iz prakse?
Zanima me ce je ze kdo ali pa mogoce ve za koga, da je stiroestrih uporabil na balkonu in kako se je obnesel??? sam sem ga uporabil samo notr in je ok.
Ideja je ker imam na voljo 14 cm visine, da bi najprej izvedel poravnavo in naklon s stiroestrihom in potem na to stirodur, 2xlepilo mrezica, hidroizolacija, ploscice ali wpc... Za stiroestrih sprasujem ker bi rad da je cim lazje vse skupaj...
Kaj pa tale izolacija - glinopor oz. glina? Link <!-- m --><a class="postlink" href="https://sam.si/produkti/gradnja/veziva/glinopor_za_gradbenistvo/1520/glina_ekspandirna_za_tlake_laterlite_plus/">https://sam.si/produkti/gradnja/veziva/ ... lite_plus/</a><!-- m -->
Ce je opcija bi raje delal s politerm blu... Seveda ce je primeren za zunaj
"(Politerm) ali bi bilo dovolj v redu če dam kar mleti stiropor ki je bistveno cenejši (3x) , res pa da nima aditivov in baje niso zaradi tega kroglice obtežene.
Ali ima kdo izkušnje iz prakse?"

Vsekakor Politerm Blue!
Sam sem delal z njim, in z enim cenejšim(tudi kroglice ampak niso ble prevlečene z ničemer) čisto druga stvar. Mleti stiropor je pa še slabši. To mislim glede poravnavanja tlakov. In politerm Blue ti na splava na površino.

Ni mi blo žal tistih par EUR več
zakl Napisal:Zanima me ce je ze kdo ali pa mogoce ve za koga, da je stiroestrih uporabil na balkonu in kako se je obnesel??? sam sem ga uporabil samo notr in je ok.
Ideja je ker imam na voljo 14 cm visine, da bi najprej izvedel poravnavo in naklon s stiroestrihom in potem na to stirodur, 2xlepilo mrezica, hidroizolacija, ploscice ali wpc... Za stiroestrih sprasujem ker bi rad da je cim lazje vse skupaj...
Zakaj pa ne bi kar čez celo debelino dal XPS? Za naklon vzameš naklonski XPS. Če trenutno balkon zelo neraven, pa ga najprej poravnaš z minimalno količino izravnalne mase, nato nadaljuješ na popolnoma ravni površini z naklonskim XPS.
Če bi delal z stirobetonom, moraš vedeti, da bo ta moral tudi na najtanjšem delu biti debel vsaj nekih 6cm, da ne bo razpadal (oziroma preberi navodila).
Stvar je v tem, da je balkon nekje v sredini kot neka "udolbina" oz pred 30imi leti plošča ni bila narejena ravno Smile . Za poravnat "luknjo" in izdelati ravno površino primerno za lepljenje xps bi potreboval nekje cca 2-4 cm, pa mi je padla ideja, da bi lahko če že delam, kar čez celo izdelal naklonski estrih in ker bi rad da je čimlažji sem pomislil na stiroestrih (po katalogu najtanjši del 4cm, višji pri meni 6cm -> 1cm/m padca), na to še xps. Naklonski stiropor ali xps je zakon, vendar poravnava mi ne uide pa sem pomislil na to.

Verjetno bom res najprej minimalno potrebno poravnal ploščo in potem naprej.
Razlivne izravnalne mase se dobijo do par cm debeline. Narediš naokoli vodoravni opaž minimalne višine, naliješ in drug dan že polagaš XPS.
Nisem pa siguren kaj je ceneje, ali masa+naklonski XPS ali politerm pod naklonom+raven XPS.
Kar sem gledal na hitro, bi znal bit politerm pod naklonom+raven XPS cenejše...
Iskanje po temi