Kar naredi dom > Vrt in okolica
Akacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akacija
#1
Medtem ko jaz urejam hišo, se boljša polovica posveča okolici. Imava cel breg zaraščen z akacijo in robinjo. Probala sva pulit in žagat na roke a ko bereva druge forume pravijo, da začne rasti še bolj in da je omenjeni vrsti težko izkoreniniti. Ker je breg res breg za skakalnico, ročni mulčer ne pride v poštev, traktor se bi skotal, tud za tistega RC, naj bi bilo po poslanih slikah izvajalcu prestrmo, razen delčka v kotlini.

Mogoče bo slišati neumno a vaščani pravijo, da naj ta debele zadeve požagava, grmovje pa škropiva s čim lahko vnetljivim ali....po bregu kar vlijeva benz in zapaliva. Mnenje?
#2
Najprej z motorno žago (kitajsko če se le da Big Grin Big Grin ) poreži kar je za porezat. Hosto na kup ter skurit, debelejša drva pa pripravit za kurjavo. Nato redno kosit z laksarco (spet kitajsko Big Grin )
#3
Imava štrom škarje za živo mejo, sva že probala, tiste Florabest ta zelene z Lidla, pa se ne strinjajo najbolj z akacijo. Motorko potem, je boljše rabljeno bencinko vzet ko novo na štrom? Je ta motorka OK, znamka Partner, model p340s. 1,44kw, Cena 99€, 2 taktna na bencin...je to primerno za ženske, mislim rokovanje? Moja je bolj drobna....mestna punca, pa da ji noge ne odnese.
#4
daj ne preganjaj gospe z motorko. pa je lahko ms 440 al pa 136 xp.
Karkoli boš kupil, glej da se da servisirat in da boš dobil dele čez 10 ali več let kolikor je življenjska doba žage ob tvoj rabi.
#5
Kakšnega soseda prosi naj ti poreže z motorko pa bo v pol ure narejeno. Kupovati neko orodje katerega ne boš rabil več kot 2x letno je bv. Drugo je, če veliko rabiš motorko, potem jo kupiš, pa še to ne takšno kot si napisal.
#6
Hvala za odgovor. Ne, saj je nebi preganjal, ona bi sama šla žagat. Jaz imam v hiši še dost za delat. Ta ima 5 let garancije in je iz Bauhausa. Rabila bi jo samo za kakšen teden, da se požaga breg, potem bi jo prodala.
#7
pentax Napisal:Kakšnega soseda prosi naj ti poreže z motorko pa bo v pol ure narejeno. Kupovati neko orodje katerega ne boš rabil več kot 2x letno je bv. Drugo je, če veliko rabiš motorko, potem jo kupiš, pa še to ne takšno kot si napisal.

Težava je v tem, da je noben nima. Imajo samo podobne škarje za živo mejo kot midva.
#8
Bau bau ti tudi posodi orodje

https://www.bauhaus.si/podjetje/storitv ... n-strojev/

in izobraževanje Smile

https://www.youtube.com/results?search_ ... beginners+
#9
In potem, ko boš spucal ta strm hrib, boš imel lep poligon za snežne in/ali zemeljske plazove, ker materiala ne bo nič več držalo gor.
#10
Bo ceneje če kupiva in prodava. Hvala za idejo vseeno.

Če bo to prispevalo k plazu super, sva tako nameravala skrampat del brega za mal večji vrt. Trenutno je še za voluharja neprevozno.

Torej večje zadeve podret, manjše na roke populit. Koliko se spoznava (pa se ne) bo po logiki to le začasno ustavilo rast. Koliko je narobe, če podrema samo večje zadeve, manjše pa kar po zemlji polijeva, zažgema in ponavljava dokler ne bo vse črno? Breg je zaželjen, da je gol, vsaj zgornji del, ker bo vrt in del okol terasa, pa ne bi čez par let gledala, kako akacija teraso dviguje.
#11
Robinija je invazivna vrsta, ki se razmnožuje z semeni ali poganjki. Če boš debelejše debla in debelca požagal, bo iz vseh korenin pognalo en miljavžnt novih, rešil se jih boš edino z fitnesom in koso v nekaj letih, pač toliko, da se korenine izčrpajo in propadejo. Je pa robinija primerna predvsem v močvirnatih bregovih, ker naredi razvejane korenine in potem breg drži, da ne nastajajo zemeljski plazovi. Ne vem zakaj boš uporabljal breg, da rabiš robinijo umaknit, ampak če lahko, potem raje debelejše robinije odžagaj 1 do 1,5 m visoko, pusti tiste štrclje, iz katerih bodo pognali novi vrhovi. Vsako jesen ali zimo te vrhove požagaš in ni toliko moteče, kot široke krošnje. Pa še iz korenin ne požene toliko.
#12
Torej ne rabiš motorke ampak flamethrower, pa še žena ga bo lažje držala

[Slika: 180201123113-flamethrowers-780x439.jpg]

Mogoče še kakega gasilca ali dva zdraven Wink
#13
Midva bi letos že presadila sadike s tegelcov...in še ma voljo za pipanje, čez kakšno leto, ko bo videla da spet poganja, pa jo bo minilo. Sploh pa začenja cveteti in okol frči vse živo.
Razrasla se je po celem bregu vse do bajte. Ker bova delala drugo leto prizidek in primerne ravnine za vrt nimava, bi rada del brega, vsaj 150m2 zravnala za teraso in vrt. Vrt na brežini odpade.

Torej, tudi če se spravma lopatat, zažgeva ostanke, poganjke in skarjolava zemljo pod breg se nima namena odselit par metrov nižje?
#14
Tody Napisal:Torej ne rabiš motorke ampak flamethrower, pa še žena ga bo lažje držala

[Slika: 180201123113-flamethrowers-780x439.jpg]

Mogoče še kakega gasilca ali dva zdraven Wink

Ja od Elone Muske sva ga že gledala, 400€ a sta vseeno kangla in bencin cenejša in bolj praktična, da se ženka ne bo preveč ufurala in zakurla sela.
#15
sosed je kakšni dve leti nazaj podrl akacijo. seveda je letelo tudi k meni in poganja z zemlje. redna košnja kaj veliko ne pomaga, z boom efektom ne bi raje čeprav berem da bi naj 150ml/liter pomagalo če premažeš.

bolje kaka vreča čez te poganjke in odrezat da ne letijo semena preveč okoli, z bencinom pošpricat in vžgat vsako posebej ali kako? pa potem lopatkat na kolenih in spravit korenine ven? ker ta hec raste da bi lahko 3x na teden kosil. koz pa ne bi dajal ker se bo gradnja začela


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »