Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Služnostna pot, pravice in vzdrževanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Služnostna pot, pravice in vzdrževanje
#1
Pozdravljeni,

Zanima me če je imel kdo podobno izkušnjo oziroma splošno kako je glede služnostne poti.

Zadeva je takšna. 3 leta nazaj sem kupil parcelo in ob strani na moji parceli je cesta za dostop enega kmeta do njegove njive.
Služnostna sicer po preverjanju že v začetku nakupa ni vpisana je pa v rabi že 40 let.
Meni ni problem in sem tudi svojo parcelo kot ciprese posadil in se omejil do ceste ker vem da človek pač rabi dostop.
Je pa zdaj to že nekaj časa in s časom so nam začeli jamrat da je potrebno cesto kosit in da bi pri glavni cesti moral odstranit nekaj cipres da bo njihov kombanj lažje obračal not. Jaz sem lepo že lani rekel da ne bom kosil in sem danes šel lepo do teh oseb ki rabijo to služnost in prosil da bi malo pokosli ker je trava že visoka čez 1m in že gleda preko mojih cipres kar tu trese semenje od te nadležne trave na mojo trato!
Seveda je bil takoj cel bum glede tega, zmerjanje in grdo obnašanje da je to njihova cesta če pa hočem pa si naj pokosim.
V ponedeljek grem na tudi takoj na občino da vidim kaj in kako.
Takega odziva res nisem pričakoval od njih ker sem tudi takoj rekel da nisem tukaj zaradi problemov pa da sama cesta sploh ni sporna ampak ja, tu pa tam bi blo dobro malo travico pokosit.
Drugače pa me res zanima kaj v takih primerih?
#2
Odseli se v sesesko, kjer imajo travco dnevno košeno na 12mm z robotsko kosilnico in boš potem srečen človek med svojimi.Zna se ti zgoditi, če boš preveč sitnaril ,da se kombajnar mal zmoti in ti tiste ciprese požanje in ti pred prag odloži jutast žakelj smraragdnih cipres v sekancih.Še čoka ne boš rabil, bo kuj za podkurit kamin na jesen..Lep dan...
#3
Saj je tudi tista 1m visoka trava tvoja.
#4
Predhodnika, oprostita, ampak tako zarukanih odgovorov pa ze dolgo ne. Sem s kmetov in v takihle primerih, zakon gor ali dol, spada pod osnovno obnasanje, v bistvu ze bonton, da tisti, ki koristi dostop po tuji parceli, zanj tudi skrbi.

Ali pot uporabljate tudi vi? Ce ja, jo tudi vzdrzujte. Ce ne, naj jo vzdrzuje tisti, ki jo uporablja.

Ne vem pravnih hecov, ampak na vasem mestu se je tudi taknem ne.
#5
No, Taav, če si s kmetov potem boš dobro vedel, da s kmeti ni dobro zapenjat.Pravo v teh okoljih deluje nekoliko drugače...Me prav zanima, kaj bojo na občini rekli
....In kako se bo končala ta basen.
#6
Kaj pa ima občina s tem?
#7
UF, še dobro, da imam s sosedi odlične odnose.(zaenkrat) Hec je, da imasta @boris(njegov komentar ob 17.01) in @taav oba prav. Najtabolj prav, pa ima @lartep. Kako pa se zdaj zmenit s sosedom? Tole brez "flaše" ali dveh in poglobljenih pogovorov ne na bo šlo. No v teoriji bo šlo. Samo bo trajalo.
#8
sam dve opciji, glede na to da ni pot vpisana nikamor,

1.) postaviš pred cimprese 2 m ograjo in te boli kurac kaj in kako...

2.) Postaviš skalo ali dve na pot pa naj se jebe on potem in tebe pros, primitvc jedan...
#9
Hja, lahko poizkusiš tudi po @[email protected] prepričan, da ni Tody tvoj sosed?
#10
Huh nimam kam kombanja pospravit Smile pac nemores se z vsemi kaj zmenit, nekateri ljudje so pac kreteni
#11
mislim, meni je to neverjetno. mogoče je fora, kako je ta pogovor tekel ali kako se drugače razumete. ker da en kmet, kamoli več, če jih več to cesto uporablja, ne bi spotoma trave pokosil...
#12
Prov velik te ceste kmet ne uporablja, če je gor še prva letošnja trava.
#13
res se ne spoznam, ampak ker živim sredi polj in vidim tele naše okoliške kmete in njihovo mašinerijo...meni se ne zdijo tako na prvi pogled tako fragilne, da ne bi zmogle čez travo, ki je iz inata ne bodo pokosili. tista tik ob cipresah bo pa vedno gor štrlela, ker blizu nobeden ne bo prišel, da ne bo kake vejice skrivil. s ročno kosilnico in še s škarjami vmes pa najbrž res nobeden drug ne bo kot lastnik.
#14
lartep Napisal:Prov velik te ceste kmet ne uporablja, če je gor še prva letošnja trava.
No, vreme marsikje ni dovolilo prve košnje.

Drugače pa, sam kosim ob ograji ob cesti, ker pač lastnik tistega štikla nima nikakršnega interesa.
#15
@Tody glej, seveda so vse okoli nas "kreteni". Povsem možno je da se je @alless84 napačno lotil pogovora. Morda je zahteval, pogojeval, grozil z zaprtjem ceste itd. Morda je v tej zgodbi @alless " kreten". Druge plati medalje namreč ne poznamo!
Brez dogovora tole ne bo šlo. Ima pa "pravo" odgovor tudi na tole. In v tem kontekstu je tista 1m visoka trava tvoja, kmet pa ima pravico služnosti. Jaz prava ne bi vlekel v zadevo. Tiste tvoje skale in ograja bodo pa tako ali tako samo zakomplicirale zadevo. Morda pa se dogovorita" enkrat letno jaz, ti prineseš pa pijačo, enkrat pa ti, pa jaz poskrbim za žejo" ?

P.S. Verjamem da ti @alless84 nisi takšen kot sem napisal. Podal sem samo komentar in namignil, da ni vse nujno tako kot vidijo drugi.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »